Caravana Ambasadorilor Uniunii Europene s-a aflat la finele lunii trecute, în judeţul Tulcea, la Luncaviţa.
Caravana Ambasadorilor Uniunii Europene s-a aflat la finele lunii trecute, în judeţul Tulcea, la Luncaviţa.
Reprezentanţi ai Comisiei Europene şi ambasadori din opt ţări au venit să vadă modul în care finanţarea din fonduri europene a contribuit la dezvoltarea comunei.
Autorităţile locale au pus la dispoziţie mai multe proiecte realizate cu fonduri europene în Luncaviţa, dintre care Comisia Europeană a ales două, pentru a fi incluse în traseul caravanei.
Este vorba de un proiect privat, care a constat în realizarea unei agropensiuni şi un proiect al administraţiei locale.
Despre acesta din urmă, am obţinut detalii de la primarul comunei Luncaviţa, Ştefan Ilie:
"(n.r. proiectul) se referă la realizarea unui centru de informare turistică. Acesta pune în valoare frumuseţile zonei şi, bineînţeles, tradiţiile şi evenimentele care au loc an de an, un proiect care a avut o valoare de 150.000 de euro, finanţat 100% de Programul Naţional de Dezvoltare Rurală prin fondurile structurale, măsura 313C"
În total, Luncaviţa a atras fonduri europene în valoare de peste 33 de milioane de euro, prin proiecte depuse atât de autoritatea locală cât şi de investitori privaţi:
"diferite sectoare - drumuri, străzi, centre de informare, medico-sociale, şcoli, licee, săli de sport şi de asemenea, un sector deosebit de important - partea privată, care a obţinut finanţări substanţiale. Am contribuit şi noi cu informare, cu realizarea de cereri de finanţare şi am reuşit cam la foarte mulţi dintre locuitorii comunei sau la persoanele juridice care s-au înfiinţat să se realizeze investiţii cu fonduri europene, de la apicultură, agricultură, până la mici ateliere de vulcanizare sau de ţesătorie.
Avem, de exemplu, două proiecte mari, care au atras locuri de muncă, două proiecte de construire a unor silozuri şi a unor staţii de prepapare a seminţelor în agricultură, care însumează împreună peste 7 milioane de euro şi au undeva la 150 de angajaţi, ceea ce ne aduce şi nouă un plus de venit la bugetul local.
Eu l-am cunoscut personal pe Jonathan Scheele, care a fost raportor al Uniunii Europene înainte să intrăm noi în Uniunea Europeană şi vorbea despre fondurile structurale în felul următor - "Uniunea Europeană vă dă, dar nu vă bagă în traistă" şi cred că aici este cheia - consilierea cetăţenilor şi a autorităţilor locale, pentru a aduce cât mai mulţi bani europeni, pentru că ei nu doar că vin şi sunt nerambursabili, dar te educă cum să-i foloseşti şi te pun într-o legalitate a funcţionării!"
În cele două zile, în care s-a aflat la Luncaviţa, Caravana Ambasadorilor Uniunii Europene a mai vizitat şi cetatea Enisala, care a fost renovată cu fonduri europene dar şi crama din Măcin.
Linkuri utile
Copyright © . All rights reserved