Mai mulţi experţi ai Comisiei Europene, responsabili de îndeplinirea condiţiilor de aderare la spaţiul Schengen, au venit în România pentru verificări.
Obiectiv major de politică externă, aderarea țării la Schengen figurează de mulți ani pe lista to do a Bucureștiului. Încrezătoare că, odată îndeplinite criteriile tehnice, admiterea ar trebui să fie o simplă formalitate, România și-a făcut foarte bine și la timp temele, astfel că, în martie 2011, când era prevăzută aderarea, bifase toate cerințele. Doar că includerea în spațiul european de liberă circulație a fost amânată atunci, și de alte câteva ori ulterior, din cauza opoziției câtorva țări, care și-au argumentat decizia legând admiterea în Schengen de MCV, Mecanismul de Cooperare și Verificare. Aceasta, în pofida recomandărilor de admitere formulate de Comisia Europeană.
Acum, subiectul este din nou fierbinte, iar șansele României de a primi, în sfârșit, aviz favorabil par mai mari ca oricând. A exprimat-o foarte clar una dintre cele mai puternice voci ale Europei, Germania, prin cancelarul Olaf Scholz, dar și grupurile politice din Parlamentul European, unde doar doi deputați din grupul de extremă-dreaptă "Identitate și Democrație" au declarat că se opun admiterii României și Bulgariei.
La recenta dezbatere din legislativul european, președinția cehă a Consiliului Uniunii Europene și-a exprimat speranța că, la reuniunea din decembrie, va obține unanimitate pentru admiterea celor două țări.
România a demonstrat, deja, ceea ce era de demonstrat, inclusiv în mod practic în aceste vremuri tulburi, prin modul în care gestionează situația generată la granițe de invazia rusă în Ucraina.
Faptul că lucrurile se mișcă în direcția bună este relevat și de vizita făcută, zilele acestea, de o echipă de experţi ai Comisiei Europene, pentru a verifica modul în care România și Bulgaria sunt pregătite să adere la Spaţiul Schengen. Inspectorii europeni urmăresc cum se fac controalele la graniţe, politica de azil şi returnare a migranţilor, precum şi măsura în care personalul este instruit conform normelor spaţiului european de liberă circulaţie.
Aderarea la Schengen a fost şi tema unei întâlniri între premierul Nicolae Ciucă şi europarlamentarii români din coaliţia PNL-PSD-UDMR, aflată la guvernare. Aceştia l-au asigurat de sprijinul grupurilor importante din forul european pentru rezoluţia de săptămâna viitoare privind aderarea României şi Bulgariei la Schengen.
Între timp, ministrul de interne, Lucian Bode, le-a cerut politicienilor să facă un armistiţiu şi să colaboreze pentru ca România să fie admisă în spaţiul european de liberă circulaţie la 1 ianuarie. El a fost făcut declarațiile la Buzău, la inaugurarea unui nou pavilion al Centrului multifuncţional de pregătire Schengen, în care au fost instruiţi mii de specialişti.
În contextul pregătirilor pentru aderare, premierul Olandei, Mark Rutte, este aşteptat miercuri în România, unde va avea o întâlnire cu preşedintele Klaus Iohannis. În ultimii ani, Olanda este singura ţară care s-a opus aderării României la spaţiul de liberă circulaţie.
Linkuri utile
Copyright © . All rights reserved