Ședință specială a Parlamentului de Ziua Națională

Ședință specială a parlamentului de ziua națională Parlamentul român s-a reunit într-o şedinţă solemnă consacrată sărbătoririi Zilei de 1 Decembrie.

Pe 1 Decembrie este Ziua Națională a României: în 2022, românii serbează 104 ani de când se desăvârșea procesul plebiscitar prin care statul român îi aduna între aceleași granițe pe românii și provinciile în care locuiau. Paradă militară, discursuri impresionante și celebra fasole cu ciolan afumat - sunt imaginile, mai mult sau mai puțin în clișee, ale acestei Zile. Deja, luni, parlamentarii de la București s-au reunit în ședinţă solemnă dedicată momentului. Au luat cuvântul premierul, preşedinţii Camerei Deputaţilor şi Senatului, precum şi reprezentanţi ai grupurilor parlamentare. S-a vorbit despre patriotism, despre proiecte de ţară şi soluţii propuse de partide pentru bunăstarea românilor, dar şi despre criza generată de războiul din Ucraina. 

Premierul liberal Nicolae Ciucă a făcut apel către clasa politică, societatea civilă şi mass-media la un moratoriu şi, împreună, să încerce să folosească anul 2023 drept răgaz electoral. Tot el a îndemnat Puterea şi Opoziţia să se aşeze la masa unor discuţii raţionale asupra viitorului României, pentru că - a spus premierul Ciucă - oamenii politici ai momentului au datoria istorică de a duce România în rândul marilor democraţii europene. Aceasta, prin integrarea accentuată în spaţiul de libertate şi prosperitate occidental, deci inclusiv în Schengen:  

ʺAderarea la Spaţiul Schengen nu este doar o expresie a reformelor şi investiţiilor pe care România le-a făcut până acum, este, deopotrivă, o expresie a încrederii şi cea mai sigură garanţie din partea partenerilor noştri europeni că România este şi va rămâne ferm ancorată pe axa de dezvoltare occidentală.ʺ 


La rândul său, preşedintele Camerei Deputaţilor, social-democratul Marcel Ciolacu, a declarat că 1 Decembrie reprezintă un exemplu al felului în care poporul român a găsit întotdeauna, în cele mai grele momente, o forţă internă teribilă de a depăşi situaţii limită. Tocmai de aceea, acum, când România traversează mai multe crize suprapuse, românii trebuie să fie solidari cu cei care au mai multă nevoie de sprijin - a mai spus el. România a câştigat, în ultimul an, o guvernare stabilă şi aprecierea partenerilor internaţionali ca furnizor de securitate şi stabilitate în regiune - a subliniat și preşedintele interimar al Senatului, liberala Alina Gorghiu. Din Opoziţie, liderul USR, Cătălin Drulă, a vorbit de la tribuna Parlamentului despre patriotismul care trebuie să caracterizeze fiecare politician din România, prin patriotism înțelegând apărarea democraţiei, drepturile civile şi libertăţile fundamentale. Cât despre liderul AUR, George Simion, tot în Opoziție, acesta le-a transmis ʺLa mulţi ani !ʺ românilor care muncesc în străinătate. 


www.rri.ro
Publicat: 2022-11-29 11:33:00
Vizualizari: 417
TiparesteTipareste