Şeful propriului destin

Şeful propriului destin Vechile orfelinate se numesc, azi, în România, „centre de plasament” tocmai pentru a evidenţia caracterul lor tranzitoriu.

Vechile orfelinate se numesc, azi, în România, „centre de plasament” tocmai pentru a evidenţia caracterul lor tranzitoriu. Teoretic, de aici copiii sunt fie adoptaţi, fie plasaţi către diverşi asistenţi maternali. De foarte multe ori, însă, se întâmplă ca aceşti copii să nu aibă noroc, iar centrul de plasament devine căminul lor din copilărie până la vârsta de 18 ani. Din acel moment, orfanii trebuie să se descurce singuri într-o lume necunoscută şi fără sprijin material. Adesea fără vreo pregătire profesională specială, ei trebuie să se angajeze. De asemenea, fără resurse financiare, trebuie să-şi găsească o locuinţă. Statul nu se mai ocupă de ei. Sunt consideraţi adulţi şi trebuie să se descurce pe cont propriu, deşi centrul de plasament nu i-a pregătit pentru asta.

 

Pentru a preîntâmpina deruta şi refuzurile de pe piaţa muncii, de care orfanii pot avea parte, Asociaţia pentru Activarea Drepturilor Omului  (ADO România) a pus la cale un proiect. 12 tineri de la Centrul de Plasament nr.5 din Periş, judeţul Ilfov, vor fi instruiţi gratuit pentru meseria de bucătar. Apoi, la terminarea cursurilor iniţiatorii proiectului îi vor pune în legătură cu potenţialii angajatori. Avocata Elena Corciu, fondatoarea ADO România, descrie astfel proiectul „Fii chef-ul propriului tău destin”. Vrem să aducem un sens în viaţa unor adolescenţi care sunt obligaţi să trăiască într-un orfelinat până la majorat. La ieşirea de acolo, se izbesc de viaţa reală, brutală şi nedreaptă în care drama, neputinţa şi eşecul sunt bornele fireşti ale destinului lor. „Fii Chef-ul propriului tău destin” are ca scop consilierea motivaţională, vocaţională, orientarea profesională a unui prim grup de 12 tineri care se pregătesc să părăsească Centrul de plasament nr.5 din Periş, judeţul Ilfov. Oferirea unui serviciu de consiliere şi asistenţă juridică gratuită vizează stabilirea de relaţii directe cu angajatorii din comunitate în vederea angajării tinerilor.”

 

 „Fii Chef-ul propriului tău destin” este un proiect iniţiat de către un celebru bucătar, Cezar Munteanu, care nu se află la primul program umanitar din cariera sa. Chef Cezar a mai gătit şi pentru copiii din Africa şi a participat la acţiuni caritabile în SUA. În România, i-a ajutat pe toxicomanii dornici de recuperare şi pe copiii romi. Iar acum s-a orientat spre Periş. „Suntem în faza în care cei 12 copii vor beneficia de toate măiestria noastră. Indiferent că este vorba de consiliere psihologică, de gastronomie, copiii vor beneficia de un program foarte atent de monitorizare mai târziu. Să nu credeţi că ei vor fi abandonaţi după ce vor încheia acest program. Finalitatea acestui proiect este înfiinţarea primului restaurant social din România, destinat copiilor din mediile defavorizate.”

 

„Fii Chef-ul propriului tău destin” se bucură, de asemenea, de sprijinul autorităţilor locale. Bodgan Pantea, Directorul executiv al Direcţiei Generale pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului din judeţul Ilfov, speră ca acest tip de programe să fie un exemplu pentru parteneriate viitoare. Această consiliere motivaţională şi vocaţională se completează cu o consiliere ocupaţională. Sunt copii care au probleme de integrare pentru că mediul în care trăiesc până la 18 ani, centrul de plasament, reprezintă un mediu de care te eliberezi cu greu. DGASPC Ilfov speră ca pe viitor, împreună cu ADO România sau cu alte asociaţii să fie parteneri în proiecte care să ofere cu adevărat o integrare corectă, oportună şi spre binele tinerilor de 18 ani.”

 

Nicu are 16 ani şi este în clasa a noua la Centrul de Plasament din Periş. Nu a trăit dintotdeauna acolo, ci numai după moartea mamei lui. La centru a învăţat să cânte la flaut, dar e conştient că trebuie să fie pregătit în mai multe domenii ca să se descurce în viaţă. Ce crede despre gătit?

„Mă atrage. În viaţă nu trebuie să mergi pe un singur drum, că nu ştii dacă doar un lucru te va ajuta. Trebuie să încerci mai multe lucruri.(...) Am gătit la bucătărie, cu doamnele de acolo, cartofi prăjiţi. Am învăţat să mai pun nişte legume în ciorbă...”

 

 Cu toate acestea, primul lucru pe care ar vrea să-l facă după ce părăseşte centrul este să se revadă cu restul familiei, mai ales cu fratele de 21 de ani. Nicu: Vreau să iau legătura cu ei, căci mi-e greu să nu-i văd. Mai ales, pe fratele meu vreau să-l văd. Mai m-a vizitat de vreo trei-patru ori... Când are posibilitatea, vine şi mă vizitează.”

 

Spre deosebire de Nicu, Nicoleta nu-şi cunoaşte familia. Are 18 ani şi, în curând, va pleca de la centrul de plasament unde a locuit de la vârsta de ... „Sunt de la 8 ani. Am fost la Buftea şi am suferit. Mama mea m-a lăsat. Am încercat să o caut, dar n-am găsit-o. Doi ani am suferit foarte mult după mama. Dar mi-am zis să trec peste asta şi să caut să-mi văd de viaţa mea. Am făcut şi un curs de ospătar, iar acum fac acest curs de bucătar.”

 

Nicoleta ştie deja să facă salată de boeuf, salată de vinete, chiftele şi ciorbă de perişoare. A învăţat nu doar cu gândul la o viitoare meserie. „Până la urmă, te măriţi şi trebuie să ştii să găteşti, când îţi zice bărbatul să-i faci o ciorbă de perişoare. Şi pentru copilul tău, şi pentru soţul tău. Niciodată în viaţa mea nu o să-mi dau copilul la cămin pentru că am suferit şi nu vreau să păţească şi el la fel. Îl ţin cu mine şi mă port frumos cu el şi-l învăţ multe lucruri despre viaţă.”

 

Proiectul „Fii Chef-ul propriului tău destin” a debutat cu consilierea psihologică a celor 12 tineri, urmând ca pregătirea culinară să se desfăşoare până în septembrie.


www.rri.ro
Publicat: 2013-06-26 10:41:00
Vizualizari: 226
TiparesteTipareste