Sinaia

sinaia Situată la doar 140 de km de București, denumită și „Perla Carpaților”, Sinaia este destinația tuturor iubitorilor de relaxare, dar și de aventură montană.

Destinația noastră de azi este clasică, recunoscută în ceea ce privește petrecerea sărbătorilor de iarnă. Situată la doar 140 de km de București, denumită și „Perla Carpaților”, Sinaia este destinația tuturor iubitorilor de relaxare, dar și de aventură montană. Pe lângă hoteluri, veți găsi aici și multe pensiuni foarte bine pregătite pentru primirea oaspeților. În plus, odată cu căderea zăpezii, orașul devine un paradis al iernii, unde se pot petrece multe zile frumoase la săniuș, la schi sau în drumeții de seară prin împrejurimile și pe străzile orașului.

 

Paul Popa, coordonatorul Centrului Național de Informare și Promovare Turistică din Sinaia, spune că, în primul rând, avem ocazia să petrecem sărbătorile de iarnă într-un oraș regal. Acesta fiind locul în care familia regală a României se muta în timpul verii și de unde se luau deciziile cele mai importante:

 

„În prezent, Sinaia este un oraș cosmopolit, modern, o stațiune de schi, un loc unde fiecare dintre oaspeții noștri își va găsi ceva de făcut, își va găsi un locșor, fie că se va duce pe munte să se plimbe și să facă drumeție sau schi acum în iarnă, fie că va dori să vadă o parte din trecutul nostru istoric. Aici avem o mulțime de muzee importante. Aproape toată lumea cred că știe despre domeniul regal și despre castelele Peleș, Pelișor. Ele sunt, în continuare, un pol principal de atracție al turismului din Sinaia. Acum, conducerea Castelului Peleș a decis să deschidă Castelul Peleș integral. Cine va dori să-l viziteze poate vedea parterul, dar și sălile comune de la etajul întâi, apartamentele private ale familiei regale și mansarda, unde stăteau oaspeți de seamă ai castelului. Acolo, se pot vedea apartamentele lui Vasile Alecsandri sau al lui George Enescu, care era un invitat permanent al Casei Regale, fiind foarte apropiat de Regina Elisabeta.”

 

În Sinaia există multe clădiri care aparțin patrimoniului arhitectural al României și pe care Centrul de Informare Turistică le-a cuprins într-o hartă distribuită gratuit turiștilor. Paul Popa:

 

„O altă variantă pentru turiști este să parcurgă, practic, străzile orașului, poate neștiute. Multă lume stă în zona centrală, care este dominată de hoteluri, de restaurante elegante. Dar, dacă îți propui să faci altceva, iei această hartă și pleci pe niște străduțe care sunt undeva poate mai spre periferia orașului, poate în alte cartiere pe care nu le-ai cunoscut. Acolo poți să vezi foarte multe case foarte frumoase, elegante, construite în perioada interbelică, în perioada dinainte de Primul Război Mondial, în perioada de după al Doilea Război Mondial. Sunt case foarte frumoase, care au aparținut unor personalități și care au rămas ca mărturie a orașului Sinaia de la începuturile lui, în anii 1900, când s-a dezvoltat ca o stațiune de vilegiatură. Așa că noi zicem în continuare că toți oaspeții noștri găsesc ceva care să le încânte sufletul, o amintire plăcută după vizita pe care o vor face aici.”

 

În Sinaia veți găsi peste 20 de kilometri de pârtii. Am aflat de la Paul Popa, coordonatorul Centrului Național de Informare și Promovare Turistică, că acestea sunt de toate gradele de dificultate și dispun de două telecabine și două telegondole:

„Suntem domeniul de schi din România aflat la peste 2000 de metri altitudine, lucru care ne dă un avantaj important față de alte zone de schi din România. Altitudinea ajută puțin, în sensul în care extindem sezonul de schi mai mult decât în alte părți. Putem începe sezonul de schi înainte de sărbători și-l vom termina, dacă ne va ajuta vremea, în luna mai. Noi am schiat și după întâi mai, lucru care sună poate ciudat pentru multă lume. S-a întâmplat să avem un ultim concurs de schi al localnicilor, „Sinaia pe pârtie”, în data de întâi mai. Când multă lume se pregătește să plece la mare, noi ne dăm un pic cu schiurile. Sună foarte ciudat, dar exact așa se întâmplă.”

În speranța că v-am convins, vă așteptăm și data viitoare cu o nouă destinație. La mulți ani!

 

RadioRomaniaInternational · Vizitați România - 27.12.2022

 

 


www.rri.ro
Publicat: 2022-12-27 15:25:00
Vizualizari: 601
TiparesteTipareste