Jurnal românesc - 12.01.2023

jurnal românesc - 12.01.2023 Miniştrii de Externe român şi suedez, Bogdan Aurescu şi respectiv Tobias Billstrom, au decis "menţinerea unei coordonări strânse" în legătură cu aderarea României la Spaţiul Schengen.

Miniştrii de Externe român şi suedez, Bogdan Aurescu şi respectiv Tobias Billstrom, au decis "menţinerea unei coordonări strânse" în legătură cu aderarea României la Spaţiul Schengen. Cei doi au avut o convorbire telefonică în contextul preluării de către Stockholm a Preşedinţiei semestriale a Consiliului Uniunii Europene la 1 ianuarie. MAE român transmite că Aurescu i-a mulţumit lui Billstrom pentru susţinerea exprimată de Suedia inclusiv în cadrul Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne din 8 decembrie 2022 şi şi-a exprimat încrederea într-o "cooperare activă şi de substanţă cu Preşedinţia suedeză pentru înregistrarea unor evoluţii pozitive, care să permită obţinerea unei decizii de aderare". La rândul său, Billstrom a reconfirmat sprijinul ţării sale pentru aderarea României la spaţiul european de liberă circulaţie şi a subliniat că Preşedinţia suedeză "este decisă să se implice activ şi să depună toate eforturile pentru realizarea acestui obiectiv". României i-a fost refuzată intrarea în spaţiul Schengen, după ce reprezentantul Austriei a votat împotrivă. Aderării Bulgariei i s-au opus atât Austria, cât şi Olanda, în vreme ce Croaţia a fost acceptată în spaţiul Schengen.


Numărul total al copiilor din România care aveau ambii părinţi plecaţi la muncă în străinătate era, la finele lunii septembrie 2022, de 12.305, cu 401 mai mic comparativ cu situaţia din luna iunie, transmite Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie. De asemenea, în aceeaşi perioadă, numărul minorilor cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate a coborât cu 1.901 la 73.868. Dintre cei 12.305 de copii cu ambii părinţi plecaţi la muncă în străinătate, 11.488 se aflau în îngrijirea rudelor de până la gradul 4, fără măsuri de protecţie, restul fiind plasaţi la un asistent maternal, centre de plasament sau alte familii ori persoane. Protecţia Copilului arată că 8.971 de copii proveneau din familii în care părintele unic susţinător era plecat la lucru peste hotare. Totalul copiilor rămaşi acasă care se aflau în sistemul de protecţie specială se ridica, la 30 septembrie 2022, la 2.852 dintre care 505 copii erau în grija unui asistent maternal, 480 în centre de plasament, 1.686 la rude până la gradul 4, iar 181 de copii în grija altor familii sau persoane.


Liga Studenţilor Români din Străinătate, filiala Italia organizează conferinţa "Cetăţeni europeni sau Cetăţeni în Europa".  Evenimentul are loc pe platforma Google Meet şi este deschis tuturor celor interesaţi de domeniul ştiinţelor politice şi relaţiilor internaţionale. Invitată este doctorul Loredana Teodorescu, expert în politici europene, imigraţie şi relaţia între securitate internă şi politică externă. Din 2020, aceasta este secretar general al filialei Italia a organizaţiei Femei în Securitatea Internaţională şi este fondatoarea programului de mentorat "Global Women Leaders". În cadrul întâlnirii se va discuta despre conceptul de cetăţenie europeană, introdus de Tratatul de la Maastricht din 1993, care stabileşte prerogative şi drepturi fundamentale pentru cetăţenii statelor Uniunii Europene. Vor fi abordate teme precum semnificaţia cetăţeniei europene, modalitatea în care se poate investi în dezvoltarea unei comunităţi europene implicate social, precum şi poziţia tinerilor români din peninsula italiană. Detalii despre participare se găsesc pe pagina de Facebook a LSRS Italia.


Expoziția de artă contemporană "Constantin Udroiu - artistul a două culturi" va fi deschisă, pe 13 ianuarie, la Galeria de Artă a Academiei di Romania la Roma cu prilejul Zilei Culturii Naționale. Manifestarea prezintă picturi pe sticlă și pe pânză, dar și lucrări de grafică. Proiectul este realizat cu patronajul Ambasadei României în Italia și în parteneriat cu Asociația Nikopeia - Fucina d'Arte, Asociația Arte per la valle și Liceul Artistic "Mario Festa Campanile" din Melfi. Cu acest prilej vor fi expuse și lucrările câștigătorilor Premiului "Constantin Udroiu" ediția I din 2019, competiție dedicată tinerilor din regiunile Puglia și Basilicata care studiază artele plastice. În timpul vieţii sale, Constantin Udroiu a organizat peste 200 de expoziții în Italia și în diferite țări europene. Totodată, a participat la restaurarea şi realizarea a numeroase fresce în biserici românești și italiene, precum și în diverse clădiri publice și private din Italia. În 1991, a fost numit senator al Academiei Internaționale de Artă Modernă și membru al comitetului executiv până la moartea sa, în 2014. Expoziţia de la Roma va putea fi vizitată până pe 15 februarie.


RadioRomaniaInternational · Jurnal românesc - 12.01.2023

www.rri.ro
Publicat: 2023-01-12 11:00:00
Vizualizari: 665
TiparesteTipareste