Jurnal românesc - 01.03.2023

jurnal românesc - 01.03.2023 Departamentul pentru Românii de Pretutindeni a lansat Sesiunea de finanţare nerambursabilă pentru anul 2023

Departamentul pentru Românii de Pretutindeni a lansat Sesiunea de finanţare nerambursabilă pentru anul 2023. Potenţialii beneficiari sunt asociaţiile, fundaţiile, unităţile de cult, organizaţiile neguvernamentale ale românilor de pretutindeni şi persoanele fizice autorizate sau persoanele juridice de drept public sau privat din România sau din străinătate. Plafonul maxim acordat pentru proiectele depuse în cadrul programelor "Educaţie" şi "Spiritualitate şi tradiţie" este de 2.000.000 lei pentru fiecare proiect, iar pentru cele din domeniile "Cultură", "Societatea civilă" şi "Mass-media" este de 500.000 lei per proiect. În cadrul sesiunii de finanţare din acest an, un solicitant poate depune cel mult trei proiecte, cu condiţia ca acestea să se încadreze în programe diferite. Proiectele cu o perioadă de derulare de minimum 10 luni trebuie depuse până pe 15 martie. Pentru celelalte proiecte, dosarele sunt primite până pe 28 aprilie. Cererile de finanţare trebuie trimise în format pdf, la adresa de e-mail proiecte@dprp.gov.ro. "Trebuie şi este normal să sprijinim cât mai mult românii de pretutindeni, întrucât cifrele oficiale şi neoficiale ne arată fără niciun dubiu că mai avem o Românie în afara graniţelor noastre", a declarat şeful DRP, Gheorghe Cârciu. El a subliniat că scopul principal al acestui program guvernamental este întărirea identităţii româneşti.


Ambasadele României şi Republicii Moldova în Italia au prezentat, în premieră, la 27 februarie, tradiţia Mărţişorului. Evenimentul, intitulat "MĂRŢIŞOR. Simbol al primăverii inclus în patrimoniul imaterial al UNESCO", a fost organizat în parteneriat cu Muzeul Naţional al Satului "Dimitrie Gusti" din Bucureşti, Centrul de Documentare Sit al Patrimoniului Mondial UNESCO din Roma şi Liga Studenţilor Români în Străinătate - Filiala Italia şi s-a desfăşurat la Palatul Senatorial al Primăriei din Roma. La manifestare au participat ambasadorii României şi Republicii Moldova, Gabriela Dancău şi, respectiv, Anatolie Urecheanu, reprezentanţi ai instituţiilor italiene şi experţi în patrimoniu, precum şeful Secţiei Patrimoniul Cultural şi Evidenţă Ştiinţifică din cadrul Muzeul Naţional al Satului, dr. Georgiana Onoiu, şi responsabilul Centrului de Documentare Situl UNESCO din Roma, Elisabetta Maffioli, care au susţinut scurte conferinţe şi prezentări. De asemenea, membrii LSRS - Filiala Italia au împărţit mărţişoare în Piaţa Campidoglio din Roma, în cadrul campaniei "Mărţişor - dar şi dor". Mărţişorul a fost înscris în Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanităţii în 2017 în urma depunerii unui dosar multinaţional de către România, Republica Moldova, Bulgaria şi Macedonia de Nord.

Agenţia Universitară a Francofoniei a acordat 100 de burse în cadrul ediţiei de anul acesta a Programului de burse de cercetare doctorală şi postdoctorală "Eugen Ionescu", finanţate de Ministerul român al Afacerilor Externe. În urma apelului la candidaturi, lansat de Agenţia Universitară a Francofoniei la 7 octombrie 2022, au fost admise 519 de dosare. La finalul procesului de selecţie au fost acordate 63 de burse doctorale şi 37 de burse postdoctorale pentru candidaţi care provin din 22 de ţări francofone, între care state din Africa, Franţa, Georgia şi Republica Moldova. Programul bursier se va derula în perioada 1 mai - 31 iulie, într-una dintre cele 28 de universităţi şi instituţii de învăţământ superior din România, membre ale organizaţiei francofone. Programul de burse doctorale şi postdoctorale "Eugen Ionescu" a fost instituit de Guvernul României la 23 mai 2007, în cinstea memoriei marelui scriitor româno-francez.


Trei co-producții românești participă la cea de-a 25-a ediție a Festivalului Internațional de Film Documentar de la Salonic, care are loc în perioada 2-12 martie. Este vorba despre "Cine nu sunt", debutul regizoarei române de origine maghiară Skovrán Tünde, o co-producţie România-Canada-Africa de Sud, "Între revoluții" în regia lui Vlad Petri, co-producţie România-Croația-Iran-Qatar și "ANHELL69", în regia columbianului Theo Montoya, producător Bianca Oana, o co-producţie Columbia-România-Franța-Germania. Filmele "ANHELL69" și "Între revoluții" sunt înscrise în secțiunea "Open Horizons", în vreme ce pelicula "Cine nu sunt" participă la competiţia internaţională. Proiecţiile din cadrul Festivalului de Film Documentar de la Salonic sunt completate, în acest an, de sesiuni de masterclass, susținute de regizori internaționali.


RadioRomaniaInternational · Jurnal românesc - 01.03.2023

www.rri.ro
Publicat: 2023-03-01 11:00:00
Vizualizari: 604
TiparesteTipareste