Botoșani, ruta Cultural-Turistică

botoșani, ruta cultural-turistică Botoșani, ruta Cultural-Turistică „Meșteri populari și meșteșuguri tradiționale din România”

Lansată la finalul anului 2022 de către Ministerul Antreprenorialului și Turismului din România,  include județele Suceava, Maramureș, Neamț și Botoșani. Descoperim azi Botoșaniul prin prisma tradițiilor străvechi, dar și a istoriei sale bogate. 

Ghidul nostru de azi este Florentina Gheorghiță, directoarea Centrului Național de Informare și Promovare Turistică: 

Această rută pune cap la cap toate județele unde sunt meșteri populari și unde se practică meșteșugurile tradiționale și, bineînțeles, am reușit să înscriem și noi județul Botoșani prin meșterii pe care îi avem. Putem să recomandăm celor care vin la noi în județ să ajungă prima dată la Ungureni, la doamna Aurica Cojocărița, care este declarată tezaur viu pentru prelucrarea fibrelor textile. Municipiul Botoșani se remarcă prin activitatea familiei Iacinschi, care are tradiție în ceramica Kuty. Bineînțeles că în tot județul meșterii acoperă toate gamele de meșteșuguri tradiționale: pictură, icoane, păpuși din împletituri din pănuși de porumb, mărțișoare, împletituri din nuiele, cusături, țesături, măștile care sunt tradiționale în partea de nord a țării, opinci din piele, căciuli din piele, ouăle de Paști încondeiate. Avem meșteri care încă țes covoare din lână. De exemplu, familia Ivănușcă țese covoare din lână fără a fi vopsite artificial, numai în culoarea lânii: alb, gri sau negru. Avem, bineînțeles, și prelucrări tradiționale din lemn, păpuși făcute în costume naționale, care ne reprezintă tradițiile.”

 

Turiștii care pornesc pe cultural-turistică „Meșteri populari și meșteșuguri tradiționale din România” se pot opri acasă la meșterii populari pentru a încerca să deslușească tainele unui meșteșug străvechi. În municipiul Botoșani, Florentina Gheorghiță, directoarea Centrului Național de Informare și Promovare Turistică, ne recomandă să ne oprim la domnul Iacinschi:

 „Atelierul dumnealui de ceramică primește în permanență vizitatori care vor să vadă și să experimenteze cum se face prelucrarea lutului, cum este vopsit, cum se trece prin cele șapte etape de obținere a produsului finit. Centrul Național de Informare și Promovare Turistică îi pune pe turiști în legătură cu oricare dintre meșteri. Marea majoritate au atelierele acasă, iar toți sunt bineveniți să vadă cum se lucrează. La fel, domnul Ivănușcă are o secție unde învață copiii la Școala Populară de Arte, deci se poate merge direct acolo. De asemenea, la Muzeul de Etnografie se organizează periodic diverse ateliere meșteșugărești pentru copii sau pentru turiști.”

 

Există foarte multe evenimente în care sunt promovate meșteșugurile tradiționale. De exemplu, Florentina Gheorghiță ne invită în Botoșani în perioada 18-19 aprilie, când sunt ateliere de încondeiat ouă. Agenda evenimentelor este, însă, foarte bogată:

 „În weekendul 21-23 aprilie sunteți invitați la un târg al meșterilor populari, odată cu zilele orașului Botoșani. Avem festivalul mărțișorului de la Dorohoi. Toate aceste evenimente vor fi anunțate. Ele sunt multe și se desfășoară pe parcursul întregului an. Luna august este o lună plină la Botoșani, cu festivaluri cu muzică tradițională, tarafuri. Deci, oricând, în fiecare lună cine este doritor să vadă ceva din tradițiile Botoșaniului are acces la acest lucru. Când ajunge un turist la noi, în primul rând, este întrebat care este genul de turism pe care el ar vrea să-l practice la noi în oraș. Fiecare va dori să vadă fie partea de istorie, fie partea de tradiții, fie partea ecumenică și, în funcție de fiecare dorință, noi facem propuneri pentru anumite trasee, încercând să optimizăm drumurile pe care le-ar face în oraș sau în județ. În municipiul Botoșani noi oferim ghidaj gratuit. Apoi, întotdeauna, dacă ne-au întrebat turiștii cum să ajungă mai departe la Iași, la Suceava, Neamț, am oferit mereu informațiile pe care le deținem noi și i-am pus în legătură cu colegii noștri din centrele de informare din județele din jur.”

 

Orice vizită în județul Botoșani poate începe din Centrul Vechi al municipiului cu același nume. Aici veți vedea foarte multe clădiri datând din secolele XVII – XVIII, dispuse în formă de „L”. De la Florentina Gheorghiță, directoarea Centrului Național de Informare și Promovare Turistică, am aflat că aproape toate au fost renovate:

 „Invităm și familiile de copii, pentru că județul Botoșani, fiind un județ al geniilor, are foarte multe case memoriale, începând cu cei patru titani ai județului: Mihai Eminescu, George Enescu, Ștefan Luchian și Nicolae Iorga. Pe lângă aceste case memoriale, sunt și alte obiective interesante. De asemenea, recomandăm Drumul Mănăstirilor, care face conexiunea între o salbă de mănăstiri, începând de la Vorona până la Mănăstirea Coșula, care se evidențiază prin galbenul de Coșula, exact cum este albastrul de Voroneț. De asemenea, recomandăm  turismul de agrement. Se remarcă, astfel, parcul nostru de agrement Cornișa, care se întinde pe 48 de hectare. Aici se pot practica sporturi indiferent de anotimp. Avem patinoar acoperit, piscina acoperită și descoperită, tobogane, râu de rafting, unic în România, lac pentru plimbări cu hidrobiciclete și cu bărci. Bineînțeles, aici se pot face plimbări mai lungi cu bicicleta, suprafața parcului fiind foarte mare. De asemenea, avem foarte multe rezervații naturale. Recomandăm rezervația de Tisă. Bineînțeles că recomandăm și orașul Dorohoi, unde există un muzeu al științelor naturale deosebit.”

 

Dacă veți alege ruta cultural-turistică „Meșteri populari și meșteșuguri tradiționale din România”, oricând, puteți combina formele de turism. Cel mai apropiat aeroport este Aeroportul Internațional „Ștefan cel Mare”, din Suceava. Acesta se află la doar 30 de km  de centrul municipiului Botoșani, unde vă puteți opri la Centrul de Informare și Promovare Turistică, pentru a vă alcătui o vacanță așa cum vă doriți.

RadioRomaniaInternational · Radio Tour - 26.01.2023

www.rri.ro
Publicat: 2023-01-26 14:26:00
Vizualizari: 806
TiparesteTipareste