Jurnal românesc - 24.03.2023

jurnal românesc - 24.03.2023 România este o susţinătoare neobosită a Republicii Moldova în parcursul ei european, le-a transmis preşedintele Klaus Iohannis participanţilor la Conferinţa "Cultura şi Dialogul Academic - deschideri spre viitorul comun european", organizată la Chişinău.

România este o susţinătoare neobosită a Republicii Moldova în parcursul ei european, le-a transmis preşedintele Klaus Iohannis participanţilor la Conferinţa "Cultura şi Dialogul Academic - deschideri spre viitorul comun european", organizată la Chişinău. "Prin implicare directă, autorităţile, instituţiile şi specialiştii români dau o dimensiune concretă tot mai amplă colaborării şi solidarităţii noastre, iar mediul academic şi cel cultural joacă rolul unei adevărate şi valoroase cutii de rezonanţă", a spus Iohannis. Preşedintele român a salutat iniţiativa Universităţii de Stat din Chişinău de a organiza reuniunea în colaborare cu Universitatea Bucureşti. "Este încă o dovadă a faptului că Republica Moldova reprezintă un spaţiu al cultivării unei bogate diversităţi de expresii culturale, resurse ale dezvoltării durabile", a afirmat acesta. De asemenea, Iohannis a subliniat faptul că România şi Republica Moldova împărtăşesc o comunitate de limbă, cultură şi istorie, dar şi numeroase tradiţii valoroase care îmbogăţesc patrimoniul imaterial al umanităţii, precum cămaşa cu altiţă şi Mărţişorul.


Ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, s-a întâlnit cu 80 de reprezentanţi ai comunităţii româneşti din Marea Britanie cu ocazia vizitei pe care a efectuat-o la Londra. Aurescu le-a prezentat acestora demersurile de îmbunătăţire a calităţii serviciilor consulare şi a sprijinului în vederea păstrării şi promovării culturii şi identităţii româneşti. El a promis că reţeaua de oficii consulare va fi modernizată şi extinsă şi a arătat că aproximativ 160.000 de servicii consulare au fost procesate la nivelul Regatul Unit, în 2022, ceea ce reprezintă aproape 15% din numărul total de servicii consulare prestate la nivelul întregii reţele. De asemenea, Bogdan Aurescu a anunţat că MAE român a devansat demersurile pentru deschiderea Consulatului General de la Birmingham şi se află într-un stadiu avansat pentru identificarea unui sediu pentru oficiul consular de la Belfast. Şeful diplomaţiei române şi-a exprimat aprecierea pentru cei peste 1,2 milioane de conaţionali care trăiesc în prezent în Regatul Unit şi care contribuie într-un mod activ atât la dezvoltarea economică şi socială a ţării gazdă, cât şi la consolidarea relaţiilor româno-britanice. "Sunteţi o comunitate extrem de vibrantă, cu participare în foarte multe domenii extrem de relevante pentru societatea de aici, dar şi pentru relaţia noastră bilaterală. (...) A treia limbă vorbită în Anglia şi în Ţara Galilor este româna", a spus Aurescu. El a arătat că românii din Regatul Unit activează în domenii relevante, precum IT, educaţie, cercetare, arhitectură, construcţii, finanţe-bănci şi medicină. Ministrul a precizat că în sectorul medical britanic lucrează 2.600 de medici şi 7.400 de asistenţi medicali români şi că în Poliţia Metropolitană există o asociaţie a poliţiştilor români.


Ambasadorul României în Statele Unite ale Americii, Andrei Muraru, a vizitat, în perioada 16-22 martie, comunităţile de români din statele Idaho şi Nevada, în cadrul turneului "50 de state, o comunitate". În Idaho, ambasadorul Muraru a avut întâlniri cu membrii comunităţilor reunite în jurul unor biserici şi a purtat discuţii cu români din capitala statului, între care profesori şi studenţi din cadrul Universităţii de Stat din Boise. Diplomatul a avut, de asemenea, întrevederi cu conducerea statului american şi cu reprezentanţi ai mediului economic cu care a discutat despre oportunităţile de investiţie în România şi de cooperare în domeniul energiei nucleare civile şi al agriculturii. În cadrul deplasării în statul Nevada, ambasadorul s-a întâlnit cu românii din nordul statului, concentraţi în jurul oraşului Reno şi al capitalei Carson City. Totodată, a purtat discuţii cu guvernatorul statului Nevada şi cu membri ai legislativului local care au vizat oportunităţile de cooperare cu România în domeniul energiei verzi, al tehnologiilor curate de exploatare a minereurilor rare, gestionarea deşeurilor nucleare şi despre investiţiile în inteligenţa artificială. De asemenea, ambasadorul României a întâlnit un grup de studenţi din cadrul Universităţii din Nevada, Las Vegas, inclusiv membri ai recent înfiinţatei Asociaţii a studenţilor români. În cadrul turneului "50 de state, o comunitate", Andrei Muraru a vizitat comunităţile de români din statele Ohio, Illinois, New Jersey, Arizona, Utah, Texas, Minnesota, Michigan, New Mexico şi Connecticut.


Expoziţia "Artiști români pe mapamond" este deschisă la Muzeul Naţional de Artă al Moldovei din Chişinău. Manifestarea, organizată de reprezentanţa Institutului Cultural Român în capitala moldoveană, Muzeul Național Brukenthal din Sibiu, Ministerul Culturii din România şi Muzeul Naţional de Artă al Moldovei, cuprinde 60 de lucrări de pictură, desen, acuarelă, litografie și sculptură din colecția avocatului George Șerban, realizate de peste 50 de artiști români care s-au stabilit în țări din întreaga lume, unde au activat sau încă activează. Expoziţia poate fi vizitată până la 30 aprilie. 


RadioRomaniaInternational · Jurnal românesc - 24.03.2023

www.rri.ro
Publicat: 2023-03-24 11:00:00
Vizualizari: 678
TiparesteTipareste