Ministrul român al sănătății atrage din nou atenția că trebuie respectate regulile sanitare pentru a încetini transmiterea comunitară a coronavirusului.
În România numărul cazurilor de coronavirus a continuat să crească în ultima perioadă, dar graficul infectărilor zilnice păstrează, totuși, un anumit platou. Principala problemă, spun specialiștii, este presiunea asupra sistemului de sănătate, unde personalul medical de specialitate este obosit și insuficient. S-a mărit, de la o zi la alta, și numărul deceselor și al celor care au nevoie de terapie intensivă pentru a supraviețui formelor grave de Covid 19. Ministrul sănătăţii, Nelu Tătaru, apreciază că va urma o săptămână cu un număr crescut de cazuri, mai ales din cauza concediilor de odihnă
"Suntem în plin sezon estival, suntem în plin sezon de relaxări. Suntem într-un moment în care gestionăm un număr mare de cazuri, testăm un număr mare de suspecţi ai infecţiei cu COVID şi, secundar, vom avea şi un număr mare de rezultate pozitive. Esenţa este ca aceste rezultate pozitive să le putem gestiona în contextul manifestărilor clinice, şi aici mă refer în special la cazurile medii, severe şi grave, care vor necesita spitalizare în Terapie Intensivă, unde avem nişte resurse limitate."
În România există în acest moment peste 1.000 de paturi la terapie intensivă dotate cu ventilatoare, din care aproape jumătate sunt deja ocupate. În acest context, ministrul Tătaru a atras din nou atenția că trebuie respectate regulile sanitare pentru a încetini transmiterea comunitară a virusului. El și-a exprimat speranța că oamenii au înţeles ce înseamnă acest moment și au depășit perioada de bagatelizare a situației.
"Atâta timp cât vom avea cazuri, acest corp medical va deveni colmatat la un moment dat. Atâta timp cât nu se respectă nişte reguli, cât vom avea o transmitere accentuată în comunitate, noi, ca şi corp medical, nu vom putea decât să gestionăm ce vine în unităţile spitaliceşti. Avem şi noi o limită", a avertizat Nelu Tătaru. El a explicat că o pandemie nu se rezolva în spitale, ci în afara lor. În același timp, ministrul a amintit că guvernul a fost nevoit să gestioneze şi o perioadă de vid legislativ în care în care peste 4.600 de persoane infectate au refuzat internarea sau au solicitat externarea. Acestea sunt în prezent căutate și identificate, pentru a se putea face anchete epidemiologice. Cele care au simptomatologie sunt duse la spital, iar cele care nu au sunt evaluate de medicii de pe ambulanţă, medicii SMURD sau medicii infecţionişti și izolate la domiciliu.
Pe de altă parte, joi a fost lansată monografia 'Pandemia COVID-19 în România. Aspecte clinice şi epidemiologice', apărută la Editura Academiei Române. Prezent la eveniment, ministrul sănătății a subliniat că sprijinul Academiei este esenţial şi a dat asigurări că personalul medical îşi va face treaba, chiar dacă trece printr-o perioadă de oboseală și de deznădejde. Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Horaţiu Moldovan, a susţinut, la rândul sau, că apariţia volumului reprezintă un element important de suport ştiinţific, care vine să întărească şi să argumenteze într-un mod indiscutabil măsurile luate în pandemie. Lucrarea prezintă o sinteză a cunoştinţelor la zi acumulate pe plan internaţional, coroborate cu experienţa clinică şi cercetarea fundamentală a unora dintre cei mai reputaţi specialişti din România.
Linkuri utile
Copyright © . All rights reserved