Reuniunea diplomaţiei româneşti

reuniunea diplomaţiei româneşti La reuniunea diplomatiei romane de la Bucuresti au fost prezentate prioritatile politice externe a Romaniei.

Criza din Siria si o eventuala interventie miilitara internationala in aceasta tara a dominat prima zi a reuniunii anuale a diplomatiei romane de la Bucuresti.

 

Seful statului Traian Basescu a subliniat ca Romania este solidara cu aliatii sai in cazul in care ONU demonstreaza implicarea regimului de la Damasc, saptamana trecuta, intr-un atac cu arme chimice. Presedintele a precizat ca România isi va prezenta pozitia dupa rezultatul misiunii de ancheta a expertilor ONU aflati in Siria. El a pledat pentru prudenta in criza siriana, avand in vedere ca in aceasta tara traiesc in prezent peste 10 mii de cetateni romani.

 

La intalnirea de trei zile de la Bucuresti, au fost prezentate prioritatile diplomatiei romane. Potrivit presedintelui Traian Basescu , aderarea Romaniei la spatiul Schengen, prevazuta pentru martie 2011, dar amanata in repetate randuri, ramane prioritara. Seful statului a insistat pentru o atentie mai mare acordata relatiilor cu tarile din Asia Centrala si pentru o concentrare mai mare pe parteneriatul cu SUA. Traian Basescu: El are toate sansele unei dezvoltari extrem de accelerate si ca urmare a operationalizarii în cursul anului 2015 a scutului de la Deveselu, dar si ca urmare a unor repozitionari militare din Asia Centrala catre Europa, probabil catre România”.

 

Şeful diplomaţiei de la Bucuresti, Titus Corlatean a subliniat continuitatea politicii externe românesti de consolidare a profilului României în cadrul institutiilor europene si euroatlantice, concomitent cu promovarea eficientă a intereselor nationale. El i-a încurajat pe ambasadori să intensifice activitătile de promovare a intereselor firmelor românesti în străinătate si sa transmita investitorilor şi partenerilor economici un mesaj de încredere în economia României, care, în ciuda climatului internaţional dificil, rămâne o destinaţie benefică pentru investiţii .

 

Premierul Victor Ponta le-a solicitat diplomatilor români sa promoveze interesele legitime ale României în strainatate, sa fie extrem de activi în ceea ce priveste cooperarea economica si comerciala. El le-a spus acestora sa prezinte realitatile din tara, sa nu ascunda problemele, dar nici sa nu accepte blamarea colectiva si prezentarea României si a românilor într-un mod care pentru media internationala poate fi interesant, dar nu este corect si nu este acceptabil.

 

In privinta comunitatilor românesti din strainatate, autoritatile de la Bucuresti au subliniat ca trebuie stimulata in continuare participarea acestora la proiectul 'O singură Românie', lansat anul trecut, pentru ca pot contribui in mod semnificativ la remodelarea societăţii româneşti.


www.rri.ro
Publicat: 2013-08-28 12:06:00
Vizualizari: 219
TiparesteTipareste