Ambasadorul român în SUA, citat de Foreign Policy

ambasadorul român în sua, citat de foreign policy Publicația Foreign Policy a publicat un articol legat de prezența NATO în Marea Neagră în contextul invaziei rusești din Ucraina.

 

Publicația Foreign Policy a publicat un articol legat de prezența NATO în Marea Neagră în contextul invaziei rusești din Ucraina. Printre sursele articolului semnat de Robbie Gramer, reporter specializat în securitatea națională și diplomație, se numără ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru care declarase într-un alt interviu că “de mult timp putem observa un decalaj în ceea ce privește securitatea părții de nord a flancului estic [al NATO] și partea de sud a flancului estic”. Diplomatul român a mai subliniat că „întreaga regiune a Mării Negre este expusă în fața Rusiei.”

 

 

Foreign Policy notează că deși Marea Neagră este o zonă strategică pentru forțele alianței Nord-Atlantice, acestea este mai degrabă o vulnerabilitate a NATO în fața Rusiei:

“Pentru Washington și aliații săi din cadrul NATO, contracararea influenței Rusiei la Marea Neagră este fundamentală pentru a-și menține influența asupra flancului sud-estic al Europei și pentru a asigura libera circulație a mărfurilor esențiale care circulă din așa-numitul coș de pâine a Europei către piețele vulnerabile din Orientul Mijlociu și Africa. Cu toate acestea, de prea mult timp regiunea Mării Negre s-a regăsit la periferia strategiei Occidentului de a contracara Rusia, în loc să fie o componentă centrală a acesteia, după cum susține un număr tot mai mare de factori de decidenți occidentali și legislatori americani.”

 

Traducerea articolului a fost realizată de către Ambasada României la Washington.

 


www.rri.ro
Publicat: 2023-04-12 11:12:00
Vizualizari: 667
TiparesteTipareste