Complexul Sturdza, Miclăușeni

complexul sturdza, miclăușeni  V-am promis pentru o vreme să urmărim destinaţiile din Top 10 Destinații FIJET România 2023. Membrii Clubului Presei de Turism - FIJET România au vizitat, au propus şi au votat locuri din țară care se remarcă din punct de vedere turistic.

V-am promis pentru o vreme să urmărim destinaţiile din Top 10 Destinații FIJET România 2023. Membrii Clubului Presei de Turism - FIJET România au vizitat, au propus şi au votat locuri din țară care se remarcă din punct de vedere turistic. Am ajuns astăzi la locul 7: Complexul Sturdza, Miclăușeni, din judeţul Iaşi. Ansamblul de la Miclăuşeni este format din 3 monumente: Biserica "Sf. Voievozi", "Buna Vestire" - datând din 1787, Castelul Sturdza - datând din secolul al XVII-lea, reclădit în 1752 şi în secolul al XIX-lea şi Parcul - datând din secolul al XIX-lea.


La numai 65 de kilometri de oraşul Iași, pe drumul european E 583, care leagă Iașul de Roman, ascuns într-o pădure, se găsește una dintre cele mai romantice clădiri din România, Castelul de la Miclăușeni. Cu arhitectură neo-gotică, numeroase turnulețe și decorații exterioare, castelul a fost ridicat între secolele XIX și XX de către cunoscuta familie princiară Sturdza și restaurat în zilele noastre.


Ne-a vorbit despre complex  Sebastian Marcoci, ghid al castelului   "Este un loc deosebit, un loc care a fost ferit de-a lungul vremii de trăiri negative, de uneltiri politice sau diferite filozofi oculte. Este rodul unei povești de dragoste, dar nu doar în partea romantică, mai ales dragostea lor pentru natură: este un parc superb, dragostea pentru artă: mă refer la arhitectură, la pictura din interior, sau dragostea pentru cunoaștere și lectură: aici a fost o bibliotecă impresionantă și grija acestei familii de la Miclăuşeni de a păstra permanent rânduiala ortodoxă. Oamenii care vor veni să ne viziteze sau să participe la evenimentele organizate de noi vor simți o astfel de liniște și apoi toți ei devin mesagerii noștri, de fapt către o dorință comună, o dorință care ne unește, dorința de a restaura, de a descoperi și de a conserva tot ce este frumos în România și să ne bucurăm de tot ce au creat vechile familii nobile."


Timp de mai multe generaţii, familia Sturdza a adunat, într-o impresionantă bibliotecă, peste 60 de mii de cărţi, unele dintre ele rarităţi. În perioada celui de-al doilea război mondial, mai precis în 1944 - 1945, foarte multe cărţi au fost distruse, fiind arse în sobe de către soldaţii sovietici care se instalaseră în castel. Din castel au dispărut, pe lângă cărţi, toată mobila şi bunurile de valoare. Au rezistat timpului picturile murale, elementele de feronerie şi tâmplărie şi câteva sobe. Piesele de mobilier sunt majoritatea achiziţii ulterioare sau donaţii. Mozaicurile sunt tot originale. În castel au fost 21 de sobe, toate mergeau pe acelaşi principiu, încălzind întregul perete, iar castelul, fiind de cărămidă, se menţinea cald. Pictura castelului face parte dintr-un stil apărut în Belgia şi Franţa, Art Nouveau, în care predomină motive vegetale, florale şi animaliere. Se pot vedea animale fantastice în special şi elemente principale din balzonul familiei: crucea cu şarpele şi leul, care pot fi văzute şi pe exterior.


La Castel se poate înnopta sau se poate poposi pentru un prânz boieresc: Sebastian Marcoci:  "Avem un restaurant aici, unde puteți servi niște preparate servite chiar de familia Sturza și vizitatorii lor acum 100 de ani, sau participa la un eveniment în care aveți ocazia să vă întoarceți în timp, să trăiți niște momente deosebit, din perioada La Belle Epoque."


Castelul găzduieşte evenimente amintind de gloria de odinioară a locurilor.

RadioRomaniaInternational · Vizitati Romania - 11.03,2023

www.rri.ro
Publicat: 2023-03-11 11:00:00
Vizualizari: 703
TiparesteTipareste