Anul 2021 a fost, la fel ca și cel precedent, marcat, pe întreg mapamondul, de noul coronavirus.
Anul 2021 a fost, la fel ca și cel precedent, marcat, pe întreg mapamondul, de noul coronavirus. A fost afectată și lumea sportului, dar a făcut față. Au avut loc competiții programate inițial pentru 2020, precum Europeanul de fotbal sau Jocurile Olimpice, chiar dacă s-au desfășurat în condiții speciale. V-am prezentat ieri retrospectiva primelor 6 luni ale anului pentru sportul românesc. Astăzi reluăm povestea de la luna iulie, mai exact de la victoria Elenei Gabriela Ruse în turneul de la Hamburg, primul titlu WTA câștigat de valoroasa sportivă. Ea a învins-o în finală pe jucătoarea germană Andrea Petkovic, cu 7-6, 6-4. Venită din calificări, Ruse, clasată înainte de turneu pe locul 198 mondial, a trecut de mai multe favorite, printre care ucraineanca Daiana Iastremska, numărul unu pe lista capilor de serie de la Hamburg. Tot în iulie au început și Jocurile Olimpice de la Tokyo.
În capitala Japoniei, delegația română a urcat pe podiumul olimpic de patru ori, dintre care de trei ori la canotaj. Cele mai strălucitoare medalii au fost aduse de echipajul feminin de dublu vâsle, compus din Simona Radiș și Ancuța Bodnar, care a câștigat titlul olimpic. Medalii de argint au obținut echipajele masculine de patru rame, compus din Mihăiţă Ţigănescu, Mugurel Semciuc, Ştefan Berariu şi Cosmin Pascari, și de doi rame, alcătuit din Ciprian Tudosă și Marius Cozmiuc. Singura medalie individuală a venit de la scrimă. În proba de spadă, veterana Ana-Maria Popescu, fostă Brânză, a câștigat argintul.
Luna august a venit cu o nouă performanță a jucătorului de tenis Horia Tecău. El a ajuns, împreună cu germanul Kevin Krawietz, în finala de dublu a turneului de aproape trei milioane de dolari de la Toronto. Cei doi au pierdut însă în ultimul act în fața cuplului croat Nikola Mektic / Mate Pavic, cap de serie numărul unu. La feminin, Raluca Olaru şi Nadia Kicenok au câştigat proba de dublu a turneului WTA de la Chicago. În finală, perechea româno - ucraineană a învins cu 7-6, 5-7, 10-8 cuplul format din japoneza Makoto Ninomiya şi Liudmila Kicenok, sora geamană a Nadiei Kicenok.
În luna septembrie a plecat dintre noi Ivan Patzaichin, cel mai mare canoist român al tuturor timpurilor. El s-a stins la vârsta de 71 de ani, răpus de o boală incurabilă. În plan competițional, să notăm că România a câștigat zece medalii, dintre care 5 de aur şi 5 de argint, la Campionatele Europene de canotaj pentru tineret din localitatea poloneză Kruszwica. Titlurile europene au fost obținute în competițiile feminine de patru plus unu rame, patru rame fără cârmaci, simplu vâsle și 8+1, precum și în proba masculină de patru rame fără cârmaci. România s-a situat pe primul loc în clasamentul pe naţiuni. Tot în septembrie, la Openul de tenis al Statelor Unite s-a impus Emma Răducanu, sportivă britanică în vârstă de 18 ani, cu tată român. Ea a fost prima jucătoare venită din calificări care câștigă un trofeu de Mare Șlem.
Luna octombrie a început cu o nouă performanță pentru tenisul românesc. Monica Niculescu şi jucătoarea germană Anna-Lena Friedsam s-au impus în proba de dublu a turneului WTA găzduit de capitala Kazahstanului, Nur-Sultan. În finală, ele au trecut de rusoaicele Anghelina Gabueva şi Anastasia Zaharova, cu 6-2, 4-6, 10-5. Apoi, la Moscova, Raluca Olaru și ucraineanca Nadia Kicenok au ajuns până în finală.
În noiembrie, înotătorul David Popovici a câştigat medalia de aur în proba de 200 de metri liber la Campionatele Europene de înot în bazin scurt de la Kazan, din Rusia. Astfel, la 17 ani, Popovici şi-a trecut în palmares primul său titlu continental la seniori, stabilind şi un nou record naţional. La aurul lui Popovici s-au adăugat argintul şi bronzul obţinute de Robert Glinţă la 100 de metri și 50 de metri spate. Apoi, echipa masculină de tenis a României a reuşit promovarea în calificările pentru turneul final al Cupei Davis. Jucătorii români au trecut, la Cluj, de selecţionata statului Peru cu scorul de 4 la 0.
În luna decembrie a avut loc, în Spania, Campionatul Mondial feminin de handbal. România, lipsită de Cristina Neagu, una dintre cele mai bune jucătoare ale lumii, a ocupat locul 13. Selecționata tricoloră rămâne însă singura echipă națională prezentă la toate edițiile de până acum ale mondialelor. Tot în decembrie s-a retras din activitate scrimera Ana-Maria Popescu, după ce a câștigat medalia de argint la Cupa Mondială de spadă de la Dubai. Anterior, ea a primit trofeul Cupei Mondiale pentru sezonul 2020-2021.
Stimați ascultători, retrospectiva sportului românesc în 2021 a ajuns la final. Să sperăm că 2022 va fi un an mai bun, atât pentru sportivi și antrenori, cât și pentru suporteri, un an cu mai multe performanțe și mai mult spectacol.
Linkuri utile
Copyright © . All rights reserved