Jurnal românesc - 09.03.2023

jurnal românesc - 09.03.2023 Peste 50.000 de tineri din 146 de ţări din afara Uniunii Europene şi-au depus candidatura în cadrul Programului anual de burse oferite de România, prin Ministerul Afacerilor Externe, în anul universitar 2023-2024.

Peste 50.000 de tineri din 146 de ţări din afara Uniunii Europene şi-au depus candidatura în cadrul Programului anual de burse oferite de România, prin Ministerul Afacerilor Externe, în anul universitar 2023-2024. Aproape 24.000 de candidaţi şi-au exprimat intenţia de a urma studii de licenţă, peste 25.000 - studii de master şi circa 1.500 - studii doctorale. Perioada de depunere a candidaturilor pe platforma online StudyinRomania a fost între 15 decembrie 2022 şi 1 martie 2023, iar rezultatele selecţiei vor fi anunţate la 15 iulie. MAE arată că în anii academici 2020-2021 au fost primite 959 de dosare de candidatură, în 2021-2022 aproape 4.600 de candidaturi, iar în 2022-2023 peste 44.500. "Bursele vor contribui la o promovare mai eficientă a instituţiilor de învăţământ superior româneşti la nivel internaţional, precum şi la crearea unor punţi de legătură între România şi statele de origine ale studenţilor, înlesnind formarea viitoarelor elite intelectuale ale acestora", a declarat secretarul de stat pentru relaţii interinstituţionale, Janina Sitaru. Ministerul român de Externe subliniază că programul de burse oferite de statul român promovează educaţia ca instrument al diplomaţiei culturale şi reconfirmă atenţia pe care România o acordă încurajării multiculturalismului şi multilingvismului în lume.


Pianistul româno-elveţian Dinu Mihăilescu susţine, la 10 martie, la sediul ICR New York din Manhattan, un recital inclus în programul "Seratele Enescu". Concertul, intitulat "ROmerican Avant-garde", cuprinde compoziţii americane şi româneşti, în majoritate compuse în prima parte a secolului 20, care vor fi interpretate aproape fără nicio întrerupere, timp de 50 de minute. Programul pivotează în jurul compoziţiei "Cele şapte păcate capitale" semnată de americanul Jacob Druckman şi mai cuprinde lucrări de John Cage, Remus Georgescu, Leonard Bernstein, Aaron Copland şi George Enescu. Dinu Mihăilescu s-a născut în 1988. Este absolvent al Colegiului Naţional de Artă din Timişoara şi al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti. A obţinut licenţa în muzică la Şcoala Superioară de Muzică din Geneva, precum şi un master în învăţământ instrumental. În 2021, a obţinut titlul de Doctor în Muzică al Universităţii de Vest din Timişoara. A cântat ca solist cu cele mai importante orchestre din România, precum şi cu Orchestra Conservatorului din Geneva. Din 2017, predă pian la Conservatorul Popular de Muzică, Dans şi Teatru din Geneva şi la Şcoala de Muzică din Lausanne.


Coregraful, dansatorul și poetul româno-francez Gigi Căciuleanu prezintă, la 10 martie, în premieră, spectacolul "PerforMaFrance", prin care își spune povestea nu doar prin mișcări, ci și prin cuvinte și desene. Evenimentul va avea loc la Institutul Francez din Atena şi este dedicat aniversării a 30 de ani de apartenență a României la Organizația Internațională a Francofoniei și Zilei Internaționale a Francofoniei, marcată la 20 martie. Spectacolul, special conceput de Gigi Căciuleanu, va fi urmat de prezentarea volumului "Gigi Căciuleanu - OmulDans", semnat de istoricul şi criticul de teatru Ludmila Patlanjoglu. Cartea-album în trei versiuni - română, franceză şi engleză - a apărut în 2018 și a fost promovată cu sprijinul Institutului Cultural Român. La finalul evenimentului, Gigi Căciuleanu și Ludmila Patlanjoglu vor oferi autografe. PerformMaFrance este o producție a Fundației Art Production & Gigi Caciuleanu Romania Dance Company. Designul luminilor și sunetul sunt asigurate de Tudor Mareș, iar regia este semnată de Valerian Mareș.


Organistul român Zsolt Garai va susţine un concert în Israel, în cadrul unui eveniment inaugural care marchează colaborarea dintre Haifa Pipe Organ Season și Festivalul Internaţional de Orgă Terra Sancta. Spectacolul va avea loc pe 10 martie, la Universitatea din Haifa. Garai s-a născut în 1979, la Arad. A studiat la Școala Populară de Arte din localitate, la Liceul de Artă "Sabin Drăgoi" și la Academia de Muzică "Gheorghe Dima" din Cluj-Napoca. A participat la numeroase cursuri de măiestrie ale unor prestigioase instituţii academice atât în domeniul compoziției, cât și în cel al interpretării la orgă și clavecin. De-a lungul carierei a susținut recitaluri și concerte în țară și în străinătate alături de diverse formații camerale și orchestrale din Transilvania. Zsolt Garai este, în prezent, conferențiar universitar la Universitatea "Emanuel" din Oradea, unde predă Armonie, Teoria instrumentelor şi orchestraţie, Citire de partituri, Teoria muzicii, Orgă şi Pian general.


RadioRomaniaInternational · Jurnal românesc - 09.03.2023

www.rri.ro
Publicat: 2023-03-09 11:00:00
Vizualizari: 501
TiparesteTipareste