Un nou pact pentru polenizatori

 un nou pact pentru polenizatori Comisia Europeană propune o serie de măsuri pentru a inversa până în 2030 declinul accentuat al polenizatorilor.

Comisia Europeană a prezentat recent un nou acord pentru a combate declinul alarmant al insectelor polenizatoare sălbatice în Europa, revizuind, astfel, Inițiativa Uniunii Europene din 2018 privind polenizatorii. Cetățenii au solicitat din ce în ce mai mult să se întreprindă acțiuni decisive împotriva pierderii polenizatorilor, inclusiv prin recenta inițiativă cetățenească europeană de succes intitulată "Salvați albinele și fermierii". Inițiativa reînnoită stabilește acțiunile care trebuie întreprinse de Uniunea Europeană și de statele membre pentru a inversa declinul polenizatorilor până în 2030, întrucât, în prezent, o specie de albine, fluturi și sirfide din trei este pe cale de dispariție în Uniunea Europeană.

Polenizatorii sunt esențiali pentru a inversa efectele schimbărilor climatice. Fără ele, dietele și fermierii noștri ar fi mai săraci. Cu toate acestea, numărul lor este în scădere, iar unele specii sunt pe cale critică de dispariție. Patru din cinci plante cu flori au nevoie de polenizatori, iar extincția acestora ar duce la prăbușirea ecosistemelor, spune Virginijus Sinkevičius, comisar pentru mediu, oceane și pescuit. 

"În primul rând, stabilim obiectivul principal, acela de a inversa declinul până în 2030. Apoi identificăm trei domenii principale de acțiune pentru a realiza acest lucru. Majoritatea acțiunilor merg în aceeași direcție. Ele abordează cauzele fundamentale ale declinului polenizatorilor. Primul domeniu de acțiune este o mai bună conservare a speciilor și a habitatelor. Vom face acest lucru prin planuri de conservare pentru speciile amenințate și prin identificarea polenizatorilor care sunt tipici habitatelor protejate. Avem și o nouă inițiativă numită "Buzz Lines", un plan pentru o rețea de coridoare ecologice pentru polenizatori. Va exista, de asemenea, un nou impuls pentru îmbunătățirea habitatelor polenizatorilor din zonele urbane. A doua zonă de acțiune este refacerea habitatelor din peisajul agricol, având în vedere că un procent masiv din suprafața Uniunii Europene este teren agricol. Deci, intensificăm sprijinul în politica agricolă comună pentru agricultura prietenoasă cu polenizatorii. A treia acțiune se referă la atenuarea impactului utilizării pesticidelor, având în vedere că utilizarea acestora accentuează mult declinul polenizatorilor."


Având în vedere că aproximativ 80 % dintre speciile cultivate și din plantele cu flori sălbatice depind de polenizare, pierderea acestora este una dintre cele mai mari amenințări la adresa naturii, a bunăstării umane și a securității alimentare în Uniunea Europeană. Contextul geopolitic actual a intensificat și mai mult necesitatea de a consolida reziliența sistemului alimentar european, inclusiv prin protejarea și refacerea habitatelor insectelor polenizatoare. Astfel,Comisia Europeană invită Parlamentul European și Consiliul să aprobe noile acțiuni și să participe activ la implementarea lor, în strânsă cooperare cu toate părțile interesate relevante. Noile acțiuni vor completa viitoarele planuri naționale de refacere a naturii, în cadrul cărora statele membre vor identifica măsurile care trebuie luate pentru realizarea obiectivului obligatoriu din punct de vedere juridic de inversare a declinului populațiilor de polenizatori până în 2030.


RadioRomaniaInternational · Alo, Bruxelles - 06.02.2023

www.rri.ro
Publicat: 2023-02-06 09:54:00
Vizualizari: 603
TiparesteTipareste