Alegerile europene vor avea loc în mai anul acesta, de joi, 23 mai, până duminică, 26 mai, în funcţie de ţara de domiciliu sau ţara în care orice cetăţean european cu drept de vot alege să îşi exercite acest drept.
Alegerile europene vor avea loc în mai anul acesta, de joi, 23 mai, până duminică, 26 mai, în funcţie de ţara de domiciliu sau ţara în care orice cetăţean european cu drept de vot alege să îşi exercite acest drept. O informaţie deja cunoscută, potrivit statisticilor, de peste jumătate dintre cetăţenii europeni.
Angela Cristea, şefa repezentanţei Comisiei Europene în România a evaluat această a noua ediţie a alegerilor europarlamentare:
"Aceste alegeri sunt diferite, probabil că aţi mai auzit acest slogan, numai că el este din ce în ce mai adevărat. Vedem în ultimul timp o creştere a filonului populist, o punere sub semnul întrebării a unor valori pe care le consideram câştigate, acceptate pentru totdeauna. Iată că nu sunt. Aceste valori pe care se bazează UE şi pe care în momentul în care le goleşti de conţinut, goleşti de conţinut UE: vorbim de democraţie, de drepturile fundamentale ale cetăţenilor, de statul de drept. Or vedem că aceste valori, fără de care UE este de neconceput, sunt puse sub semnul întrebării, în unele părţi ale UE, sau sunt puse sub un atac concertat, în alte părţi ale UE.Şi nu avem de gând să stăm cu mâinile în sân, să asistăm la subminarea unei construcţii care a adus pace şi prosperitate pe acest continent, o construcţie care probabil face ca în Europa să se trăiască mai bine decât oriunde altundeva în lume."
Viitorul Uniunii Europene depinde de răspunsul la provocările de astăzi, dar şi de mobilizarea de care vor da dovadă cei 373 milioane de cetăţeni cu drept de vot, a mai precizat Angela Cristea şi a adăugat:
"Luăm şi vom lua în continuare măsuri, vorbesc în numele Comisiei Europene. De exemplu, în domeniul alegerilor pentru Parlamentul European noi am făcut o serie de recomandări, sunt recomandări pentru că este un domeniu de competenţă naţională, dar apelăm la autorităţile naţionale, la partidele politice, la organizaţiile de presă, să ne ajute pentru punerea în aplicare a acestor recomandări. Pentru că ne interesează ca acest proces al alegerilor europene să se desfăşoare cât mai bine posibil, atât din punct de vedere cantitativ, cât şi calitativ. Cantitativ, ne dorim ca cei care vor reprezenta cetăţenii europeni să fie votaţi de o majoritate a cetăţenilor europeni. Vedem acest fenomen atât la nivel naţional, cât şi la nivel european, de fapt o minoritate din totalul cetăţenilor cu drept de vot alege reprezentanţi, care apoi iau măsuri care afectează întreaga populaţie. Democraţia nu poate funcţiona optim decât atunci când toţi cetăţeni participă în procesul democratic. Şi un element esenţial este participarea la vot."
Un moment critic în existenţa UE, în care se vor întâlni destinul şi democraţia, după cum a mai declarat Angela Cristea, şefa repezentanţei Comisiei Europene în România, precizând, că pentru proeuropeni destinul este conceput doar în cadrul Uniunii Europene.
Linkuri utile
Copyright © . All rights reserved