Reguli mai drastice pentru combaterea traficului de persoane

reguli mai drastice pentru combaterea traficului de persoane Executivul comunitar propune Parlamentului european înăsprirea politicii de combatere a traficului de persoane. Pe fondul războiului din Ucraina a apărut o nouă practică, și anume traficarea refugiaților.

Comisia Europeană a propus întărirea regulilor și măsurilor care previn și combat traficul de ființe umane. În fiecare an, peste 7000 de persoane devin victime ale acestei practici în întreaga Uniune Europeană și numărul crește deoarece multe dintre aceste victime rămân neînregistrate. Majoritatea victimelor traficului de persoane sunt femei și fete, dar există și victime bărbați traficați pentru munca fizică. Întărirea măsurilor propuse de Comisie Parlamentului includ și criminalizarea mariajului forțat, a adopției ilegale, a racolării prin social media. În plus, autoritățile vor primi puteri legislative și judiciare sporite pentru a investiga și trimite în justiție persoane fizice și juridice care fac trafic de ființe umane.

          

Odată cu începerea războiului din Ucraina, Comisia Europeană s-a văzut confruntată cu un nou tip de traficare a ființelor umane, și anume a refugiaților. 

Diane Schmitt, coordonator al luptei împotriva traficului de persoane al Uniunii Europene, a detaliat în ce a constat politica europeană de combatere a traficului de oameni de la începerea războiului din Ucraina. 

"La începutul lunii martie am organizat o întâlnire cu coordonatorii și raportorii naționali, cât și cu platformele societății civile active în combaterea traficului de ființe umane. Am lucrat îndeaproape cu Europol, Eurojust, Frontex, agențiile europene pentru azil și cu Ucraina și Moldova. Trebuie să spun că această cooperare a fost foarte importantă. Totul a rezultat într-un plan comun anti-trafic pentru protejarea tuturor celor care fug din calea războiului pentru a nu cădea în mâinile traficanților, plan prevăzut pentru luna mai. Acțiunile prevăzute în plan au fost implementate ori sunt implementate deoarece situația este așa cum este. Este important că nu am așteptat luna mai pentru a implementa acțiunile, ci am început imediat în martie, după data de 24 februarie și aceasta a făcut diferența. Planul comun anti-trafic prevede acțiuni comune la nivelul UE și recomandări pentru statele membre pentru a preveni criminalitatea, pentru a crește aplicarea legii și cooperarea judiciară pentru protejarea potențialelor victime. Ce s-a întâmplat? Ați observat că media a relatat despre campania de conștientizare, au fost distribuiți fluturași de avertizare în centrele de primire a refugiaților și la granițele Uniunii, dar și în alte țări unde au sosit refugiați. Informațiile au fost în limbile engleză și ucraineană despre riscurile existențe și sfaturi despre cum să fie evitate situațiile periculoase, postate online pe rețelele de social media și pe site-ul Comisiei Europene."


RadioRomaniaInternational · Alo Bruxelles 28.12.2022

www.rri.ro
Publicat: 2022-12-28 09:55:00
Vizualizari: 598
TiparesteTipareste