Începe distribuirea cardurilor de energie

Începe distribuirea cardurilor de energie Poşta Română a început să distribuie cardurile de energie de care vor beneficia 4 milioane de români cu venituri lunare de până la 2.000 de lei (400 de euro).

De la 1 februarie, în România a început distribuirea cardurilor pentru plata facturilor la energie. În şedinţă de Guvern, premierul Nicolae Ciucă i-a cerut ministrului Investiţiilor şi Proiectelor Europene să continue să se coordoneze cu colegul de la Cercetare, astfel încât, prin intermediul Poştei Române, să existe garanţia că tot ceea ce a decisExecutivul pe hârtie se şi realizează în practică. 

Concret, Guvernul de la Bucureşti a hotărât să acorde, anul acesta, un ajutor de 1.400 de lei (echivalentul a 280 de euro) persoanelor care au greutăţi în a-şi achita facturile la curent electric şi căldură, sub toate formele ei de producere. Ajutorul se dă în două tranşe egale - una luna aceasta, cealaltă în septembrie. Cu acest card, peste 4 milioane de români vor putea să facă plăţi către furnizoride electricitate, gaz, energie termică în sistem centralizat, butelii, lemn de foc, păcură, peleţi şi alte materiale de încălzire. Este vorba despre facturi curente sau restante, care vor viza doar locul de consum de la domiciliul beneficiarilor. 

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, a explicat că vor fi trei modalităţi de efectuare a plăţilor: prima, prin prezentarea la un oficiu poştal, a doua - direct la poştaş şi a treia modalitate - prin intermediul serviciilor electronice, mai precis alunei aplicaţii informatice simple. 

Marcel Boloş:  "Vor putea accesa aplicaţia informatică prin introducerea seriei pe care o are cardul de energie şi apoi cele trei documente cu care ne-am obişnuit pentru efectuarea plăţilor şi care sunt necesare pentru a putea deconta banii pe care îi are alocaţi din ajutorul de încălzire, respectiv, cartea de identitate, cardul de energie şi factura justificativă privind datoria faţă de furnizorul de energie." 

Cardul de energie nu poate fi vândut sau donat, iar cei care vor încerca să încalce aceste reguli riscă amenzi de mii de lei. Cu un card se pot face mai multe plăţi către mai mulţi furnizori, până la epuizarea sumei. Tot în sprijinul populaţiei, pe fondul scumpirilor foarte mari la curent şi gaze naturale este şi decizia Guvernului român de a suplimenta fondurile alocate programului destinat instalării de panouri fotovoltaice. Banii ar urma să fie de ajuns pentru de patru ori mai multe proiecte, adică pentru aproape 190.000 de gospodării. Totodată, procedurile de accesare a fondurilor au fost simplificate, iar dosarele ar urma să fie aprobate mai repede. 

Ministrul Mediului, Tanczos Barna: "Va fi nevoie de carte de identitate, extras de carte funciară, dovada că persoana beneficiară nu are datorii la stat sau la bugetul local şi, la sfârşitul instalării sistemului fotovoltaic, de certificatul de racordare în calitate de prosumator." 

Suma acordată ca ajutor este de 20.000 de lei (circa 4 mii de euro), suficientă pentru un sistem care să producă 3.3 kilowaţi oră. Cei care vor mai multe panouri trebuie să plătească diferenţa din buzunar. 


RadioRomaniaInternational · Începe distribuirea cardurilor de energie - 01.02.2023

www.rri.ro
Publicat: 2023-02-01 12:20:00
Vizualizari: 549
TiparesteTipareste