Preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen a prezentat în plenul Parlamentului European reunit la Strasbourg un plan de reducere a dependenţei UE de materiile prime necesare în industria tehnologică.
Comisia Europeana urmărește ca mai multe minereuri și minerale să fie extrase din Uniunea Europeana, în loc să fie importate din China. În acest sens, planul de reducere a dependenţei UE de materiile prime necesare în industria tehnologică prezentat de Preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen fixează ca obiectiv dezvoltarea capacităţilor de procesare până la cel puţin 40% din consumul anual și subliniază importanţa reciclării.
În discursul său, Ursula von der Leyen a menționat Legea Privind Materiile Prime critice, una dintre inițiativele legislative cheie ale Planului Industrial pentru Pactul Verde.
"Este vorba despre asigurarea aprovizionării cu materiale critice, care sunt extrem de necesare pentru tranziția digitală și ecologică.Iar aceste materii prime critice se folosesc în fabricarea telefoanelor, vehiculelor electrice, cipurilor, bateriilor, panourilor solare şi turbinelor eoliene. Cu alte cuvinte, nu putem funcționa fără ele, fără materiile prime critice. Și se așteaptă ca cererea de materii prime critice să crească dramatic în următorii câțiva ani și în următoarele decenii. De asemenea, după cum se știe, dependența UE de țări terțe în privința materiilor prime de importanță critică este foarte ridicată. Mă voi rezuma la câteva exemple pe care deja le cunoașteți. Uniunea Europeană primeşte 98% din resursele de pământuri rare şi 93% din cele de magneziu din China, 97% din resursele de litiu din aceeași țară și putem veni și cu alte exemple. Pandemia și războiul ne-au învățat o lecție despre dependențe. Dacă vrem să fim independenţi, trebuie să ne consolidăm şi să ne diversificăm urgent lanţurile de aprovizionare."
Preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen a mai declarat că ţările UE ar trebui să crească cheltuielile pentru cercetare şi a promis eforturi pentru a reduce birocraţia pentru companiile mici şi mijlocii şi costurile de implementare a legilor UE. Legea privind materiile prime critice va sprijini aceste eforturile depuse de companiile europene. Potrivit Legii privind Materiile Prime Critice, UE trebuie să asigure o aprovizionare durabilă, rezilientă și diversificată cu materii prime esențiale pentru a reuși tranziția ecologică și digitală și pentru a răspunde nevoilor sectoarelor europene strategice, cum ar fi apărarea și spațiul. În felul acesta ar fi asigurată o bună funcționare a pieței unice, competitivitatea și reziliența industriilor sale și menținerea autonomiei strategice deschisă într-un mediu geopolitic în schimbare rapidă și din ce în ce mai provocator.
Linkuri utile
Copyright © . All rights reserved