Accelerarea implementării proiectelor privind energia din surse regenerabile

accelerarea implementării proiectelor privind energia din surse regenerabile Contextul general creat de invadarea Ucrainei de către Rusia și efectele pandemiei COVID-19 au condus la o creștere bruscă a prețurilor energiei în întreaga Uniune.

Contextul general creat de invadarea Ucrainei de către Rusia și efectele pandemiei COVID-19 au condus la o creștere bruscă a prețurilor energiei în întreaga Uniune, subliniind astfel necesitatea de a accelera eficiența energetică și de a spori utilizarea energiei din surse regenerabile în Uniune. 


Procedurile administrative lungi reprezintă unul dintre principalele obstacole în calea investițiilor în sursele regenerabile de energie și în infrastructura conexă. Pentru a accelera ritmul implementării proiectelor în domeniul energiei din surse regenerabile, este necesar să se adopte norme care să simplifice și să scurteze procesele de acordare a autorizațiilor. 


Acest subiect a fost dezbătut în Parlamentul European. Poziţia Comisiei Europene a fost prezentată de Frans Timmermans, vicepreşedintele Comisiei Europene.

"Cu REPowerEU, Comisia a stabilit cum să răspundă cel mai bine la armonizarea aprovizionării cu energie în raport cu problemele generate de Rusia. Vedem că prețurile energiei continuă să crească, așa că trebuie să continuăm să implementăm măsurile necesare pentru a ajuta cetățenii și întreprinderile să treacă cu bine de această iarnă, dar şi de iernile urmatoare. De aceea, trebuie să continuăm să lucrăm la ceea ce considerăm noi că este singura soluție la situația în care ne aflăm - și anume o implementare mai rapidă a energiei regenerabile. 

Energiile regenerabile sunt și rămân cea mai ieftină sursă de energie, și sunt exact ceea ce avem nevoie. Dar o lansare mai rapidă a surselor regenerabile nu se va întâmpla dacă nu abordăm în mod serios factorii care încetinesc ritmul de autorizare a acestor soluții, în special centralele noi de energie regenerabilă sau de re-alimentate. De aceea cred că această dezbatere este deosebit de importantă. 

Dacă dorim să accelerăm implementarea surselor regenerabile, trebuie să eficientizăm radical procedurile administrative de aprobare a proiectelor de producere a energiei din surse regenerabile împreună cu statele membre, care vor trebui să acționeze în paralel."


RadioRomaniaInternational · Alo Bruxelles 29 Decembrie 2022

www.rri.ro
Publicat: 2022-12-29 09:38:00
Vizualizari: 615
TiparesteTipareste