Turul comunismului în București

turul comunismului în bucurești Descoperim azi capitala României printr-un tur special, care are mare succes în rândul turiștilor străini.

Descoperim azi capitala României printr-un tur special, care are mare succes în rândul turiștilor străini. Turul comunismului în București presupune vizitarea tuturor acelor locuri care încă stau mărturie așa-zisei "Epoci de Aur", încheiată abrupt în decembrie 1989. Palatul Parlamentului, a treia cea mai mare clădire administrativă din lume, conform World Records Academy, sau Casa Ceaușescu, reședința fostului dictator al României, sunt doar câteva dintre obiective. Andreea Cosma, ghid de turism specializat, spune că turul pe care-l oferă turiștilor este unul complet. Pe lângă diverse vizite, sunt oferite informații despre viața de zi cu zi a românilor, din punct de vedere social, economic și cultural. 

"În primul rând, cred că turul acesta ar trebui să fie făcut de orice străin, fiindcă va fi ajutat să înțeleagă comportamentul și modul de a fi al românilor. Ne place sau nu, încă suntem influențați de cei aproape 50 de ani de comunism. Și nu m-aș limita doar la străini. Este de folos și pentru români, în special pentru cei din generația mai tânără, care nu prea primesc informații la școală. Turul vizează înțelegerea supraschimbărilor și a impactului adus de regimul comunist nu doar în cazul României și Bucureștiului, ci și în cazul oamenilor. Ca obiectiv general, acesta ar fi accentul pe care-l punem. Apoi, câteva dintre obiectivele pe care le vedem pe traseu sunt, bineînțeles, Casa Poporului sau Palatul Parlamentului, apoi, Biserica Schitul Maicilor pentru a evidenția povestea drăguță din timpul comunismului cu bisericile mutate. Apoi, vedem o veche alimentară de pe strada Apolodor și continuăm cu unul dintre sediile Securității, actualmente sediul Poliției Municipiului București. Finalizăm turul în Piața Revoluției."

  

Din punct de vedere arhitectural, Palatul Parlamentului rămâne una dintre cele mai controversate clădiri din România. Clădirea are o suprafață desfășurată de 365.000 mp și ocupă în Cartea Recordurilor locul întâi în lume la capitolul clădiri administrative  pentru uz civil, respectiv locul 3 în lume din punct de vedere al volumului. De asemenea, este cea mai grea și cea mai scumpă din lume. Întreaga construcție este rezultatul efortului a peste 100.000 de oameni, cu  aproape 20.000 de muncitori care lucrau în trei ture, 24 de ore pe zi, în perioada de apogeu. Clădirea  a fost construită cu materiale aproape în întregime românești. Andreea Cosma, ghidul nostru, recomandă, în măsura în care turiștii au timp, să achiziționeze turul ghidat din interior. Vizitele se fac în baza unei rezervări cu 24 de ore în prealabil, pe site-ul instituției, iar tariful standard este de 60 de lei (12 euro) pentru un adult.  

"În turul pietonal pe care noi îl facem, povestim despre demolările care au avut loc pentru a se face loc celui mai important simbol al megalomaniei ceaușiste. Menționăm, apoi, modul în care s-a reușit construirea, în aproximativ cinci ani, a peste 360.000 de metri pătrați, amintind că este o clădire în lucru, încă nefinalizată. Vorbim și despre presupusele tuneluri care există pe sub Casa Poporului. Fiind în acel loc, putem să vedem și un alt obiectiv interesant care ne leagă de povestea Elenei Ceaușescu. În prezent sediul Academiei Române, clădirea a fost în trecut Casa Tehnologiei și Științei. Practic, trebuia să fie un soi de birou al Elenei Ceaușescu, cea care a terminat cu brio trei ani de școală și, ulterior, a finalizat viața cu un doctorat în chimie, fără să ajungă să facă studiile respective. Este interesant de arătat cum propaganda comunistă reușea, totuși, să arate cum oameni proveniți din medii foarte sărace reușesc să ajungă foarte sus în ierarhie."



Următorul obiectiv a fost ridicat la mijlocul anilor '60 și a fost cunoscut în epocă drept "Palatul Primăverii". Acesta a fost mărit între anii 1970 - 1972. Aici a fost reședința familiei dictatoriale. Pentru ornamentele interioare din lemn ale camerelor s-au folosit esențe de lemn, de diverse culori, autohton. De asemenea, se pot vedea o colecție impresionantă de tablouri și multe tapiserii și mozaicuri lucrate manual. Ghidajul se realizează în limbile română și engleză, iar tariful standard este de 55 lei (11 euro). Andreea Cosma, ghid de turism. 

"Întotdeauna amintesc și de Palatul Primăverii. Este extraordinar de interesant de vizitat. Reședința principală a soților dictatori Ceaușescu a fost transformată într-un muzeu și este foarte interesant de văzut stilul lor de viață. Ajungem acolo și vedem luxul și opulența în care trăiau soții Ceaușescu și, bineînțeles, întreaga lor familie, prin contrast cu restul populației. Tot cartierul Primăverii merită de luat la pas, ideal cu un ghid, care să povestească despre fiecare casă din acest cartier. Fiecare are câte o poveste legată de familia care a locuit acolo și despre dinamica din cadrul familiilor respective, inclusiv în relația cu soții Ceaușescu."



Andreea Cosma, ghid de turism, a amintit o altă clădire, mărturie a perioadei comuniste: Dâmbovița Center sau Casa Radio, cum a fost denumită până în 2015. Construcția acesteia a început în anul 1986, pe locul unui hipodrom, și urma să găzduiască Muzeul Național de Istorie a Republicii Socialiste România. Este o altă poveste scrisă în anii unei epoci de care mulți își aduc aminte cu tristețe, însă care azi fascinează. 

"Întrucât turul este construit ca o poveste, trecând prin toate schimbările majore aduse de comunism și descriind impactul pe care acesta l-a avut asupra vieții noastre, fără nicio excepție, toți turiștii, la final, au rămas extrem de impresionați. Au înțeles mult mai bine de ce noi, românii, suntem așa cum suntem, fiecare cu experiența personală, bineînțeles, legată de relația cu românii. În privința originii acestora, anul trecut, în 2022, au fost foarte mulți din Statele Unite ale Americii. M-a mirat un pic. Până în pandemie nu exista niciun tur fără cel puțin un turist din Marea Britanie. Însă situația s-a schimbat anul trecut. Nu exista nici măcar un tur fără cel puțin un turist din Statele Unite. Altfel, majoritatea sunt din vestul Europei, foarte puțini din Asia, America de Sud și Africa."


Prețul unei experiențe "The Real Tour of Communism" variază între 90 și 150 de lei (18-24 euro). Varianta cea mai scumpă este pentru tururi private. În general, tururile  sunt publice, cu maximum 15 persoane, pentru a putea oferi atenția cuvenită fiecărui turist.


RadioRomaniaInternational · Radio Tour - 02.02.2023

www.rri.ro
Publicat: 2023-02-02 13:53:00
Vizualizari: 1494
TiparesteTipareste