Vizita secretarului adjunct al NATO la Chișinău

vizita secretarului adjunct al nato la chișinău Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat la Chişinău că locul Republicii Moldova este în Europa 'alături de familia democraţiilor occidentale'.

Aflat într-o vizită la Chișinău, secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, s-a referit la recentele incidente de pe teritoriul României, în apropierea graniței cu Ucraina, unde au fost descoperite bucăţi de dronă similară celor folosite de armata rusă, apreciind ca acestea fac parte din categoria incidentelor, nu a atacurilor deliberate. El a admis probabilitatea ca astfel de situaţii să mai apară, însă a subliniat că nu există informaţii potrivit cărora Rusia ar ataca deliberat teritoriul aliat, iar NATO ia măsuri în continuare de întărire a protecţiei teritoriului aliat, inclusiv cel al României. Suntem în contact permanent cu aliatul nostru român - a spus Mircea Geoană - amintind că secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg, a avut recent o convorbire telefonică cu preşedintele Klaus Iohannis pe acest subiect. 


Cât privește Republica Moldova, oficialul a apreciat că locul acesteia este în Europa 'alături de familia democraţiilor occidentale'. El a adăugat că, deşi asupra acestui stat nu planează un risc de natură militară, totuşi el este supus unui război hibrid, provocat de Rusia, de la folosirea armei energetice la atacuri cibernetice, la dezinformare, la influenţarea mecanismelor democratice, la instigarea la revoltă socială. 


Mircea Geoană a apreciat că Ucraina vecină, care rezistă în faţa Rusiei, apără în prezent şi Republica Moldova de atacuri militare directe. Mircea Geoană: "Vreau să reconfirm aici, la Chişinău, faptul că nu vedem un risc de natură militară din partea Federaţiei Ruse la adresa Republicii Moldova, pentru simplul fapt că Ucraina face o treabă atât de bună şi cu sprijinul nostru, încât acest risc militar în acest moment şi pe perioada predictibilă nu este aici. Asta nu înseamnă că Federaţia Rusă nu a declanşat şi derulează, în timp ce discutăm, tot ce înseamnă arsenalul războiului hibrid împotriva Republicii Moldova, de la folosirea armei energetice, la atacuri cibernetice, la dezinformare, la influenţarea mecanismelor democratice, la instigarea la revoltă socială. Şi pentru noi este foarte important să întărim rezilienţa Republicii Moldova, respectând neutralitatea acestei țări". 


La rândul său, premierul Dorin Recean a subliniat că războiul Rusiei în Ucraina a schimbat mult percepţia legată de securitate în Europa şi în lume. El a menţionat că multe state au înţeles că au nevoie de un sector al apărării dezvoltat şi prioritatea Chișinăului acum este să aibă o armată la standarde NATO. Este nevoie de consolidarea capacităţii de apărare, în special prin investiţii în armată, a insistat Dorin Recean: "Neutralitatea Moldovei nu înseamnă indiferenţă, nu înseamnă că nu trebuie să facem nimic. De asta noi trebuie să ne consolidăm capacitatea de apărare, de asta trebuie să facem aceste investiţii în armata naţională, în aşa fel încât să avem armata naţională la standardele NATO şi, evident, aici vom avea susţinerea partenerilor noştri". Dorin Recean a mai spus că Republica Moldova va participa la programele privind noile tehnologii şi inovaţii ale NATO.


RadioRomaniaInternational · Nota 2 - 15.09.2023

www.rri.ro
Publicat: 2023-09-15 11:45:00
Vizualizari: 369
TiparesteTipareste