Energia din surse regenerabile câștigă tot mai mult teren în Uniunea Europeană. 11 state membre, printre care și România, și-au atins deja țintele stabilite pentru 2020.
Energia din surse regenerabile câștigă tot mai mult teren în Uniunea Europeană. 11 state membre, printre care și România, și-au atins deja țintele stabilite pentru 2020.
Potrivit datelor publicate recent de statistica europeană, ponderea energiei din surse regenerabile în consumul final de energie din a ajuns la 17,5 la sută în 2017. Este o creștere de doar jumătate de procent față de 2016, dar raportat la 2004, nivelul este dublu faţă de pondere de 8,5 la sută înregistrată în urmă cu 15 ani.
Statele membre unde sursele regenerabilele au cea mai mare pondere în consumul brut de energie sunt: Suedia (54,5 procente), Finlanda (41 la sută) şi Letonia (39%). La polul opus se situează Malta (cu doar 7,2 la sută), Olanda (6,6) şi Luxemburg (6,4 la sută).
În România, ponderea energiei din surse regenerabile în consumul final de energie a ajuns la 24,5 la sută în 2017, în scădere de la 25 de procente în 2016, dar peste ţinta de 24 la sută fixată în cadrul strategiei Europa 2020.
Țara noastră face parte așadar din cele 11 state membre, care și-au atins deja obiectivele naţionale. Printre aceste țări fruntașe mai figurează Bulgaria, Danemarca, Croaţia, Italia, Ungaria, Finlanda şi Suedia.
În strategia sa Europa 2020, Uniunea și-a stabilit ca țintă ca 20 la sută din energia consumată să provină din surse regenerabile, eoliană, solară sau biomasă. Fiecare țară a avut apoi libertatea de a-și stabili propriile obiective. Pentru 2030, ținta stabilită la nivel european e și mai ambițioasă. Este vorba de 32 la sută, iar planurile nu se opresc aici, după cum afirmă Maros Šefčovič, vice-președinte al Comisiei European, a cărui misiune este realizarea mult doritei Uniuni Energetice:
"Electricitatea va proveni în proporţie de aproape 80 la sută din surse regenerabile până în anul 2050. Importurile de combustibil fosil vor scădea astfel de la 55 la 20 la sută, iar acest lucru ne va permite să economisim 2 - 3 mii de miliarde de euro după anul 2030. Banii pe care i-am plăti unor țări din afara Uniunii pentru energia pe care o consumăm i-am putea folosi astfel pentru investiții în industria locală, modernă și curată, care să asigure locuri de muncă înalt calificate. Am putea accelera renovarea clădirilor și am putea să le încălzim cu ajutorul energiei regenerabile, înlocuind astfel combustibilii fosili, care poluează."
Sunt așadar obiective ambițioase, pentru care va fi nevoie de investiții în modernizarea infrastructurii, dar și susținerea anumitor zone, a căror economie se bazează pe combustibilii fosili - cărbune, petrol sau gaze naturale.
Linkuri utile
Copyright © . All rights reserved