Noi sancțiuni împotriva Rusiei și a iranienilor care produc dronele folosite de ruși în Ucraina

noi sancțiuni împotriva rusiei și a iranienilor care produc dronele folosite de ruși în ucraina Un nou pachet de sancţiuni contra Rusiei - al zecelea - şi, în premieră, măsuri împotriva companiilor iraniene care produc drone folosite de forţele ruse în Ucraina.

"Slăbim capacitatea Rusiei de a-şi menţine activă maşinăria de război", a subliniat şefa Executivului comunitar, Ursula von der Leyen, într-un discurs susţinut în Parlamentul European, reunit în sesiune plenară la Strasbourg. "Am adoptat nouă pachete de sancţiuni. Economia Rusiei se contractă. Dar trebuie să menţinem presiunea", a insistat Ursula von der Leyen. Ea a propus o a zecea tranşă de sancţiuni ale Uniunii Europene, în valoare de 11 miliarde de euro, care să cuprindă interdicţii de comerţ şi verificări asupra exporturilor de tehnologie către Rusia, inclusiv drone, elicoptere şi rachete. Von der Leyen a sugerat, de asemenea, ca Uniunea Europeană să adopte sancţiuni ţintite împotriva companiilor iraniene care produc drone folosite de Rusia pe frontul din Ucraina, inclusiv operatori economici care au legături cu Gardienii Revoluţiei.


Totodată, Ursula von der Leyen a dat asigurări că sprijinul pe care Uniunea Europeană îl oferă ucrainenilor va continua. "Ne-am concentrat pe trei scopuri principale: să sprijinim rezistenţa Ucrainei împotriva invadatorului, să subminăm maşina de război a Rusiei şi să construim împreună viitorul european al Ucrainei. Aceste acţiuni ne-au ghidat în ultimul an şi ne vor ghida în lunile care vor urma", a subliniat şefa Comisiei. Von der Leyen a salutat din nou rezistenţa ucrainenilor în faţa "ororilor războiului", spunând că aceasta este motivată inclusiv de "convingerea fermă că viitorul ţării lor, viitorul copiilor lor este în Uniunea Europeană". 

Preşedinta Comisiei a arătat că Ucraina înregistrează progrese tangibile pe drumul spre Uniunea Europeană, în pofida luptei cu agresiunea rusă: "Europa este unul dintre visele Ucrainei. Haideţi să onorăm acest drum prin a fi alături de Ucraina atât timp cât este nevoie şi pentru ca reprezentanţii poporului ucrainean să îşi aibă locul în acest hemiciclu", a spus Ursula Von der Leyen, în aplauzele eurodeputaţilor.


În plus, şefa Executivului comunitar a evidenţiat faptul că, la un an de la începutul invaziei ruse, preşedintele rus Vladimir Putin a pierdut războiul energetic. "Putin a crezut că este uşor să şantajeze Europa, dar s-a înşelat. A pierdut războiul energetic pe care tot el l-a declanşat. Veniturile din gaze şi petrol ale Rusiei s-au redus cu două treimi. Încercarea lui Putin de a ne şantaja a fost un eşec răsunător", a conchis Ursula Von der Leyen. 


RadioRomaniaInternational · Europa la zi 20.02.2023

www.rri.ro
Publicat: 2023-02-20 09:18:00
Vizualizari: 691
TiparesteTipareste