Bucharest Fringe - Maratonul Teatrului Independent se desfășoară în perioada 11 - 20 octombrie 2019 în mai multe spații din București şi prezintă publicului o selecție a celor mai bune producții ale teatrului independent din România din ultimul an.
Bucharest Fringe - Maratonul Teatrului Independent se desfășoară în perioada 11 - 20 octombrie 2019 în mai multe spații din București şi prezintă publicului o selecție a celor mai bune producții ale teatrului independent din România din ultimul an. De-a lungul celor 8 ediții, Bucharest Fringe a susținut aproape 2000 de artiști independenți, aducând în fața celor aproximativ 20.000 de spectatori peste 200 de spectacole și evenimente conexe. La această ediţie a Festivalului Bucharest Fringe s-au înscris în selecţie peste 50 de spectacole şi, în ciuda dificultăților financiare cu care se confruntă sectorul independent, organizatorii au pregătit publicului o selecție variată de spectacole și evenimente.
Am vorbit cu Radu Popescu, directorul Bucharest Fringe, despre cum a reuşit evenimentul să asigure un cadru pentru dezvoltarea teatrului independent: "Au fost premiile festivalului de-a lungul celor opt ediţii care au adus în atenţia pieţei culturale o serie de artişti, regizori, scenografi, actori, care au devenit cunoscuţi. O să-i amintesc pe câţiva dintre aceştia premiaţi la Bucharest Fringe: regizorii Horia Suru, Bobi Pricop şi Andrei Măjeri, actriţele Nicoleta Lefter, Ana Ularu şi Florina Gleznea, scenografii Tudor Prodan şi Vladimir Turturică, o parte dintre aceştia au început prin a se afirma în sectorul independent.
La primele ediţii am acordat şi câte opt premii pe ediţie. Această recunoaştere prin premii rămâne destul de importantă, dar mai este vorba şi de recunoaşterea spaţiilor unde au fost reprezentate spectacolele. Anul acesta, obligaţi de circumstanţe, am fost obligaţi să ţinem tot festivalul la Teatrul Apropo, dar de-a lungul timpului, pentru spaţiile mici, independente, festivalul a fost ca o gură de oxigen. Doar că gura asta de oxigen nu este suficientă, chiar dacă am încercat să promovăm în festival spaţii independente nu a fost suficient pentru supravieţuirea lor în timp. Şi, din păcate, suntem într-un moment destul de dificil dacă ne uităm la situaţia spaţiilor independente din Bucureşti, există o serie de spaţii care au funcţionat o perioadă şi acum sunt închise."
Unul dintre spectacolele din programul celei de-a 9-a ediţii a Festivalului Bucharest Fringe Maratonul Teatrului Independent este "Cocoțat pe schele", în regia lui Robert Bălan, cu Virgil Aioanei, Nicușor Rotaru și Robert Bălan. Cocoțat pe Schele este un spectacol introspectiv, despre cum vede societatea contemporană rolul tatălui și cum se raportează bărbatul la acest rol. Scenariul spectacolului include prelucrări ale interviurilor realizate în perioada de documentare, informații preluate din mass media sau din anumite studii și textele ale scriitorilor Andrei Doșa, Robert Șerban, Radu Pavel Gheo, Vasile Ernu și Igor Mocanu, scrise pentru acest spectacol.
Regizorul Robert Bălan: "Cu spectacolul ăsta n-am avut o intenţie precisă. Însă acum mi se pare că este un spectacol despre rolurile dintr-o familie, despre necesitatea implicării tatălui în creşterea copilului, despre cum s-au schimbat lucrurile în repartizarea acestor roluri în ultimii zece ani. Când am început lucrul, am plecat de la ideea de a găsi frustrări masculine pe care să le dezvolt în spectacol. După câteva reprezentaţii, mi-am dat seama că acest cuvânt, frustrare, apare de nenumărate ori în spectacol. Intenţia mea a fost de a căuta cumva aspectele neplăcute despre care bărbaţii de obicei nu doresc să vorbească: nerealizări, eşecuri, momente în care s-au simţit prost, n-au avut bani, dar n-au avut puterea de a recunoşte, le-a fost ruşine să apară aşa în faţa lumii. Am vrut să merg în direcţia asta şi m-am bucurat foarte mult că mai multe femei mi-au spus că aceste lucruri nu ţin neapărat de sex. Şi că spectacolul meu putea fi la fel de bine un spectacol despre mame. Că nu reprezintă doar un punct de vedere masculin."
Pentru
că 2019 este anul destinat cărții, ediția din an a Bucharest Fringe -Maratonul
Teatrului Independent include un număr de momente destinate literaturii:
performance-ul Nicoletei Lefter - An-Tan-Tina - după cartea Anei Blandiana
"Fals tratat de manipulare", "A(m) iubi(t) iubirea" - spectacol de poezie,
proză, cântec din opera Ninei Cassian, întâlniri cu scriitori importanți din
cadrul proiectului "Apropo de literatură" și proiecții de film documentar
despre autori români de prim calibru.
Linkuri utile
Copyright © . All rights reserved