Consolidarea industriei de apărare europene prin achiziții publice

consolidarea industriei de apărare europene prin achiziții publice Consiliul European a convenit în luna decembrie a anului trecut asupra unei abordări generale cu privire la propunerea de regulament de instituire a Actului privind consolidarea industriei europene de apărare prin achiziții publice în comun.

O industrie de apărare puternică și competitivă reprezintă coloana vertebrală a capacității de apărare a oricărei națiuni. Actul privind consolidarea industriei europene de apărare prin achiziții publice în comun (EDIRPA) este unul dintre instrumentele care pot ajuta întreprinderile să anticipeze mai bine capacitatea de producție pentru a asigura aprovizionarea cu echipamente de bază a forțelor armate.Recent, în cadrul ședinței Subcomisiei pentru securitate și apărare (SEDE), s-a discutat despre cum textul Actului privind consolidarea industriei europene de apărare prin achiziții publice în comun (EDIRPA) trebuie să arate foarte clar că inițiativa este, înainte de toate, despre creșterea competitivității industriei de apărare a Uniunii Europene.

Europarlamentarul Dragoș Tudorache a declarat că susține propunerea de majorare a bugetului la 1,5 miliarde de euro și amendamentul de a recunoaște Ucraina și Moldova ca doi potențiali beneficiari ai acestui instrument.

"Încep prin a spune că sunt de acord cu cei doi raportori cu privire la faptul că acesta este un pas foarte important pentru obiectivele noastre în ceea ce privește sprijinirea industriei europene de apărare, dar și a apărării în general în cadrul UE. Avem de asemenea nevoie de un  semnal important. Aici am două comentarii: dacă trebuie să fie un semnal clar, cred că trebuie să avem mare grijă la narativul acestui text. Trebuie să spunem clar că este vorba despre competitivitatea industrei noastre de apărare. Cred că trebuie să ancorăm foarte clar textul de competitivitatea industriei noastre de apărare.

A doua problemă care trebuie semnalată este, desigur, bugetul și aici susțin pe deplin propunerea de majorare a bugetului până la 1,5 miliarde euro. Îi felicit încă o dată pe cei doi raportori pentru amendamentul lor de a recunoaște Ucraina și Moldova ca doi potențiali beneficiari ai acestui instrument. Cred că este un semnal politic foarte important pe care îl dăm celor două țări. Interoperabilitatea și mobiliatea militară sunt două obiective importante pe care le împărtășim și dacă mă uit la amendamentele propuse le voi susține.

În mod similar, colegii mei au menționat rolul IMM-urilor, care sunt foarte importante pentru economiile noastre, precum și obiectivele pe care le avem în ceea ce privește punerea în mișcare a industriei de apărare, pentru care cred că IMM-urile sunt absolut esențiale.

Nu în ultimul rând, cu privire la acest proces, sunt de acord că trebuie să ne mișcăm repede. Consiliul și-a adoptat deja mandatul, Comisia Europeană a pus pe masă propunerea din iulie. Cu cât mergem mai repede, cu atât este mai bine."


RadioRomaniaInternational · Alo Bruxelles - 21.03.2023

www.rri.ro
Publicat: 2023-03-21 09:40:00
Vizualizari: 472
TiparesteTipareste