Din zestrea gastronomică a Banatului fac parte şi cârnaţii. Unii dintre ei având chiar denumirea de origine a acestei provincii.
Sârbii din Banat au sărbătorit în această săptămână Crăciunul pe stil vechi, cu mâncăruri specifice. În Banat trăiesc multe comunităţi etnice, iar multiculturalitatea poate fi observată şi în gastronomie, unde există influenţe maghiare şi austriece. Gastronomia Banatului este apropiată de cea din Transilvania, însă în Banat întâlnim şi influenţe meridionale datorită apropierii geografice de Grecia şi Italia, dar mai cu seamă datorită vecinătăţii cu Serbia. Bucătăria bănăţeană se remarcă prin mâncăruri cu multe grăsimi. Se foloseşte preponderent carnea de porc, de vită sau de pui, legumele sunt călite în untură sau în ulei, iar la sosuri se foloseşte făina pentru ca acestea să fie mai consistente.
Din zestrea gastronomică a Banatului fac parte şi cârnaţii. Unii dintre ei având chiar denumirea de origine a acestei provincii. Cârnaţii bănăţeni seamănă la culoare cu un sortiment similar din Transilvania, care au de asemenea, denumire de origine. Aşa-numiţii cârnaţi ardeleneşti, mai groşi şi mai lungi, sunt făcuţi din carne de porc ceva mai grasă, cu usturoi şi cu alte condimente. Mai existăşi aşa-numiţii "cârnaţi secuieşti", produşi în partea estică a Transilvaniei, la care se mai adaugă, eventual, carne de vită şi, în mod obligatoriu, boia. Aceştia au o culoare roşiatică pronunţată din cauza procesului de afumare la care au fost supuşi pentru a putea fi păstraţi o perioadă mai îndelungată.
Linkuri utile
Copyright © . All rights reserved