Jurnal românesc - 19.12.2022

jurnal românesc - 19.12.2022 O campanie de informare privind modificările legislative adoptate în acest an referitoare la delegarea temporară a autorităţii părinteşti de către românii plecaţi la muncă peste hotare a fost lansată de Organizaţia Salvaţi Copiii România...

O campanie de informare privind modificările legislative adoptate în acest an referitoare la delegarea temporară a autorităţii părinteşti de către românii plecaţi la muncă peste hotare a fost lansată de Organizaţia Salvaţi Copiii România, Ministerul Familiei şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie. 

"Copiii cu părinţii plecaţi la muncă în străinătate trăiesc o dramă. (...) În lipsa părinţilor, mulţi dintre copiii rămaşi în grija rudelor nu au avut acces la servicii de sănătate sau educaţie, ba chiar trăiau în condiţii improprii", a declarat ministrul Familiei, Gabriela Firea. Aceasta a menţionat că a fost înfiinţat un departament care se va ocupa de problemele copiilor cu părinţi plecaţi la muncă în afara ţării şi se lucrează la Observatorul Naţional al Copilului, o bază de date care va cuprinde informaţii despre toţi copiii din România. Campania va include transmiterea de materiale informative şi recomandări către Direcţiile generale de asistenţă socială şi protecţia copilului şi Serviciile publice de asistenţă socială, activităţi de informare şi suport socio-educaţional pentru copii şi aparţinători prin intermediul centrelor locale Salvaţi Copiii, dezbateri regionale şi judeţene, caravane locale de informare organizate în mediul rural şi campanii de conştientizare la puncte de trecere a frontierei aeriene şi terestre. Salvaţi Copiii arată că 39% dintre părinţii care lucrează în străinătate nu vor veni acasă pentru sărbătorile de iarnă la sfârşitul acestui an. Aproape 74.000 de copii, înregistraţi în evidenţele serviciilor publice de asistenţă socială, au cel puţin un părinte plecat în străinătate, iar dintre aceştia, peste 21.000 au părintele unic sau ambii părinţi plecaţi peste hotare.


Ministerul Afacerilor Externe a salutat finalizarea procedurilor de atribuire către România a complexului "Luceafărul" din oraşul sârbesc Vârşeţ. Conform instituţiei, concretizarea cu succes a acestui demers diplomatic a fost posibilă ca urmare a semnării la Bucureşti, la 27 iunie, a Acordului între Guvernele României şi Serbiei privind acordarea dreptului de proprietate asupra clădirii Luceafărul României.  Imobilul va putea fi folosit de către partea română pentru activităţi consulare, pentru promovarea culturii şi tradiţiilor româneşti, precum şi ca spaţiu pentru menţinerea unui contact susţinut şi permanent cu persoanele aparţinând minorităţii române din Serbia. Complexul "Luceafărul" din Vârşeţ a fost construit începând cu anul 1894 şi dat în folosinţă în 1904 de elita românească din regiune. Destinaţia iniţială a fost Banca "Luceafărul", care a finanţat activitatea agricolă a românilor din zonă şi care a devenit epicentrul acţiunilor de promovare a identităţii culturale şi spirituale româneşti în Voivodina. Complexul a aparţinut etnicilor români vreme de peste 50 de ani, până în 1947, când a fost naţionalizat de conducerea comunistă a Serbiei.


Expoziția de pictură "Bule de eter", a pictorului și arhitectului româno-libanez Hamid Nicola Katrib este deschisă la Galeria Macadam a Institutului Cultural Român de la Paris. Proiectul, organizat de galeria bucureșteană HNK, prezintă creaţii care sondează frontiera dintre realitate și suprarealism. Hamid Nicola Katrib este artist plastic și arhitect de interior. S-a născut în Bacău, dar s-a mutat apoi în Beirut, unde a crescut și studiat arhitectura la Academia Libaneză de Arte Frumoase. Imediat după absolvire, a început să colaboreze cu studiouri prestigioase de design interior din Liban, ai căror clienți erau membrii coroanei regale arabe. La 24 de ani s-a întors în România, iar în scurt timp a urcat în topul Forbes 30 Under 30, ca cel mai de succes antreprenor într-un domeniu artistic. A expus în țară și în străinătate, iar spațiul galeriei sale a devenit un adevărat hub de creație. În prezent, locuiește și crează la București. Expoziția "Bule de eter" poate fi vizitată până la 5 ianuarie 2023.


O expoziție de desene realizate de elevii români din raioanele ucrainene Herța, Noua Suliță, Hliboca și Storojineț a fost deschisă la Palatul Național al Românilor din Cernăuți. Cele 55 de lucrări aparțin premianților concursului de desene "Ștefan, Ștefan, Domn cel Mare", desfășurat în perioada 17 octombrie - 1 noiembrie cu prilejul împlinirii a 30 de ani de la trecerea marelui Voievod Ștefan cel Mare în rândul sfinților și marcării a 525 de ani de la Bătălia din Codrii Cosminului, când oastea condusă de domnitorul Moldovei a înfrânt trupele Uniunii Polono-Lituaniene, în frunte cu regele Ioan Albert. Agenţia BucPress transmite că ideea organizării concursului a aparținut Societății culturale Valea Prutului din regiunea Cernăuți. Concursul a urmărit cultivarea dragostei și a respectului pentru personalitatea voievodului şi pentru istoria neamului.(Sorin Titus Iordan)


RadioRomaniaInternational · Jurnal românesc - 19.12.2022

www.rri.ro
Publicat: 2022-12-19 11:00:00
Vizualizari: 604
TiparesteTipareste