Asociaţia VAR (Value at risk, adică Valoare la risc), este o organizație nonguvernamentală, non-profit, democratică, neafiliată politic sau religios, fondată în luna martie 2019.
Asociaţia VAR (Value at risk, adică Valoare la risc), este o organizație nonguvernamentală, non-profit, democratică, neafiliată politic sau religios, fondată în luna martie 2019. Este un mecanism de reacție la problemele și nevoile comunității, prin crearea și promovarea de proiecte educaționale, sociale și culturale de artă performativă, film, muzică, dans și teatru. Dacă la începutul acestui an asociaţia s-a făcut cunoscută prin proiectele de artă la metrou cu denumirea "Oraşul M", în luna februarie a fost lansat un nou proiect: "Wave for me".
"Wave for me" este un proiect internaţional special, după cum ne-a spus managerul de proiecte VAR, Vero Nica: "Wave for me este un proiect internaţional dedicat promovării potenţialului creativ al tinerilor cu deficienţe de auz, cei care poartă implant cohlear sau proteze auditive. Este practic o continuare a demersului asociaţiei de a fi alături de tinerii hipoacuzici, grup extrem de afectat de când a început pandemia, fiind afectată comunicarea cu cei din jue, şi au nevoie de foarte multă susţinere şi de proiecte cae să vină în întâmpinarea lor. Este un proiect amplu care îşi propune să dezvolte o galerie virtuală de artă, aici, şi particularitatea implicării comunităţilor internaţionale, pentru că vom organiza un open call pe 1 aprilie, şi vor avea ocazia să se înscrie tineri de pretutindeni, tineri pasionaţi de arte vizuale, care vor putea să ne trimită lucrări realizate de ei, picturi, fotografie, sculptură, în format foto, evident, pentru a putea alimenta această galerie virtuală de artă. Întreaga platformă Wave for me îşi doreşte să devină un canal de comunicare facil şi care este gândit foarte atent pentru ei, pentru tinerii care întâmpină dificultăţi de a comunica cu cei din jur."
În prima etapă, grupul de lucru interdisciplinar şi-a propus susţinerea a 3 workshop-uri a câte 5 întâlniri (arte vizuale, public speaking și percuție), de care vor beneficia gratuit 24 de adolescenți hipoacuzici din România (14 - 18 ani). Vero Nica, manager al proiectelor asociaţiei Var Cultural, a detaliat: "Totul a început în luna februarie cu o serie de ateliere de arte vizuale, percuţie şi public speaking. Atelierele sunt dedicate tinerilor din România, s-au înscris 24 de adolescenţi, sunt extrem de încântaţi şi foarte creativi, iar următoarea etapă este lansarea galeriei virtuale de artă, urmând ca o parte din lucrările prezente în galeria de artă virtuală să fie expuse în cadrul unor expoziţii care vor ajunge la Sibiu, Timişoara, Iaşi şi , în final, în Bucureşti, o expoziţie care va fi ca o concluzie, va îngloba toate etapele proiectului. În prezent sunt 24 de tineri din România şi suntem deja în discuţii cu organizaţii internaţionale şi ne bucurăm că avem ocazia prin cofinanţarea obţinută din partea (n.r. Administraţiei) Fondului Cultural Naţional să putem dezvolta acest canal creativ."
Concomitent, asociaţia şi-a propus să pună bazele platformei care va găzdui galeria de artă virtuală - un spațiu de expunere dedicat preadolescenților și adolescenților hipoacuzici din țară și din străinătate. Expoziția va include atât contribuții create în timpul workshop-ului de arte vizuale, cât și contribuții primite în urma unui open call național și internațional.
Vero Nica: "Galeria virtuală este dedicată tinerilor cu vârste cuprinse între 12-18 ani, iar întreg demersul, pentru că avem şi o serie de podcasturi, cu tineri care activează deja în domeniul cultural, primul podcast realizat de Glinkor Gora este deja prezent pe pagina proiectului. Grupul ţintă este 12-18 ani, dar suntem convinşi că vom fi urmăriţi şi de persoane până în 30 de ani. Cam acesta ar fi target-ul."
Crearea și difuzarea unei serii de 6 podcast-uri cu invitați din țară și din străinătate - adulți hipoacuzici care activează în domeniul artistic și cultural - este cea de-a treia componentă a proiectului. Prin intermediul acestor materiale video, organizatorii își doresc să aducă împreună oameni din contexte geografice diferite, cu experiențe, interese și nevoi similare, oferindu-le adolescenților cu deficiențe de auz șansa de a descoperi exact genul de influenceri de care au nevoie.
Expoziţia itinerantă menită să fie concluzia proiectului este programată pentru luna iulie. Evoluția întregului proiect poate fi urmărită pe pagina de facebook WaveforMe și pe instagram, unde îl găsiți cu numele waveforme.var.
Linkuri utile
Copyright © . All rights reserved