Jurnal Românesc - 17.03.2023

jurnal românesc - 17.03.2023 Senatorii americani Richard Durbin şi Jeanne Shaheen au introdus un proiect de lege care recomandă includerea României în programul Visa Waiver, transmite Ambasada României la Washington.

Senatorii americani Richard Durbin, numărul doi în eşalonul conducerii democrate din Senatul SUA, şi Jeanne Shaheen, preşedintele Subcomitetului pentru Europa din cadrul Comitetului pentru Relaţii Externe al Senatului Statelor Unite, au introdus un proiect de lege care recomandă includerea României în programul Visa Waiver, transmite Ambasada României la Washington. Instituţia arată că proiectul de act normativ, intitulat "Romania Visa Waiver Act of 2023", transmite un semnal politic important Executivului american şi încurajează Guvernul României să intensifice eforturile de combatere a traficului de persoane şi de îndeplinire a criteriilor tehnice pentru admiterea în program, aşa cum sunt ele prevăzute în Legea americană a imigrării şi cetăţeniei. 

"Proiectul de lege privind susţinerea admiterii României în programul Visa Waver este cel mai puternic semnal legislativ pe care România îl primeşte din partea Statelor Unite pe acest dosar. De asemenea, proiectul de lege subliniază, în fapt, nevoia de a accelera eforturile ambelor guverne de a face paşi concreţi în această direcţie", a declarat ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru. 

La rândul său, prim-ministrul Nicolae Ciucă a spus că Executivul de la Bucureşti va continua să lucreze pentru îndeplinirea condiţiilor tehnice şi că demersul senatorilor americani "creează o perspectivă certă pentru realizarea unui obiectiv de politică externă aşteptat de mulţi ani de români". Iniţiativa celor doi membri ai Congresului SUA vine după vizita în România, de la finalul lunii februarie, şi după discuţiile purtate cu membri ai Guvernului român.



Europarlamentarul român Corina Creţu a primit aviz pozitiv privind dobândirea cetăţeniei moldovene şi urmează să i se elibereze acte de identitate ca cetăţean al Republicii Moldova. Aceasta a spus că bunicii ei au fost nevoiţi să fugă din Basarabia din calea invaziei ruseşti în al Doilea Război Mondial. "Am făcut şi voi face, în continuare, tot ce îmi stă în putinţă pentru ca românii de dincolo de Prut să îşi îndeplinească aspiraţiile de libertate, de apartenenţă la marea familie europeană şi Alianţa nord-atlantică. Este omagiul pe care îl aduc, peste ani, tuturor celor din familia mea, care s-au sacrificat pentru ca noi să existăm astăzi", a spus eurodeputatul. 

Corina Creţu a explicat că idea de a solicita cetăţenia Republicii Moldova i-a venit în urmă cu un an. "Am văzut suferinţa poporului ucrainean nevoit să fugă din calea războiului şi mi-am închipuit drama bunicilor mei care au plecat într-o noapte din Chişinău, când mama nu împlinise doi ani", a povestit aceasta. Corina Creţu a amintit de iniţiativele şi contribuţia sa, din funcţiile pe care le-a avut, cu privire la Republica Moldova, precum votul pentru ridicarea vizelor cetăţenilor din Republica Moldova, votul pentru statutul de ţară asociată şi, apoi, ţară candidată pentru apartenenţa la Uniunea Europeană, aprobarea a numeroase proiecte transfrontaliere România-Republica Moldova şi declararea, în numele Comisiei Europene, în 2018, a oraşului Ungheni drept orăşel european.



O masă rotundă în cadrul căreia va fi discutată contribuţia românească în cadrul Francofoniei va fi organizată, pe 20 martie, la Universitatea din Sevilla de ICR Madrid, în colaborare cu Consulatul General al României la Sevilla şi Institutul Francez din Sevilla. Cu acest prilej, prof. univ. Diego Muñoz Carrobles de la Facultatea de Filologie Modernă a Universităţii din Alcalá de Henares, va susţine prelegerea "Literatura română în spațiul francofon". Dezbaterea va fi urmată de proiecția filmului "La Gomera", regizat de Corneliu Porumboiu. ICR Madrid arată că la Sevilla studiază câteva mii de studenți români, iar prin această inițiativă dorește să pună bazele unei comunicări deschise și directe cu aceştia cu scopul promovării valorilor culturale românești.



Violonceliştii Ștefan Cazacu și Cyrielle Golin, doi dintre cei mai apreciați tineri muzicieni la nivel internațional, vor susține un concert, pe 19 martie, la inițiativa ICR Bruxelles în clădirea Reședinței Franței din Marele Ducat al Luxemburgului. Evenimentul va vea loc în cadrul Lunii Francofoniei la Luxemburg și este organizat în parteneriat cu Ambasada României și Ambasada Franței în Marele Ducat, alături de Institutul Francez. Programul concertului cuprinde piese de Jean Sibelius, Marin Marais, George Enescu, Johann Sebastian Bach şi Jean-Baptiste Barrière. Recitalul face parte dintr-o serie de proiecte de diplomație culturală organizată, pe parcursul lunii martie, de ICR Bruxelles, pentru a marca cei 30 de ani de la aderarea României la Organizaţia Internaţională a Francofoniei.


RadioRomaniaInternational · Jurnal românesc - 17.03.2023

www.rri.ro
Publicat: 2023-03-17 10:38:00
Vizualizari: 946
TiparesteTipareste