Digitalizarea şi securitatea datelor personale

digitalizarea şi securitatea datelor personale Executivul aprobă noul sistem de stocare a datelor personale ale românilor într-o platformă de cloud guvernamental.

Guvernul de la București a aprobat sistemul de management al datelor personale ale cetăţenilor care vor fi stocate în viitoarele centre de date guvernamentale. Au fost stabilite politici de securitate care să garanteze că nimeni neautorizat nu va avea acces la datele personale ale românilor. 

Ministrul digitalizării, Sebastian Burduja, a explicat că oamenii vor fi informați atunci când autoritățile au nevoie de datele lor. Stocarea se va face într-o platforma de cloud guvernamental (servere), urmând ca până în 2026 cel puţin 30 de instituţii să se integreze în acesta, a precizat ministrul. Proiectul are un buget total de peste 561 de milioane de euro. Ministrul a explicat că datele cetăţenilor vor fi într-un loc sigur și protejat, aceştia urmând să fie notificaţi ori de câte ori o instituţie le accesează datele. 

Sebastian Burduja: "Respectăm criteriul de suveranitate a datelor românilor şi toate centrele de date aferente cloudului guvernamental sunt şi vor fi pe teritoriul României. De asemenea, discutăm în premieră de reglementarea accesului şi de jurnalizarea lui. Datele sunt puse în cloudul guvernamental şi jurnalizăm accesul la acestea, astfel încât el să nu poată fi şters. Deci, orice accesare a datelor va fi jurnalizată, auditată, iar cetăţenii români vor fi notificaţi cu privire la accesul statului român la datele lor." 

SRI va asigura securitatea cibernetică, iar STS implementarea, administrarea tehnică și operațională, securitatea cibernetică, mentenanța, precum și dezvoltarea infrastructurii de bază a cloud-ului guvernamental. Un instrument necesar pentru accesarea în format electronic a diferitelor servicii este şi noua carte de identitate care, până la finalul acestui an, va putea fi eliberată la nivel naţional. Primele 5 milioane de cărţi vor fi suportate din fondurile Planului Național de Redresare și Reziliență, a explicat chestorul de poliţie Cătălin Giulescu. Potrivit acestuia, un act obiectiv l-ar reprezenta simplificarea procedurilor. 

Cătălin Giulescu: "Atât cartea electronică de identitate, cât şi cartea de identitate simplă vor fi emise într-un format. Este vorba de formatul actualului permis de conducere sau al cardului bancar, deci, e vorba de o dimensiune redusă a documentului. Elementele de securitate cuprinse în aceste două documente sunt adecvate erei tehnologice în care trăim, astfel încât vor fi eliminate actualele riscuri de securitate, pe care actualele documente în circulaţie le prezintă. Este vorba de cartea de identitate pe care o avem astăzi în circulaţie şi care a fost emisă începând cu anul 1997." 

Părinţii vor putea solicita eliberarea de cărţi de identitate pentru minori. În plus, cetăţenii pot opta, ca şi până acum, a mai spus chestorul, între cartea electronică de identitate şi cartea de identitate simplă, adică, cea fără suport electronic de stocare, în funcţie de interesele sau credinţa fiecăruia.


www.rri.ro
Publicat: 2023-02-01 11:30:00
Vizualizari: 372
TiparesteTipareste