Astăzi rămâne să ne bucurăm de culorile toamnei, într-o atmosferă montană. Mergem la doar 135 de kilometri de Bucureşti, în staţiunea Buşteni, de la poalele Munţilor Bucegi
Astăzi rămâne să ne bucurăm de culorile toamnei, într-o atmosferă montană. Mergem la doar 135 de kilometri de Bucureşti, în staţiunea Buşteni, de la poalele Munţilor Bucegi, o zonă ce s-a dezvoltat spre sfârşitul secolului al 18-lea, după înfiinţarea Mănăstirii Sinaia. Atunci au apărut localităţile Buşteni, Poiana Ţapului, Azuga, Predeal, devenite mai târziu staţiunile de pe Valea Prahovei.
Staţiunea Buşteni se găseşte la poalele muntelui Caraiman, de unde stă drept pavăză, din 1928, Crucea Eroilor Neamului, construită sub îndrumarea Reginei Maria, în perioada 1926 - 1928, în memoria eroilor căzuţi în timpul Primului Război Mondial. Este o cruce înaltă de 25 de metri, ridicată la altitudinea de 2.300 de metri, vizibilă şi din staţiunile alăturate.
Din Buşteni, turiştii au acces la trasee montane marcate, pentru toate aspiraţiile. Pentru cei ce doresc plimbări pe munte, dar fără solicitare prea mare, Buşteniul oferă trasee de maxim 2 ore, cum ar fi cel către Cascada Urlătoarea. Cei mai experimentaţi pot porni în trasee de 4-5 ore, cum ar fi cele către Cantonul Jepi şi Cabana Piatra Arsă, Cabana Caraiman, Cabana Babele, Hotel Peştera, cu peste 1000 m diferenţă de nivel. Pe Platoul Bucegi se ajunge foarte uşor, cu telecabina din staţiunea Buşteni. Aici, la 2400 metri altitudine, se întâlnește climatul alpin, cu temperaturi în medie de 2-6° Celsius și vânt puternic. În Bucegi vremea se poate schimba foarte repede, existând chiar zile în care cel puțin trei anotimpuri sunt prezente în timp relativ scurt. Platoul Bucegi este preferatul amatorilor de drumeţii, el fiind cunoscut în special pentru megaliţii numiţi Babele şi Sfinxul. Odată ajunşi pe platou există posibilitatea de a continua excursia pe celălalt versant, cu o a doua telecabină: Babele - Peştera. Astfel, se pot organiza excursii de o zi pe valea superioară a Ialomiţei.
Buşteniul este renumit şi pentru pârtiile de schi, ce o fac o staţiune mai populară iarna. În plus, de câţiva ani, la baza pârtiei Kalinderu, a fost creat un Fun Park, dotat şi cu instalaţie de iluminat, care oferă de la posibilitatea practicării schiului şi pe timp de vară, până la tiroliană, tras cu arcul, tubing (coborârea unei pârtii ca cea de bob, pe colac gonflabil) şi o sanie ce urmează un tobogan cu o lungime de 500 metri.
În staţiune, vă puteţi opri la mai multe obiective turistice, unul dintre cele mai atractive fiind Castelul Cantacuzino. Înconjurat de un parc care se întinde pe trei hectare şi jumătate, castelul este un monument de arhitectură neoromânească, opera lui Grigore Cerchez. Castelul dispune de o bogată colecţie de vitralii de început de secol 20, lucrate la Veneţia. De asemenea, deţine o colecţie unică de heraldică, blazoane şi scuturi aparţinând marilor familii boiereşti din Valahia şi Moldova. Un alt punct de atracţie îl reprezintă fântânile arteziene, precum şi bisericuţa din parcul castelului.
Linkuri utile
Copyright © . All rights reserved