Jurnal românesc - 26.01.2023

jurnal românesc - 26.01.2023 Regele Spaniei Felipe al 6-lea a transmis salutul și prețuirea sa față de comunitatea românească din regat în cadrul unui schimb de opinii cu ambasadorul României la Madrid, George Bologan, transmite Ambasada ţării noastre în Spania.

Regele Spaniei Felipe al 6-lea a transmis salutul și prețuirea sa față de comunitatea românească din regat în cadrul unui schimb de opinii cu ambasadorul României la Madrid, George Bologan, transmite Ambasada ţării noastre în Spania. Întrevederea a avut loc la 25 ianuarie, cu prilejul recepției organizate cu reprezentanții corpului diplomatic acreditat la Madrid, la care au participat şi premierul spaniol, Pedro Sánchez, și ministrul spaniol de externe, José Manuel Albares. Aceştia au transmis mesaje de apreciere față de românii din Spania și de satisfacție pentru organizarea, la 23 noiembrie, la Castellón de la Plana, a primei ședințe comune a guvernelor de la Madrid şi Bucureşti. Cei doi oficiali au subliniat, totodată, legitimitatea dezideratului României de a fi admisă în Spaţiul Schengen. Spania, istoric susţinătoare a României pe plan european şi internaţional, va prelua președinția Consiliului Uniunii Europene în a doua parte a acestui an.


Ministrul sârb al afacerilor externe, Ivica Dačić, s-a întâlnit cu ambasadorul României la Belgrad, Silvia Davidoiu, căreia i-a mulţumit pentru poziţia de principiu a României privind păstrarea integrităţii teritoriale a Serbiei şi pentru sprijinul acordat în ceea ce priveşte poziţiile Belgradului faţă de situaţia din Kosovo. Agenţia de presă sârbă Tanjug transmite că Dačić, care ocupă şi funcţia de prim-viceprim-ministru în Guvernul de la Belgrad, a mulţumit administraţiei de la Bucureşti şi pentru susţinerea integrării europene a Serbiei. Potrivit ministerului sârb de Externe, Dacic şi Davidoiu s-au declarat mulţumiţi de legăturile bilaterale dintre Serbia şi România şi au fost de acord că acestea sunt caracterizate de prietenie tradiţională, apropiere şi cooperare. Cei doi au remarcat, în special, că există o marjă de manevră semnificativă pentru avansarea cooperării economice, în principal în cadrul unor proiecte importante pentru infrastructura, transporturile şi legăturile energetice dintre cele două ţări. Agenţia Tanjug nu menţionează dacă ministrul sârb şi diplomatul român au abordat şi situaţia celor câteva sute de mii de etnici români din Valea Timocului, care nu beneficiază de educaţie, presă şi biserică în limba maternă spre deosebire de conaţionalii din Voivodina. 


Ziua Internaţională de Comemorare a Victimelor Holocaustului, 27 ianuarie, va fi marcată de reprezentanţele Institutului Cultural Român de la Berlin, Tel Aviv, New York şi Veneţia. ICR Berlin organizează evenimentul "Căutând o istorie pierdută, pe urmele iudaismului românesc". Cu acest prilej, redactorul şi autorul Getta Neumann va susţine o prelegere despre comunitatea evreilor din Timişoara şi Banat, iar conf. dr. Felicia Waldman de la Universitatea Bucureşti va avea o intervenţie despre naşterea, existenţa şi dispariţia hasidismului în România. Totodată, un moment literar va fi dedicat scriitorului franco-român de origine evreiască, Benjamin Fondane, născut la Iaşi în 1898 şi ucis în lagărul de exterminare de la Auschwitz - Birkenau pe 2 octombrie 1944. 

ICR Tel Aviv organizează un eveniment de prezentare a proiectului de restaurare a Casei Memoriale "Elie Wiesel" din Sighetu Marmaţiei, care găzduieşte Muzeul Culturii Evreieşti din Maramureş. Manifestarea îi are ca invitaţi pe coordonatoarea proiectului de restaurare muzeograful Alina Marincean, pe ambasadorul României în Israel, Radu Ioanid, şi pe istoricul Raphael Vago, profesor la Universitatea Tel Aviv. Alina Marincean va susţine prezentarea "De la istorie la poveste. Casa Memorială Elie Wiesel", iar publicul va putea viziona un scurt documentar despre etapele înfiinţării Muzeului. 

ICR New York organizează o expoziţie multimedia şi o dezbatere. Expoziţia prezintă situaţia comunităților de evrei din Bucovina înainte de Holocaust, în perioada celui de-al Doilea Război Mondial, deportările din Transnistria și perioada imediat următoare anului 1945, până în anii '60, la emigrarea masivă în Israel a copiilor celor deportați. De asemenea, vor fi proiectate fragmente din documentarul "6 octombrie 1941 - ziua deportării în Transnistria", produs și deținut de Lily Pauker. 

Nu în ultimul rând, Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia organizează  conferinţa "Comunitatea sefardă în spaţiul românesc" susţinută de conf. univ. dr. Felicia Waldman. Aceasta conduce Centrul de Studii Ebraice "Goldstein Goren" din cadrul Facultăţii de Litere a Universităţii din Bucureşti şi va evidenţia rolul pe care evreii sefarzi stabiliţi la nordul Dunării l-au jucat în procesul de dezvoltare economică şi modernizare instituţională a României. Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului a fost stabilită în 2005 de Națiunile Unite pentru a comemora Holocaustul și a marca aniversarea eliberării lagărului de concentrare de la Auschwitz-Birkenau.


RadioRomaniaInternational · Jurnal românesc - 26.01.2023

www.rri.ro
Publicat: 2023-01-26 11:00:00
Vizualizari: 758
TiparesteTipareste