Bucate de Lăsata Secului

bucate de lăsata secului Credincioşii ortodocşi intră în curând în postul Paştelui, o perioadă de 7 săptămâni în care, cu excepţia unor zile când este dezlegare la peşte, aceştia consumă doar mâncăruri din vegetale.

Credincioşii ortodocşi intră în curând în postul Paştelui, o perioadă de 7 săptămâni în care, cu excepţia unor zile când este dezlegare la peşte, aceştia consumă doar mâncăruri din vegetale. Intrarea în postul Paştelui este marcată printr-o reunire a familiei, la masa de Lăsata Secului. Conform tradiţiei, copiii îşi vizitează părinţii sau rudele mai în vârstă, iar finii trebuie săîi viziteze pe naşi. Există multe obiceiuri, foarte multe superstiţii, dar şi o masă cu multe preparate, unele rituale, precum piftie, grâu fiert şi plăcinte. În partea sudică a României, Lăsata Secului este însoţită de un obicei numit baterea alviţei, în cursul căruia copiii şi tinerii, cu mâinile la spate, încearcă să prindă cu gura o bucată de alviţă care este legată cu o sfoară şi trecută prin faţa lor.


În sâmbăta de dinainte de Lăsata Secului, conform tradiţiei, sunt "Moşii de iarnă", o zi în care se dă de pomană răcituri, mâncare din carne de porc sau de pasăre, sarmale şi colivă. Fiind asociată cu mâncarea, acest obicei - "Moşii de iarnă" -  este cunoscut în Oltenia şi sub numele de "Moşii de piftii", iar în Moldova i se spune "Moşii de carne" sau "Moşii de cârnelegi".


Pentru această zi se poate pregăti, de exemplu, pulpă de porc la tavă. Presupunem că avem o bucată de carne de circa 2 kg pe care o tăiem în felii groase de un deget. Crestăm aceste felii la margine, din loc în loc, pentru a evita curbarea acestora în timpul coacerii în cuptor. Aşezăm aceste felii, pe un singur strat, într-o tavă. În tavă turnăm puţină apă, atât cât să acopere feliile de carne, precum şi puţin bulion. În tavă punem şi câţiva căţei de usturoi, tocaţi mărunt, cimbru mărunţit şi piper şi lăsăm la cuptor la foc mediu spre mic circa trei sferturi de oră. Dacă în acest timp nivelul sosului scade prea mult, atunci se mai poate adăuga puţin suc de roşii sau, de ce nu?, un pahar de vin. Friptura de porc la tavă poate fi servită cu piure de cartofi şi cu salată de murături.

            

Înainte de a fi pregătită, pulpa de porc poate fi lăsată într-un baiţ, ceea ce o va face mai fragedă. Astfel, în tava în care vom pregăti friptura la cuptor, vom întinde feliile de carne într-un singur strat şi le acoperim cu vin roşu în care punem şi condimente. Avem nevoie de o căpăţână de usturoi ai cărei căţei îi curăţăm şi îi mărunţim, de câteva fire de cimbru sau cimbru mărunţit, piper măcinat, două foi de dafin şi puţină sare. Lăsăm carnea în baiţ timp de câteva ore, apoi o pregătim în cuptor, după care poate fi servită cu piure de cartofi şi cu salată de murături.


www.rri.ro
Publicat: 2023-02-17 15:15:00
Vizualizari: 793
TiparesteTipareste