Deși în țările Uniunii Europene doar francezii, italienii și bulgarii sunt mari producători de uleiuri parfumate, dulcețuri sau siropuri din trandafiri, de câțiva ani, și în Romania, a început să se dezvolte această afacere...
Dulceața de trandafiri, odinioară foarte populară, revine în atenția românilor, iar cultivatorii care au pus bazele unor astfel de afaceri se declară multumiți. Deși în țările Uniunii Europene doar francezii, italienii și bulgarii sunt mari producători de uleiuri parfumate, dulcețuri sau siropuri din trandafiri, de câțiva ani, și în Romania, a început să se dezvolte această afacere care necesită multă pricepere și pasiune, după cum spun cultivatorii de trandafiri.
Soţii Nicoleta și Dan Florea sunt din localitatea Ucea de Sus județul Braşov și, în urmă cu 5 ani, au investit într-o plantație de trandafiri. Au găsit un teren părăsit la marginea satului și l-au amenajat cu meri, peri dar și cu trandafiri. Au căutat varietatea potrivită pentru dulcețuri, Trandafirul de Damasc, care are un parfum intens și o înflorire abundentă, apoi s-au apucat de treabă. Nicoleta Florea, ne povestește cum a început totul: “Am înființat plantația în toamna anului 2010 apoi am înscris această suprafață în agricultura ecologică. Au trecut trei ani de conversie după care plantația noastră, în iunie 2013, a devenit bio. Până atunci, în cei trei ani de zile, am procesat trandafirii și am făcut trei produse, respectiv: dulceața de trandafiri, siropul de trandafiri și oţetul de trandafiri. Suprafața este de 2000 de mp, nu este o suprafață foarte mare și avem 1200 de butași de trandafiri. Ne dorim extinderea suprafeţei pentru că cerințele de produse pe care le facem au crescut. Incepînd din luna iunie până în luna octombrie, în fiecare zi, adunăm petalele de trandafiri. Ei înfloresc alternativ și avem două soiuri. Practic, am intrat pe internet și am găsit un producător de butași de trandafiri din judetul Bacău care ne-a ajutat să procurăm acești butași. Am încercat să vedem dacă se pretează solului nostru pentru că terenul nostru este la poalele muntelui. A mers.. iar apoi am ajung la 1200 de butași. Am avut producție mare și în primul an, peste așteptările noastre. Nu am știut nimic despre trandafiri pentru dulceață și întâmplarea a făcut să ne gîndim la o afacere de familie.”
Afacerea a început cu bani proprii pentru că fondurile europene la categoria flori nu erau prevăzute pentru finanțare. După plantarea butașilor surpriza a venit la sfâriștul lunii mai când majoritatea trandafirilor erau înfloriți. Totul era roz iar mireasma trandafirilor era peste tot. La finalul campaniei, pînă în luna octombrie se strîng cam 500 kg de petale, iar produsul finit intră în 8000 de borcane. Dintr-un kg de petale se obţin 40 de borcănele de 200 g de dulceaţă. Inițial, familia Florea se gândea să vândă petalele însă nefiind cumpărători, singura variantă era să facă dulceață și siropuri. In prezent, sunt multumiți de producțiile obținute și vor să–și extindă gama de produse, spune Nicoleta Florea:
“Producția de anul trecut, 2013, am avut 23 de mii de borcane de dulceață, 1.000 de sticle de sirop și 3000 de sticle de oțet. Pe lângă aceste trei produse, ne-am gândit că ar fi bine să mai încercăm un produs prin uscarea petalelor pentru ceai, pentru că trandafirii au niște proprietăți miraculoase, conțin vitamine, ameliorează diverse boli. Persoanele care suferă de astm, tensiune arterială ridicată, probleme de circulație..pot consuma produsele noastre.”
In familia Florea, fiecare membru își are rolul în afacere. Bărbații se ocupă de lucrările agricole, femeile procesează matera primă iar copiii culeg petalele. Investiţia iniţială a fost de 10 mii de lei (cca. 2.200 de euro), o investiție nu prea mare, pe care în următorul an, au recuperat-o, spune Nicoleta Florea: ”Este o afacere de familie. Tot ceea ce câștigăm reinvestim. De anul acesta, pot spune că avem un profit mai bun față de ceilalți ani pentru că suntem deja bio. Am avut marele noroc să intrăm sub tutela celor din Asociația Bio România și datorită lor produsele noastre ajung să se vândă în marile supermarketuri din România. Am avut cerințe și în afară, dar pentru că nu avem cantități foarte mari am hotărit ca produsele noastre să rămână în țară. Dar pentru că ne-am propus o difersificare a produselor, o extindere a suprafeței de trandafiri, probabil că, din anul următor, vom ajunge și în alte țări. Din 2012 am participat la Berlin la Săptămâna Verde, apoi în 2013-2014 am participat la tirgul Biofach de la Nurenberg, inclusiv anul acesta unde am avut succes. Sunt foarte apreciate produsele noastre, pentru posibile contracte sunt doritori în China, Japonia, Polonia, Austria dar încă nu avem cantități mari. Şi asta ne-a dat un pic de gândit și ne-am propus să înființăm o Asociație a cultivatorilor de trandafiri pentru dulceață”.
Familia Florea are gânduri mari, mai ales că, de curând, a obținut fonduri europene pentru înființarea unei ferme mixte. Proiectul, în valoare de 22 de mii de euro, este destinat achiziționării de utilaje și pentru înființarea unei plantații de 500 de meri. Acum, colțul de rai al familiei Florea din Ucea de Sus este o împletire a plantațiilor de trandafiri, meri, roșii și chiar zmeură.
Linkuri utile
Copyright © . All rights reserved