Peste 200 de adulţi tulceni vor primi a doua şansă la educaţie, prin proiectul ACCed, finanţat din fonduri europene.
Peste 200 de adulţi tulceni vor primi a doua şansă la educaţie, prin proiectul ACCed, finanţat din fonduri europene. Înscrierile s-au făcut în luna ianuarie iar cursurile vor începe din februarie.
Educaţia ocupă un loc important în formarea noastră, ca oameni. Lipsa educaţiei este întotdeauna vizibilă şi deseori sancţionată. De asemenea, poate fi o piedică în obţinerea unei slujbe mai bune.
Pentru a veni în sprijinul celor care, dintr-un motiv sau altul, au renunţat la şcoală, autorităţile au pus la punct proiectul "A doua Şansă", care chiar asta face - oferă oamenilor, o a doua şansă la educaţie.
În judeţul Tulcea, peste 200 de adulţi îşi pot finaliza studiile, prin programul "A doua Şansă", care se va derula prin proiectul ACCed, finanţat din fonduri europene.
În această perioadă, se fac înscrierile la Inspectoratul Şcolar Judeţean Tulcea şi nu există limită de vârstă, spune inspectorul general adjunct Mioara Ranciu: "Programul a doua şansă este o iniţiativă a Ministerului Educaţiei, care vine în întâmpinarea unei probleme des întâlnite în comunităţile defavorizate, pentru reintegrarea în sistemul de învăţământ, a persoanelor care, din diverse motive, la un moment dat, au abandonat şcoala. Programul a Doua Şansă oferă posibilitatea continuării şi finalizării studiilor obligatorii, fără a fi necesară întreruperea activităţii profesionale sau familiale.
La nivelul judeţului Tulcea, am constatat că, pe lângă, cei tineri, să spunem - între 14 şi 20 de ani - sunt beneficiari ai acestui program chiar şi persoane cu vârste de peste 50 de ani, neexistând o limită superioară de vârstă, pentru a accesa acest program."
Potrivit Inspectoratului Şcolar Judeţean, în acest an şcolar, programul 'A doua şansă' se derulează în 15 clase din satul Beidaud şi municipiul Tulcea.
În ultimii patru ani, peste 500 de adulţi din judeţul Tulcea şi-au completat studiile prin programul 'A doua şansă', derulat în cadrul unor proiecte europene, mai spune inspectorul general adjunct Mioara Ranciu: "Programul a doua şansă poate fi susţinut atât pe finanţarea Ministerului Educaţiei, dar şi prin implementarea proiectelor cu finanţare europeană. Iar la nivelul Inspectoratului Şcolar Judeţean Tulcea, în ultimii 4-5 ani, am avut clase finanţate atât din bugetul de stat, cât şi din multe proiecte cu finanţare europeană, peste 4-5 proiecte, care s-au derulat la noi în judeţ şi aşa am reuşit să reintegrăm tineri, adulţi, în sistemul de învăţământ în număr de peste 500."
Proiectul ACCed, 'Accesibilizarea ofertei de educaţie şi formare pentru comunităţile dezavantajate din judeţul Tulcea, prin utilizarea resurselor educaţionale deschise', se derulează în perioada aprilie 2018 - aprilie 2021 şi şi-a propus diminuarea fenomenului de părăsire timpurie a şcolii şi a abandonului şcolar din judeţ.
Proiectul este cofinanat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020. Valoarea proiectului este de 9,3 milioane de lei, din care confinanţarea Uniunii Europene este de aproape 8 milioane. Proiectul a mai presupus dezvoltarea competenţelor profesionale pentru 260 de cadre didactice din judeţul Tulcea, care activează în unităţi de învăţământ cu abandon şcolar şi risc de părăsire timpurie a şcolii.
Linkuri utile
Copyright © . All rights reserved