Ziua României, la şcoală!

ziua româniei, la şcoală! Începutul lunii decembrie marchează şi Ziua României! Ne-am oprit la o şcoală din Fălticeni, unde suflete de copii au anticipat Ziua României, prin activităţi pregătite cu sârg de o învăţătoare sufletistă.

Începutul lunii decembrie marchează şi Ziua României! Ne-am oprit la o şcoală din Fălticeni, unde suflete de copii au anticipat Ziua României, prin activităţi pregătite cu sârg de o învăţătoare sufletistă.

Sabina Dulgheriu, învățătoare la Școala Gimnazială Ion Irimescu din Fălticeni, ne-a spus cum s-a sărbătorit anticipat Ziua României:  

"Chiar dacă pe data de 1 decembrie copiii nu sunt la școală, această zi fiind liberă, nu am ratat niciodată emoția acestei sărbători și an de an am organizat tot felul de activități cu o zi sau două înainte, astfel încât copiii să aibă ocazia să simtă, să iubească, să guste și să se bucure românește."


Sabina Dulgheriu ne-a mărturisit că de fiecare dată încearcă să îi bucure şi să îi emoționeze pe copii prin activităţile organizate pentru 1 Decembrie, dar şi să îi învățe lucruri noi, astfel încât ei să asocieze această zi cu o bucurie imensă, cu bucuria de a fi român: 

"Emoția acestui eveniment este altfel trăită la școală și cred că este mai intensă pentru că actorii principali în activitățile dedicate Zilei Naționale sunt chiar ei, copiii, și evident că atunci când participi activ și te dedici întru totul atelierelor sau lecțiilor care au ca temă 1 Decembrie orice emoție, simțire, dorință și, până la urmă, bucuria se dublează. De aceea și eu, ca dascăl, aștept cu nerăbdare să sărbătoresc alături de elevii mei Ziua României la școală și de fiecare dată am încercat să ajung la sufletele lor."


Sabina Dulgheriu a adăugat: "Cred că să tot fie vreo 5-6 ani de când organizez cu clasa, în preajma zilei de 1 decembrie o expoziție cu obiecte vechi, obiecte tradiționale. Vreau să spun că, așa, ca o paranteză, nici măcar în pandemie nu am renunțat la această expoziție și am făcut online. Cea mai mare bucurie a mea a fost să constat că de la an la an, copiii mei aduc pentru expoziție din ce în ce mai multe obiecte pline de valoare, obiecte foarte vechi și, mai mult decât atât, știu și poveștile din spatele acestor obiecte. Şi e fascinant să auzi un copil de 8 ani cum povestește despre lampa cu gaz care lumina camera bunicilor în nopțile lungi de iarnă, cum recunosc putinica pentru brânză sau cum explică la ce era folosită covata. Asta mi-a demonstrat că părinții acestor copii iubesc și simt românește. Și, ca o precizare, acești părinți sunt părinți foarte tineri. Lucrul acesta zic eu că ar trebui să ne dea speranță că nu ne pierdem frumusețea, nu ne pierdem valorile și nu ne pierdem tradițiile."


Cu emoţia amintirilor din propria copilărie, Sabina Dulgheriu îi încurajează pe copii să preţuiască tradiţiile româneşti. Aşa că de Ziua României se organizează, deja, tradiţional şi expoziţia "Drag de România", care anul acesta a reunit peste 100 de exponate: 

"Postamentul clasei a fost neîncăpător și am avut în sala de clasă expuse obiecte care erau vechi de peste 100 de ani, am avut ii foarte vechi, am avut covată foarte veche, am avut tot felul de obiecte din lemn, am avut câteva obiecte de la războiul de țesut, n-a putut fi adus tot în sala de clasă, doar câteva componente ale acestuia. Am avut o maramă de borangic foarte veche și foarte fină. Am fost și eu surprinsă de ceea ce au adus copiii. Pe lângă această expoziție, care a fost prima dintre activități, anul acesta am am mai avut alături de noi un artist local, pe doamna Mihaela Ursache care i-a îndrumat pe copii să își pună amprenta personală pe un obiect, un magnet de frigider având ca formă conturul României."


Aşa că Sabina Dulgheriu şi-a dus încă o dată menirea la îndeplinire: "Sunt un dascăl care reușește să ajungă la sufletele copiilor. Întrebându-i astăzi spre exemplu, ce i-a încântat cel mai mult din cele 2 zile în care noi ne-am pregătit pentru a sărbători Ziua României, au spus că cel mai mult le-a plăcut că au venit în costume populare, pentru că am renunțat la uniformă pentru 2 zile și ne-am arătat straiele frumoase. Le-a plăcut că au putut să gândească liber, le-a plăcut că au fost așezate mesele în clasă altfel, le-a plăcut că au avut oaspeți și le-a plăcut că s-au bucurat până la urmă foarte mult și au fost adevărați românași. La mulți ani tuturor românilor și să dea Dumnezeu ca povestea României să continue așa frumos cum o știm noi!"


A fost organizat şi un concurs Master Chef de România,pentru care copiii au venit cu prăjituri pregătite după reţetele bunicii, iar totţi participanţii, evident, au ieşit câştigători!


RadioRomaniaInternational · România la ea acasă: Ziua României, la şcoală! 06.12.2022

www.rri.ro
Publicat: 2022-12-06 17:03:00
Vizualizari: 1337
TiparesteTipareste