Jurnal Românesc - 27.12.2022

jurnal românesc - 27.12.2022 Peste 12.700 de copii din România aveau, la sfârșitul lunii iunie 2022, ambii părinţi plecaţi la muncă în străinătate, cu 760 mai mulţi comparativ cu situaţia din martie.

Peste 12.700 de copii din România aveau, la sfârșitul lunii iunie 2022, ambii părinţi plecaţi la muncă în străinătate, cu 760 mai mulţi comparativ cu situaţia din martie - arată datele centralizate de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie. De asemenea, numărul copiilor cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate a depășit 75.700 la sfârșitul lunii iunie, mai mult cu circa 1.400 de copii comparativ cu luna martie. Potrivit aceleiași statistici, majoritatea copiilor cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate se află în îngrijirea rudelor de până la gradul IV, fără măsuri de protecţie, iar restul sunt plasaţi la un asistent maternal, centre de plasament sau alte familii ori persoane. Totodată, peste 9.300 de copii proveneau, la sfârșitul lunii iunie, din familii în care părintele unic susţinător era plecat la muncă în străinătate, iar majoritatea au rămas acasă în îngrijirea rudelor de până la gradul IV, fără măsură de protecţie – mai arată datele Autorității Naționale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie.

 

Preşedintele AUR, deputatul George Simion, a anunţat un turneu al parlamentarilor partidului, în primele trei luni ale anului viitor, în mai multe ţări europene, pentru a 'reconfirma' rezoluţia adoptată la Conferinţa dedicată românilor din diaspora desfăşurată la sfârșitul săptămânii trecute în București. “Vom avea aceste întâlniri care vor fi publice, aşteptăm invitaţiile voastre către demnitarii AUR, le vom da curs, considerăm că fiecare dintre voi trebuie să reprezinte ideea noastră şi îndeplinirea obiectivelor din rezoluţie. De aceea, ne bazăm pe voi să ne fiţi ambasadori chiar dacă unii nu faceţi parte din proiectul AUR”, a afirmat George Simion. Conferinţa de la București a dezbătut câteva dintre cele mai importante măsuri şi decizii administrative pe care România ar trebui, potrivit AUR, să şi le asume în relaţia cu cetăţenii săi stabiliţi peste graniţă - sporirea numărului de secţii de vot în afara ţării, lansarea unor programe şcolare de limbă română, cultură şi istoria naţională dedicate copiilor şi tinerilor din diaspora, precum şi deschiderea centrelor comunitare din diaspora care să aibă în personal calificat pentru consultanţă juridică şi administrativă.    

 

Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a salutat iniţiativa Ministerului Educaţiei de la Chişinău de a oferi şi adulţilor cursuri gratuite de învăţare a limbii române anul viitor. Programul naţional de predare a limbii române pentru cetăţenii moldoveni care nu o folosesc în mod frecvent a fost lansat în 2013, iar până acum nu a beneficiat de o finanţare suficientă şi oferea doar cursuri pentru copii. Potrivit Administrației Prezidențiale, în bugetul pentru anul viitor au fost prevăzute 10 milioane de lei moldoveneşti pentru ca programul să fie extins. Executivul de la Chişinău urmează să adopte o hotărâre de guvern care va clarifica detaliile programului, iar în anii următori acesta va acoperi mai bine necesităţile de predare a limbii române adulţilor, a declarat Maia Sandu. 

 

Corala 'Ciprian Porumbescu' a Asociaţiei 'Sing Bucovina' din Suceava a susţinut turneul aniversar dedicat celor 10 ani de la reînfiinţare. Acesta a purtat denumirea de 'Winter TOUR 2022' şi a cuprins 18 concerte în Elveţia, Franţa, Germania şi România. Turneul este unul de tradiţie şi se află la a noua ediţie. Potrivit Asociației, publicul prezent a fost într-o pondere de 50% vorbitori de limba română şi 50% alte limbi, precum franceză sau germană. Repertoriul a fost unul variat și a cuprins colinde, cântece de Crăciun și surprize muzicale. În urma unuia dintre concertele din Franța, Corala  'Ciprian Porumbescu' a primit invitaţia de a participa în luna mai a anului viitor la un festivalul internaţional care va avea loc în Olanda și unde vor evolua alături de renumitul ansamblu vocal VOCES 8 din Marea Britanie.

 

Până pe 8 ianuarie, Institutul Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția prezintă expoziția de pictură Călătorie imaginară a artistei Manuela Holban. Expoziția cuprinde lucrări de pictură din creația recentă a artistei, cu referiri la elemente vizuale prezente în pictura renascentistă și barocă, interpretate în manieră personală. Manuela Holban s-a născut și a studiat în România, dar în prezent, trăiește și lucrează în Statele Unite și în Israel. Ea a studiat la Academia de Arte Plastice din București, secția pictură. În 1987 a emigrat în Statele Unite, unde pe parcursul carierei, a avut un număr semnificativ de expoziții personale și de grup. În picturile sale, artista include referințe culturale din istoria artei universale, în special din Renaștere și Baroc.

 

RadioRomaniaInternational · Jurnal Românesc - 27.12.2022

 

 


www.rri.ro
Publicat: 2022-12-27 11:45:00
Vizualizari: 632
TiparesteTipareste