Asociaţia "Ivan Patzaichin - Mila 23" derulează un nou proiect prin care adăposturile pescăreşti din Deltă pot beneficia de apă potabilă.
Asociaţia "Ivan Patzaichin - Mila 23" derulează un nou proiect prin care adăposturile pescăreşti din Deltă pot beneficia de apă potabilă. Sistemul de purificare a apei a fost realizat de o societate româno-franceză în cadrul unui proiect european, care a avut un buget total de 30.000 de euro.
Ideea că borşul de peşte este mai gustos dacă este făcut cu apă din Dunăre este doar un mit.
O spune Ivan Patzaichin, fost canoist român, originar din judeţul Tulcea, care încearcă acum să-i ajute pe oamenii Deltei să rezolve câteva dintre problemele cu care se confruntă.
Iar una dintre ele, în mod paradoxal, lipsa apei - o problemă mai ales în adăposturile pescăreşti, care în ultimul timp, primesc tot mai mulţi turişti.
Pentru a veni în sprijinul pescarilor dar şi al turiştilot, Asociaţia "Ivan Patzaichin-Mila 23" derulează un nou proiect prin care adăposturile pescăreşti din Deltă pot beneficia de apă potabilă.
Este vorba de un sistem de purificare a apei, Instalat la 20 de kilometri de Tulcea, în zona Sireasa.
De la Teodor Frolu - vicepreşedintele Asociaţiei, am aflat cum a pornit proiectul:
"Asociaţia Ivan Patzaichin a identificat una dintre nevoile din Deltă şi anume, apa potabilă la refugiile pescăreşti. În ultima vreme, refugiile pescăreşti au devenit un punct de atracţie pentru turişti, pentru că au un şarm aproape şi pescarii, unii dintre ei, primesc oaspeţi acolo. Apa potabilă este o problemă, în momentul de faţă, pentru adăposturile pescăreşti, fiecare vine cu bidonul de apă de la Tulcea sau din localitatea din care este el. Şi atunci, noi am solicitaţ prin intermediul proiectului Social Challenge Inovation Platform Tehnology - este un proiect care încearcă să promoveze soluţii inovative tehnologice pentru astfel de probleme cu impact social."
Procesul nu a fost unul simplu, însă proiectul tulcenilor a fost selectat din 2.000 de dosare, depuse la nivel european:
"Am trecut printr-un proces foarte interesant. Întâi am depus dosarul, noi ca Asociaţie, după care, din 2.000 de dosare, la nivel european, au fost selecţionate 200, în care am intrat şi noi. După care, Comisia Europeană a aorganizat o licitaţie deschisă, la care au aplicat companii din toată Europa. Împreună cu ei, am ales compania cu care am colaborat, o companie româno-franceză."
Sistemul a fost deja instalat, în zona Sireasa,pe o platformă plutitoare iar reprezentanţii Asociaţiei spun că sunt şanse ca acesta să fie extins în întreaga Deltă:
"Noi l-am instalat lângă un refugiu pescăresc, pe căsuţa plutitoare a noastră, pentru că regulamentul ARBDD nu permite instalarea de echipamente pe teren. Noi acum am instalat un sistem pilot, ca să treacă un sezon întreg, să vedem cum se comportă. Cei de la Comisia Europeană monitorizează acest proiect şi în funcţie de rezultate, care sperăm noi să fie pozitive, vom încerca să extindem această finanţare europeană pentru o zonă mult mai mare sau chiar pentru întreaga Deltă dacă este posibilă."
Sistemul de filtrare a apei a fost realizat de o societate româno-franceză, în cadrul unui proiect european care a avut un buget total de 30.000 de euro.
Sistemul nu are nevoie de energie electrică pentru a funcţiona, astfel că punctele de gastronomie locală au toate premisele pentru a se muta din gospodăriile localnicilor chiar pe canale.
Linkuri utile
Copyright © . All rights reserved