România balneară

românia balneară România deține o treime din apele termale și 60% din rezervele de apă minerală ale Europei.

România deține o treime din apele termale și 60% din rezervele de apă minerală ale Europei. Din punct de vedere al locurilor de cazare, ponderea turismului balnear în turismul românesc este între 20 și 25%. E un domeniu dinamic, cu schimbări de la un la an la altul, cu o dezvoltare accentuată în mediul rural. Alături de invitatul de azi, Nicu Rădulescu, președintele Organizației Patronale a Turismului Balnear Românesc, vorbim despre cele mai căutate destinații, dar și despre tratamente. 

"Cele mai multe locuri de cazare sunt în stațiunile Băile Felix, Călimănești, Căciulata și Sovata. Este o concentrare masivă de locuri de cazare acolo. Sunt trei stațiuni mari, care au și o tradiție istorică. Sigur, trebuie să adăugăm și bătrâna doamnă a turismului balnear românesc, stațiunea Băile Herculane. Însă modernizările, în mare parte, au venit în aceste trei stațiuni, unde s-a investit mult mai mult. Acum așteptam și din partea colegilor de la Băile Herculane să înceapă investițiile majore. Deja sunt câțiva investitori temerari, care au făcut niște lucruri deosebite, dar așteptările sunt mult mai mari, pentru că, într-adevăr, este o zonă cu foarte multe resurse, atât balneare cât și ecoturistice."


Tratamentele balneare au o tradiție veche, România fiind printre primele țări din lume care a creat o societate științifică de balneologie și climatologie. L-am întrebat pe invitatul nostru, Nicu Rădulescu, președintele Organizației Patronale a Turismului Balnear din România, dacă putem împleti tratamentul balnear cu pasiunea pentru istorie. 

"Stațiunile balneare sunt purtătoare a unor istorii extraordinare. De exemplu, în stațiunea Băile Herculane s-au petrecut numeroase evenimente extraordinare. A făcut parte dintr-un imperiu, a trecut prin războaie. Dar sunt și alte stațiuni mai mici. Stațiunea Germisara e la fel de veche ca stațiunea Herculane, deși e, poate, mai puțin cunoscută. Stațiunea Geoagiu Băi se numea Germisara. Stațiunea Slănic Moldova, de exemplu a fost vizitată de domnitorul Alexandru Ioan Cuza, care discuta cu ceilalți confrați în legătură cu evenimentele istorice care aveau să aibă loc: Unirea Mică, Unirea Mare. Deci, avem toate motivele să credem că aceste stațiuni ale noastre, atât în perioada mult mai îndepărtată, dar și în perioada mai apropiată, în secolul al XIX-lea, au fost, într-adevăr, nu numai vestigii de cultură, ci și locuri în care se întâlneau oameni extraordinari, care puneau la cale diferite evenimente. Deci, stațiunile balneare au o istorie extraordinară și sunt situate, în mare parte, în parcuri naturale, care le conferă într-adevăr o și mai mare strălucire. În zilele noastre, vorbim despre un turism mult mai sofisticat decât până acum. Oamenii nu vin numai la tratamente, ci și pentru a se plimba pe trasee turistice, unii vin pentru canotaj, alții pentru escaladă."

Anul 2022 s-a caracterizat printr-un aflux mai mare de turiști în stațiunile balneare, peste 90% dintre aceștia fiind turiști români. 


"Românii au început să redescopere tratamentele naturale din stațiunile balneare. Constatăm cu plăcere că, dacă acum 10-15 ani vârsta medie a turiștilor era undeva peste 50 de ani, la ora actuală, au început să vină tinerii. Profilaxia are un rol foarte important. Aproape toate hotelurile care sunt de patru stele au pe lângă o bază de tratament modernă care asigură tratamentul celor care au niște afecțiuni, centre spa și wellness foarte bine puse la punct pentru tinerii care vor să-și îngrijească sănătatea. Avem turiști de 20, 30, 35 de ani. Deci, media de vârstă a început să fie în favoarea celor mai tineri. Nu am avut un număr prea mare de turiștii străini. Au fost circa 10%, dar asta din cauza restricțiilor de călătorie, a războiului, a problemelor complexe care sunt în Ucraina. Totuși, România este o destinație sigură și eu cred că în următorii ani vom reveni la piețele tradiționale, mă refer la piețele care erau ale Germania, ale Israelului, Franța. Pe de altă parte, litoralul românesc este o vastă stațiune balneară. Litoralul românesc are la ora actuală factorii naturali de cură cei mai complecși. Nămolul de la Techirghiol, turba sapropelică din zona stațiunilor Eforie Nord și Sud, există un climat marin și se pot face tratamente cu apă de mare. Colegii noștri de la Mangalia și mai ales cei de la Techirghiol, de la sanatoriu, au făcut o adevărată revoluție în ceea ce privește medicina balneară."


Iată și câteva oferte! De exemplu, la Băile Herculane, la un hotel de trei stele, în luna mai, pentru șapte nopți, veți plăti 2640 lei (538 euro) de persoană, în cameră dublă. Pachetul include consult medical de specialitate, tratament pe parcursul a cinci zile, în 15 proceduri, și pensiune completă în regim de bufet suedez. La Băile Felix, la un hotel de patru stele, în luna martie, tot pentru șapte nopți, veți plăti 4649 lei (948 euro), de persoană, în cameră dublă. Pachetul include mic dejun și cină în regim de bufet suedez, trei proceduri pe zi, de luni până vineri, consult medical și acces la Aqua Park, saune și jacuzzi. 

          

Nicu Rădulescu, președintele Organizației Patronale a Turismului Balnear, spune că România e membră foarte activă în cadrul European SPA Association. 

"Cred că noi, la ora actuală, ca pachete de servicii, ca personal pregătit, calitate, suntem la nivel european. Colegii noștri au fost și premiați. Și în 2022, au fost trei stațiuni care au urcat pe podium. Au câștigat primul loc la diferite categorii, cum nu se întâmpla acum cinci, șase ani.  Probabil că și interesul pe care-l manifestă ministerul de resort în această zonă ne face ca să fim foarte atenți și cred cu toată tăria că va fi sectorul în care va merita ca statul să creeze un sistem investițional puternic prin crearea unor facilități. E un domeniu în care se investește pe resurse, iar resursele sunt foarte diverse. Pe lângă resurse tradiționale, avem mofetele. Sunt emanații de dioxid de carbon în mediu lichid, care creează minuni pentru cei care au probleme cu circulația periferică. Nu le avem decât noi. În Europa, România e singura țară care are astfel de oferte și cred că asta contează. Totodată, la nivelul european, se discută cu respect față de pregătirea cadrelor medicale din domeniu. Avem fizioterapeuți foarte buni, avem medici în domeniul balnear, iar balneologia ca știință este foarte bine dezvoltată în România. Există o tradiție și prin Institutul de Medicină Fizică și Balneologie care funcționează la București și care scoate niște absolvenți extraordinari."

          

Stațiunile balneare românești sunt situate, de obicei, în zone cu un potențial turistic deosebit. Astfel, atunci când vă rezervați sejurul, puteți combina tratamentele balneare cu vizite la meșteșugari, la obiective turistice sau cu diverse activități sportive, cum ar fi drumețiile ușoare.  


RadioRomaniaInternational · Radio Tour - 19.01.2023 Edit

www.rri.ro
Publicat: 2023-01-19 16:31:00
Vizualizari: 740
TiparesteTipareste