Încă un pas spre exploatarea gazelor din Marea Neagră

Încă un pas spre exploatarea gazelor din marea neagră Executivul român a făcut un nou pas în seria demersurilor pentru exploatarea gazelor naturale de la Marea Neagră din perimetrul Neptun Deep.

Un nou pas important pentru exploatarea de către România a gazelor naturale din perimetrul Neptun Deep, din Marea Neagră, a fost făcut joi, odată cu semnarea declaraţiei ceremoniale de către Transgaz, OMV-Petrom şi Romgaz privind încheierea contractelor de transport al gazelor naturale, a anunţat ministrul Energiei, Virgil Popescu. Contractul este angajamentul ferm pentru dezvoltarea unui gazoduct între localităţile Tuzla şi Podişor, a arătat și premierul Nicolae Ciucă "Documentul ce tocmai a fost parafat are în vedere construirea unei conducte de transport gaze naturale pe direcţia Tuzla-Podişor, cu o lungime de peste 300 de km. Estimată la 500 de milioane de euro, această investiţie va face posibil ca în nodul tehnologic de la Podişor gazele din Marea Neagră să intre în sistemul naţional de transport şi să ajungă, astfel, la operatorii economici şi la gospodăriile din localităţile racordate la sistem." 


Premierul a mai spus că un alt beneficiu al acestui proiect este legătura pe care o va face între sursele noi de gaze naturale din coridorul transbalcanic şi coridorul vertical din care face parte şi conducta BRUA, care leagă toată regiunea Bulgaria, România, Ungaria şi Austria. Conform unui comunicat al Transgaz, crearea unei infrastructuri de transport care să facă legătura între gazele naturale disponibile la ţărmul Mării Negre şi coridorul BRUA reprezintă un proiect de importanţă deosebită pentru România în ceea ce priveşte securitatea energetică, iar semnarea acestor contracte reprezintă condiţia principală pentru dezvoltarea acestei infrastructuri. 


"Ne aflăm în faţa unui moment istoric pentru securitatea energetică regională şi pentru cea a României. După finalizarea cu succes a gazoductului BRUA-faza 1, după finalizarea cu succes a gazoductului Ungheni-Chişinău, după finalizarea lucrărilor care permit transportul internaţional al gazelor naturale în regim de reverse-flow la toate punctele de interconectare şi după începerea exploatării gazelor de la Marea Neagră din perimetrele de mică adâncime, acum suntem la linia de start a gazoductului Tuzla-Podişor, gazoduct care va permite ca gazele naturale exploatate de către OMV Petrom şi Romgaz din Marea Neagră să ajungă în Sistemul Naţional de Transport şi, implicit, în fiecare localitate din România care are acces la reţeaua de gaze naturale", a declarat directorul general al Transgaz, Ion Sterian. 


Romgaz a subliniat că "semnarea contractului constituie una dintre condiţiile necesare implementării investiţiilor offshore şi a celor care vizează dezvoltarea infrastructurii de transport necesare pentru preluarea gazelor din perimetrul Neptun Deep". "Credem că Marea Neagră are un potenţial semnificativ pentru producţia de gaze naturale, iar Neptun Deep este un proiect strategic pentru OMV Petrom şi pentru România. Este în centrul Strategiei noastre 2030 şi va avea un rol esenţial pentru securitatea energetică a României. Plănuim decizia finală de investiţie pentru jumătatea anului 2023, producţia urmând să înceapă în anul 2027", a precizat și OMV Petrom.  


RadioRomaniaInternational · Nota 1 - 17.03.2023

www.rri.ro
Publicat: 2023-03-17 11:54:00
Vizualizari: 706
TiparesteTipareste