Reformarea pieţei energiei electrice a UE

reformarea pieţei energiei electrice a ue Comisia Europeană propune reformarea pieţei energiei electrice a UE pentru a accelera dezvoltarea puternică a energiei din surse regenerabile

Comisia Europeană propune reformarea concepției pieței de energie electrică a UE pentru accelerarea creșterii energiei regenerabile și eliminarea treptată a gazelor, pentru a face ca facturile consumatorilor să fie mai puțin dependente de prețurile volatile ale combustibililor fosili, pentru a proteja mai bine consumatorii de viitoarele creșteri ale prețurilor și de potențiala manipulare a pieței, dar și pentru a face industria comunitară mai curată și mai competitivă. 

"Regenerabilele sunt biletul nostru către suveranitatea energetică și pentru a pune capăt dependenței noastre de combustibilii fosili. Trebuie să ne actualizăm designul pieței pentru a ne asigura că această tranziție are loc cât mai repede posibil" a subliniat Frans Timmermans, vicepreședinte executiv pentru European Green Deal. 

Propunerile vor permite consumatorilor și furnizorilor să beneficieze de o mai mare stabilitate a prețurilor bazată pe tehnologii de energie regenerabilă și nefosilă, a explicat și comisarul pentru energie, Kadri Simson: 

"Măsurile pe care le propunem astăzi vor avea impact în trei domenii. În primul rând, reforma își propune să facă facturile de energie electrică ale consumatorilor și companiilor europene mai independente de prețurile pieței pe termen scurt. În al doilea rând, reforma va accelera implementarea surselor regenerabile. Iar în al treilea rând, reforma va îmbunătăți protecția consumatorilor. Concepția actuală a pieței de energie electrică a oferit o piață eficientă și bine integrată de-a lungul mai multor decenii, dar aprovizionarea globală strânsă și manipularea piețelor noastre de energie de către Rusia a făcut ca mulți consumatori să se confrunte cu creșteri masive ale facturilor la energie. Astăzi propunem măsuri care vor spori stabilitatea și predictibilitatea costurilor cu energie în întreaga UE. Stimularea investițiilor în surse regenerabile ne va ajuta să ne atingem obiectivele Green Deal și să facem din UE puterea energiei curate pentru următoarele decenii." 


Propunerile survin în condițiile în care prețurile ridicate și volatile, precum cele de anul trecut, au pus o povară excesivă asupra consumatorilor. Prețurile lunare de pe piața angro de energie au atins 550 de euro/megawat-oră (MWh) în unele state membre în august 2022, cu peste 300% mai mari decât prețurile medii din 2021. Astfel că mai multe țări au îndemnat Comisia să modifice cadrul actual de piață pentru a se asigura că majorarea prețurilor gazelor fosile nu va duce din nou la creșteri dramatice ale facturilor de electricitate. 

Propunerea oferă consumatorilor o gamă largă de contracte și informații mai clare înainte de a semna contracte, pentru ca aceștia să aibă opțiunea de a bloca prețuri sigure, pe termen lung, pentru a evita riscurile excesive și volatilitatea. În același timp, aceștia vor putea în continuare să aleagă să aibă contracte de prețuri dinamice pentru a profita de variabilitatea prețurilor ca să folosească electricitatea atunci când este mai ieftină. 

Pe lângă extinderea opțiunilor consumatorilor, reforma urmărește în continuare să stimuleze stabilitatea prețurilor prin reducerea riscului de eșec al furnizorului. Protecția consumatorilor vulnerabili este, de asemenea, îmbunătățită semnificativ, iar consumatorii vor putea să investească în parcuri eoliene sau solare și să vândă excesul de energie solară vecinilor, nu doar furnizorilor lor. 

RadioRomaniaInternational · Alo, Bruxelles 27.03.2023

www.rri.ro
Publicat: 2023-03-27 11:16:00
Vizualizari: 512
TiparesteTipareste