Jurnal românesc - 10.08.2023

jurnal românesc - 10.08.2023 Mai puţin de jumătate (48%) dintre părinţii care lucrează în alte ţări vin să îşi petreacă concediul de vară cu copiii lor rămaşi în România, potrivit unui sondaj realizat de organizaţia Salvaţi Copiii

Mai puţin de jumătate (48%) dintre părinţii care lucrează în alte ţări vin să îşi petreacă concediul de vară cu copiii lor rămaşi în România, potrivit unui sondaj realizat de organizaţia Salvaţi Copiii în rândul beneficiarilor programului dedicat copiilor cu părinţii plecaţi din ţară. 36% dintre părinţi nu pot veni în ţară, iar 15% nu erau încă decişi. Principalele ţări în care lucrează mamele sunt Italia, Spania şi Austria, iar taţii - în Germania, Italia şi Marea Britanie. Unul dintre motivele majore pentru care părinţii nu pot veni în concediul de vară în România este lipsa banilor pentru drumul până în ţară. Cei mai mulţi dintre copii (45%) vorbesc cu părintele plecat zilnic, 10% - de câteva ori pe zi, 32% - o dată la două-trei zile, 7% - o dată pe săptămână, iar 7% de câteva ori pe lună sau mai rar. Dintre părinţii care se întorc în ţară, 42% au în plan contactarea şcolii în care învaţă copilul pentru discuţii cu învăţătorul, dirigintele, profesorii, 39% au în plan rezolvarea a diferite probleme familiale, 42% rezolvarea a diferite probleme administrative, iar 20% rezolvarea a diferite probleme medicale. Salvaţi Copiii România, cu sprijinul Poliţiei de Frontieră, a lansat, pentru al treilea an consecutiv, o serie de activităţi de informare pentru părinţii care revin în România în perioada vacanţei de vară cu privire la efectele negative pe care plecarea lor le poate avea asupra dezvoltării copiilor şi la importanţa menţinerii comunicării.


Iulian Gherguţ, cetăţeanul român răpit în urmă cu opt ani în Burkina Faso a fost eliberat şi se află în acest moment în siguranţă pe teritoriul României. Potrivit ministerului de Externe de la Bucureşti, aducerea în ţară a lui Gherguţ este "rezultatul muncii depuse de către toate instituţiile din cadrul Celulei de criză interinstituţională, care au efectuat demersuri permanente pentru eliberarea sa, pe toate palierele şi canalele politico-diplomatice". Ministerul a mulțumit tuturor partenerilor externi, în special autorităţilor marocane pentru sprijinul important acordat în vederea soluţionării acestui caz, pe care îl califică drept extrem de complicat. Iulian Gherguţ, care era angajat al unei firme de pază la o mină din Burkina Faso, a fost răpit în aprilie 2015 de grupări înarmate islamiste, care l-ar fi vândut ulterior unor bande din Mali.


România are o reputaţie foarte bună la nivelul Alianţei Nord-Atlantice, dar şi toate şansele de a atinge în următorii 10-15 ani un nivel de trai similar cu cel al statelor occidentale dezvoltate, a declarat secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, într-un interviu la Radio România. Înaltul oficial al NATO a spus că nivelul de securitate naţională pentru România este la cel mai ridicat nivel cunoscut până acum, iar viitoarea dezvoltare economică a ţării depinde şi de modul în care statul îşi va îndeplini rolul faţă de cetăţeni. "Cred că România, prin atributul său strategic, îşi creează condiţii mult mai bune şi pentru atuuri economice, pentru mai multe investiţii, pentru o administraţie mai eficientă, pentru atragerea de mai multe fonduri europene, pentru dezvoltarea statului românesc. Văd că această cotă de piaţă strategică pentru România este la un nivel foarte, foarte înalt şi văd un fel de vase comunicante creându-se pentru a putea să avem şi dividende economice, comerciale, investiţii, job-uri mai bune, job-uri pentru tineri", a declarat Mircea Geoană.


Liceenii români se pot înscrie, până pe 28 septembrie, la Future Leaders Exchange Program (FLEX), transmite un comunicat al American Councils for International Education. Programul educaţional FLEX este finanţat de Departamentul de Stat al Statelor Unite ale Americii şi îşi propune să ofere liceenilor din România ocazia de a studia la un liceu american şi de a locui împreună cu o familie americană pe parcursul anului şcolar 2024 - 2025. Participarea la Programul FLEX este gratuită. În anii de implementare anteriori, FLEX România a oferit bursa către sute de liceeni români din mai multe judeţe ale ţării, aceştia fiind repartizaţi la licee din statele Washington, Texas, Colorado, California, Hawai, Iowa şi Florida. Programul se adresează în egală măsură şi liceenilor cu dizabilităţi. Competiţia este deschisă liceenilor care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii: au cetăţenie română, sunt născuţi între 15 iulie 2006 şi 15 iulie 2009, sunt în clasele a IX-a, a X-a sau a XI-a în anul şcolar 2023 - 2024, studiază engleza în liceu, îndeplinesc criteriile pentru a obţine viza SUA şi nu au stat în SUA mai mult de 3 luni în ultimii 5 ani. Înscrierile se înregistrează online. Informaţii complete despre program sunt disponibile la adresa de email flex.ro@americancouncils.org şi pe site-ul www.americancouncils.ro.

RadioRomaniaInternational · Jurnal Romanesc - 10.08.2023

www.rri.ro
Publicat: 2023-08-10 11:22:00
Vizualizari: 569
TiparesteTipareste