România, independentă de petrolul rusesc

românia, independentă de petrolul rusesc România este independentă de ţiţeiul rusesc - dau asigurări autoritățile de la București.

România a devenit independentă de ţiţeiul din Rusia, iar embargoul asupra importurilor din această ţară, intrat de luni în vigoare, nu o va afecta, în condiţiile în care companiile petroliere au găsit resurse alternative şi nu mai aduc petrol de acolo. Anunțul a fost făcut de ministrul Energiei, Virgil Popescu, la o conferinţă de presă în care a reiterat că Bucureștiul are suficiente stocuri de petrol şi gaze pentru a trece cu bine această iarnă. În plus, spune ministrul, încă de săptămâna trecută, companiile petroliere şi rafinăriile din România procesează doar ţiţei non-rusesc. 

Virgil Popescu:  "Nu avem probleme cu aprovizionarea cu gaze naturale a României şi aţi observat că România devine deja, încet-încet, un hub de gaze regional. Prin România se duc gaze şi în Moldova, şi în Ucraina, şi în Ungaria. Deci, România îşi urmează parcursul său, îşi urmează parcursul european, îşi urmează parcursul de producător de gaze, de viitor exportator de gaze, va asigura securitatea energetică atât a României, cât şi a regiunii. Nu avem probleme nici în această iarnă cu aprovizionarea cu gaze naturale. Românii trebuie să ştie că nu avem probleme nici cu petrol, nici cu carburanţii, nici cu gaze naturale, nici cu energia electrică."

Şi directorul general al Societății Naționale de Transport Gaze Naturale "Transgaz", Ioan Sterian, a dat asigurări că există o producţie internă semnificativă de gaze și că nu sunt motive ca românii să se teamă că în această iarnă vor rămâne fără resurse. 

În schimb, criza lemnelor de foc pentru populație a fost, luni, în atenția Camerei Deputaților de la București. Ministrul Mediului, Tánczos Barna, a fost invitat la Ora Guvernului de către AUR, în opoziţie, pentru a vorbi despre problemele cauzate de plafonarea preţurilor la lemnele de foc, în contextul în care cadrul legal a rămas neschimbat, deşi coaliţia la putere a promis că va modifica ordonanţa pe care a dat-o anterior. Ministrul a precizat că prioritatea Executivului a fost protejarea populaţiei, dar a admis că efectele ordonanţei de urgenţă nu au fost cele aşteptate. 

Tánczos Barna a declarat că Regia Națională a Pădurilor - Romsilva şi proprietarii privaţi, respectiv unităţile administrativ-teritoriale, au pus în acest an pe piaţă o cantitate de lemn de foc cu peste un milion de metri cubi mai mare faţă de 2021. Potrivit lui, preţul lemnului de foc variază de la o regiune la alta, motiv pentru care a intervenit plafonarea la 400 de lei (80 de euro) pe metru cub, iar în paralel, Romsilva a luat măsuri pentru asigurarea lemnului de foc şi pentru anul viitor. 

Tánczos Barna: "Am făcut un plan de investiţii prin care vom crea 178 de noi depozite de lemn de foc, vom moderniza cele 240 de centre deja existente create la Romsilva. În următorii doi-trei ani vom avea un buget de peste 60 de milioane de euro, buget de investiţii."


Liderul AUR, George Simion, a spus că ministrul nu a răspuns solicitărilor de modificare a ordonanţei de urgenţă, astfel încât toţi cetăţenii să beneficieze în egală măsură de lemn de foc, indiferent de zonă. Iar USR, tot în opoziţie, l-a acuzat pe ministru de lipsă de curaj în luarea măsurilor corecte pentru populaţie, în condiţiile în care dispune de specialişti şi de toate resursele necesare.

RadioRomaniaInternational · România, independentă de petrolul rusesc 06.12.2022

www.rri.ro
Publicat: 2022-12-06 12:10:00
Vizualizari: 634
TiparesteTipareste