Polenizatorii - parte integrantă a ecosistemelor sănătoase

polenizatorii - parte integrantă a ecosistemelor sănătoase Parte integrantă a unor ecosisteme sănătoase, polenizatorii contribuie la creșterea cantității și calității hranei, jucând un rol crucial în asigurarea producerii acesteia.

Parte integrantă a unor ecosisteme sănătoase, polenizatorii contribuie la creșterea cantității și calității hranei, jucând un rol crucial în asigurarea producerii acesteia. Statisticile din ultimii ani sunt, însă, îngrijorătoare, arătând că polenizatorii sălbatici au cunoscut un declin în Uniunea Europeană ca abundență și ca diversitate. Aceasta ca urmare a amenințării din ce în ce mai mari pe care o reprezintă activitatea umană, în special conversia la agricultura intensivă și utilizarea pesticidelor și a îngrășămintelor. Declinul polenizatorilor sălbatici și consecințele sale asupra securității alimentare, a sănătății umane, a calității vieții și a funcționării ecosistemelor stârnește preocupare la nivelul întregii societăți. Oamenii de știință și societatea civilă au făcut numeroase apeluri, la nivel european, peste un milion de cetățeni cerând decidenților de la Bruxelles să se întreprindă acțiuni decisive împotriva pierderii polenizatorilor, inclusiv prin recenta inițiativă cetățenească europeană de succes intitulată "Salvați albinele și fermierii". 

Prezentată Comisiei Europene în octombrie 2022, aceasta face apel la o tranziție către o agricultură propice albinelor. Cu patru ani înainte, Comisia Europeană adoptase, în premieră, un cadru al Uniunii Europene pentru combaterea declinului polenizatorilor sălbatici, prin această inițiativă fiind stabilite obiective pe termen lung pentru 2030 și un set cuprinzător de acțiuni care să fie puse în aplicare pe termen scurt și mediu. Un nou pas înainte pentru protecția naturii a fost făcut recent, Comisia Europeană adoptând un nou acord pentru polenizatori. Acesta survine în contextul în care, în prezent, o specie de albine, fluturi și sirfide din trei este pe cale de dispariție în Uniune. 

Comisarul european pentru Mediu, Virginius Sinkevicius: "Polenizatorii sunt esențiali pentru a inversa efectele schimbărilor climatice. Fără ei, dietele noastre ar fi mai sărace, fermierii noștri ar fi mai săraci. Cu toate acestea, numărul polenizatorilor este în scădere, iar unele specii sunt în pericol critic. Patru din cinci plante cu flori au nevoie de polenizatori, iar acum avem numeroase specii de polenizatori pe cale de dispariție. Oamenii de știință spun că o treime din toate speciile de albine, fluturi și sirfide (hover fly) sunt acum în declin abrupt. Acest declin este cu adevărat îngrijorător. Polenizatorii au nevoie de o protecție mai puternică. Extincția polenizatorilor ar duce la prăbușirea ecosistemelor. Ar fi, la propriu, o situație de coșmar. Trebuie să evităm acest scenariu, iar noul pact pentru polenizatori adoptat astăzi își propune să inverseze declinul acestora până în anul 2030." 


Aproximativ 80% din speciile cultivate și din plantele cu flori sălbatice depind de polenizarea insectelor și animalelor. De aceea, pierderea polenizatorilor este considerată una dintre cele mai mari amenințări la adresa naturii, a bunăstării umane și a securității alimentare, deoarece compromite durabilitatea producției agricole pe termen lung. Fără polenizatori, populațiile multor specii de plante ar scădea și, în cele din urmă, ar dispărea, împreună cu organismele care depind de ele, ceea ce ar avea grave implicații ecologice, sociale și economice. 

Să aruncăm o privire mai detaliată asupra acestui nou acord pentru polenizatori, spune comisarul european pentru Mediu, Virginius Sinkevicius: "În primul rând, stabilește obiectivul principal de a inversa declinul până în 2030 și apoi identifică trei domenii principale de acțiune pentru a face acest lucru. Cele mai multe dintre aceste acțiuni merg în aceeași direcție - abordează cauzele fundamentale ale declinului polenizatorilor. Primul domeniu de acțiune este o mai bună conservare a speciilor și a habitatelor. Vom face asta cu planuri de conservare specifice pentru speciile amenințate. Identificăm polenizatorii care sunt tipici pentru habitatele protejate în temeiul Directivei privind Habitatele și acțiuni pentru a intensifica această protecție. Aceasta va include, de asemenea, o nouă inițiativă numită buzz lines - un model pentru o rețea de coridoare ecologice pentru polenizatori. Va exista și o nouă inițiativă pentru a stimula îmbunătățirea habitatelor polenizatorilor din zonele urbane. A doua zonă de acțiune este refacerea habitatelor din peisajele agricole. Este ușor să uiți aici, la Bruxelles, dar un procent masiv din suprafața UE este teren agricol. Așadar, intensificăm sprijinul în politica agricolă comună pentru agricultura prietenoasă cu polenizatorii. A treia acțiune se referă la atenuarea impactului utilizării pesticidelor. Știm că utilizarea pesticidelor este un factor semnificativ în declinul polenizatorilor, așa că trebuie să atenuăm impactul utilizării pesticidelor." 


Printre acțiuni se numără instituirea unui sistem cuprinzător de monitorizare, sprijinirea cercetării și a evaluării, de exemplu prin cartografierea principalelor zone de polenizare până în 2025, precum și acțiuni specifice de promovare a consolidării capacităților și a diseminării cunoștințelor. O altă prioritate constă în mobilizarea societății și promovarea planificării strategice și a cooperării. Bruxellesul dă asigurări că va sprijini statele membre să elaboreze strategii naționale privind polenizatorii. Comisia Europeană și statele membre vor ajuta, de asemenea, cetățenii și întreprinderile să acționeze, de exemplu prin sensibilizarea publicului.


RadioRomaniaInternational · Viitorul începe azi - 10.03.2023

www.rri.ro
Publicat: 2023-03-10 12:49:00
Vizualizari: 1402
TiparesteTipareste