Colecții de literatură română contemporană la Târgul Gaudeamus

colecții de literatură română contemporană la târgul gaudeamus Ediţia cu numărul 29 a Târgului de Carte GAUDEAMUS se desfășoară în perioada 7 - 11 decembrie, la București, în Complexul Expoziţional Romexpo.

Ediţia cu numărul 29 a Târgului de Carte GAUDEAMUS se desfășoară în perioada 7 - 11 decembrie, la București, în Complexul Expoziţional Romexpo. Cel mai citit târg de carte din România, organizat de radio-ul public, revine, după doi ani  în care s-a desfășurat online, la formatul care l-a impus de aproape treizeci de ani. 

Peste 600 de evenimente editoriale se desfășoară la actuala ediție a Târgului de Carte Gaudeamus și cei peste 200 de participanți oferă publicului o gamă extrem de variată de produse editoriale. 

Le-am invitat la RRI pe Eli Bădică, coordonatoare a colecției "N'autor" a Editurii Nemira, și pe Diana Iepure, PR al Editurii Paralela 45 și coordonatoare a colecției Prima Dragoste, pentru a ne vorbi despre aceste initiațiative, două dintre cele care au reușit să aducă în prim plan literatura română actuală. Colecția Prima dragoste, coordonată de Diana Iepure, a debutat cu cinci romane scrise de scriitoare și scriitori români români -Diana Geacăr, Andrei Crăciun, Andrei Doșa, Alina Pietrăreanu, Cristina Ispas - și a fost lansată în vară, la Târgul de Carte Bookfest. Este o colecție de literatură contemporană dedicată publicului tânăr care poate fi găsită la Târgului de Carte Gaudeamus și care continuă cu noi apariții. 

Diana Iepure: "Există o continuitate, astfel că în cadrul colecției va apărea un microroman de Ștefan Manasia, "Platanii din Samothraki". Ștefan Manasia este un scriitor din generația 2000, un scriitor foarte talentat, poet, eseist și prozator, foarte apreciat de cititori. "Platanii din Samothraki" este a doua carte de proză a lui Ștefan Manasia și poate fi comparată cu un film de artă pentru liceeni. Este vorba de un băiat care este inițiat în căutările sale de unchiul său, un băiat cald și deschis, și toată această căldură a personajului principal se revarsă în cartea lui Ștefan Manasia, pe care cred că liceenii nu au cum să nu o îndrăgească. Așa cum am menționat în repetate rânduri, i-am rugat pe scriitorii noștri să scrie o carte pentru adolescenți, o carte pe care și-ar fi dorit ei să o citească în școală sau la liceu, dar nu au avut-o. Așa a pornit colecția "Prima Dragoste" și este adevărat că scriitorii s-au străduit și chiar le-au ieșit niște microromane extraordinare. Așa este și romanul lui Ștefan Manasia, care va fi lansat la Târgul Gaudeamus, la standul editurii noastre. Aș mai vrea să menționez că la această ediție a Târgului, standul Editurii Paralela 45 va fi cel mai mare stand cu care editura a participat vreodată la un târg de carte, pentru că vrem să o prezentăm cât mai cuprinzător. Promovăm toate fațetele unei edituri pentru generații, cum ne considerăm noi. Și mă refer aici la toate genurile în care Editura Paralela 45 este specializată".                                                                                                           


Au trecut 4 ani de când editura Nemira a lansat colecția de literatură română contemporană "N'autor", o colecție care vorbește în moduri diverse despre lumea în care trăim. Este una dintre cele mai citite colecții de literatură română actuală, iar cea mai recentă carte, foarte așteptată, este "Solomonarul" de Florin Chirculescu. Eli Bădică, coordonatorea "N'autor", ne vorbește despre noutățile din colecție. 

"Cartea lui Florin Chirculescu este realmente o carte eveniment. Este o carte remarcabilă din toate punctele de vedere, stilistic, dar și ca subiect, pentru că îl are ca figură tutelară pe cel mai important poet român, Mihai Eminescu. Și remarcabil este că reușește să-l umanizeze pe Mihai Eminescu. Eu nu cred să existe un alt text de asemenea anvergură care să reușească așa convingător un portret al lui Mihai Eminescu. Un portret făcut cu o extraordinară documentare și erudiție, dar în același timp atât de original și cu atâta umor. Menționând edițiile noi ale cărților N'autor, romanul Ralucăi Nagy, "Un cal într-o mare de lebede", și "Povestiri din Garaj", de Goran Mrakić, întâmplarea a fost ca aceste cărți să apară în același timp și asta mi-amintește de un turneu din 2018, în care am fost cu acești doi autori, după lansarea respectivelor volume. 

Printre noutățile pe care le puteți găsi la Gaudeamus este, de altfel, și primul roman al lui Goran Mrakić, "Micile plăceri ale morții", apărut la începutul toamnei. Este o carte în care autorul continuă cartografierea literară a Banatului, pe care o realiza și în anteriorul volum. Tot toamna aceasta a apărut și primul roman al lui Horea Sibișteanu un roman-puzzle. Cu acest roman mozaic, Horea Sibișteanu publică deja a doua sa carte în colecția N'autor. Intitulată "Întinde mâna, Tiberiu", cartea are ca personaj principal un tânăr care își caută identitatea și, mai mult decât atât, încearcă să și-o accepte. De asemenea, încearcă să-și recompună din bucăți copilăria din anii 90 și să se înțeleagă pe sine într-un prezent foarte, foarte aproape de noi. Tot printre noutăți este primul roman a lui Liviu Ornea, pe care lumea îl știe ca matematician, traducător, universitar, cercetător, critic de teatru. După debutul lui cu Viitorul Anterior în 2020 a revenit anul acesta cu "Viața ca o glumă proastă", cum spuneam, primul lui roman."


În premieră, în incinta târgului sunt amenajate, împreună cu partenerii acestei ediții - Opera Comică pentru Copii și Asociația Versus - două spații dedicate activităților interactive pentru cei mai tineri vizitatorii. Concursul Național de Lectură "Mircea Nedelciu", adresat liceenilor, care reunește concurenți din întreaga țară, se desfășoară în acest an într-o formulă inedită, pe bază de eseuri transmise în format video; tema concursului este "Centenar Marin Preda. 100 de ani de la naștere."www.rri.ro
Publicat: 2022-12-10 16:05:00
Vizualizari: 893
TiparesteTipareste