Comisia Europeană vizează noi instrumente de limitare a creşterilor excesive de preţuri la gaze

comisia europeană vizează noi instrumente de limitare a creşterilor excesive de preţuri la gaze Comisia Europeană propune un mecansim de corectare a pieţei pentru a proteja companiile şi populaţia de creșterea excesivă a prețurilor la gazele naturale. Măsura ar urma să intre în vigoare la 1 ianuarie, 2023.

Plafonul de siguranţă pentru preţurile gazelor naturale, propus de Comisia Europeană, vine în contextul în care Rusia, ţară care a invadat Ucraina, foloseşte ca armă aprovizionarea cu energie a Europei, se arată într-un comunicat al executivului comunitar. Prețurile gazelor au înregistrat creşteri fără precedent, anul acesta, ceea ce a generat inflație globală. 

Potrivit comisarului pentru Energie, Kadri Simson, planul include plafonarea prețului la 275 de euro/MWh, dar va fi aplicat doar în cazul în care prețul TTF - adică al facilităţii de transfer de titluri - depășește această valoare timp de două săptămâni la rând sau dacă prețurile TTF sunt cu 58 de euro mai mari decât referința de piață a gazelor naturale lichefiate  pe parcursul a cel puțin 10 zile de tranzacționare consecutive. Atunci când aceste condiții sunt îndeplinite, Agenția pentru Cooperarea Autorităților de Reglementare din Domeniul Energiei va publica imediat o notificare de corecție a pieței în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene și va informa Comisia, Autoritatea Europeană pentru Valori Mobiliare și Piețe și Banca Centrală Europeană. În ziua următoare, mecanismul de corecție a prețurilor va intra în vigoare, iar ordinele pentru instrumentele financiare derivate, cu scadența cea mai apropiată şi care depășesc plafonul prețurilor de siguranță nu vor fi acceptate. 

Mecanismul poate fi activat începând cu 1 ianuarie 2023.Comisia Europeană a anunțat că va solicita statelor membre să detalieze planurile pentru a preveni creșterea consumului, astfel încât plafonarea să nu ducă la consum excesiv sau risipă. Propunerea de regulament conține şi garanții pentru a evita perturbarea piețelor energiei și a celor financiare. Astfel, plafonul de preț este limitat la un singur produs TTF pentru luna următoare, astfel încât operatorii de pe piață să fie în continuare în măsură să satisfacă cererea și să achiziționeze gaze de pe piața la vedere și de pe cea extrabursieră. 

RadioRomaniaInternational · Europa la zi 25.11.2022

www.rri.ro
Publicat: 2022-11-25 08:19:00
Vizualizari: 260
TiparesteTipareste