Finanțările prin RePowerEu

finanțările prin repowereu Invadarea Ucrainei de către Rusia în februarie 2022 a generat perturbări pe piața mondială a energiei. Din acest motiv, Comisia Europeană a prezentat în primăvara anului 2022 planul REPowerEU.

Parlamentul European (PE) a adoptat recent, în sesiune plenară la Strasbourg, planul REPowerEU, în valoare totală de 20 de miliarde de euro nerambursabile, România urmând să beneficieze de o alocare de 1,39 de miliarde de euro în vederea finanţării de proiecte în domeniul energiei, bani pe care va trebui să îi cheltuiască până în 2026.

În decembrie 2022, Parlamentul European şi Consiliul au ajuns la un acord politic privind finanţarea REPowerEU, care prevede posibilitatea ca statele membre să includă capitole referitoare la REPowerEU în planurile lor de redresare şi rezilienţă. Planul REPowerEU stabileşte o serie de măsuri menite să reducă rapid dependenţa de combustibilii fosili din Rusia şi să accelereze tranziţia verde, sporind în acelaşi timp rezilienţa sistemului energetic din UE. Planul se bazează pe trei piloni: diversificare, economisire şi accelerarea trecerii la energia curată. 

Europarlamentarul Maria Grapini apreciază finanțarea cu 20 de miliarde EUR în plus prin RePowerEU, dar a atras atenția în plenul Parlamentului European că este important să ajungă banii acolo unde este nevoie!

"Orice criză, orice tranziție costă cel mai mult pe cei săraci, cetățenii săraci, întreprinderile mici și mijlocii. Faptul că avem un plus de 20 de miliarde prin acest program RePowerEU este foarte bine. Problema este să vedem cum îi cheltuim, să ajung acolo unde trebuie și mă bucur că prin efortul mai multor europarlamentari s-a putut introduce acest amendament prin care planurile de redresare pot fi modificate dacă sunt bine argumentate, pentru că, domnule comisar, condițiile s-au schimbat și sigur că avem interesul ca să cheltuim eficient orice euro din acest program. Și cred că este foarte bine și pentru faptul că da, în sfârșit, s-a pus în acest regulament și faptul că trebuie să cunoaștem primii 100 de cei mai mari beneficiari ai acestor bani europeni. Noi, în comisia control bugetar, am cerut să știm beneficiarul final la toate fondurile europene, dar este un pas și sper că putem să continuăm încât banii să ajungă acolo unde trebuie."

RadioRomaniaInternational · Alo Bruxelles - 28.03.2023

www.rri.ro
Publicat: 2023-03-28 09:20:00
Vizualizari: 693
TiparesteTipareste