În edițiile trecute v-am prezentat ocazional câte un parc natural sau câte o arie protejată. Parcurile naturale și ariile protejate din România sunt multe și diverse, cu caracteristici unice, în funcție de zona în care sunt amplasate.
În edițiile trecute v-am prezentat ocazional câte un parc natural sau câte o arie protejată. Parcurile naturale și ariile protejate din România sunt multe și diverse, cu caracteristici unice, în funcție de zona în care sunt amplasate. Astăzi, cei mai mulți dintre noi suntem forțați de împrejurări să rămânem acasă. Tocmai, de aceea, din confortul propriului cămin, vă propun să ne relaxăm cu un top al celor mai frumoase astfel de destinații.
Ne îndreptăm mai întâi către sud-vestul României, o zonă recomandată pentru drumeții și lacuri glaciare. Aici se întinde Parcul Național Retezat. Veți găsi un loc în care natura n-a avut de suferit în urma intervenției omului. Un loc plin de valori, după cum spune Zoran Acimov, directorul parcului. "Valori, dacă ne gândim la ceea ce place ochiului și sufletului. Cea mai vestită caracteristică a Retezatului o constituie lacurile, care se găsesc în număr de peste 50. Este cea mai mare densitate de lacuri glaciare, alpine din România, pe o anume suprafață. Pe lângă lacuri, relieful montan este spectaculos, cu vârfuri înalte, peste 2200 de metri. Avem 20 de vârfuri, unele inclusiv de peste 2500 de metri altitudine. Acestea fac parte din peisajul spectaculos dezvăluit turistului. Ar mai fi chestiuni de detaliu cum ar fi pădurile deosebite, naturale, cvasi virgine conform standardelor actuale. Este o îmbinare frumoasă de păduri de foioase, de fagi monumentali cu molidișuri întinse și cu jnepenișuri, care formează un covor protector al versanților, împotriva eroziunii. În plus, au un farmec aparte când sunt privite de departe."
La aproximativ 200 de kilometri nord de București, în centrul României, în Carpații Meridionali, găsim unul dintre cele mai spectaculoase masive muntoase din România: Piatra Craiului. Există aici zone în care accesul turiștilor este interzis pentru a proteja biodiversitatea, însă există și o multitudine de trasee turistice, bine marcate, și atracții naturale bine puse în valoare. Mircea Vergheleț, directorul Parcului Național Piatra Craiului, spune că această destinație este unică în România. "Este o zonă deosebită în comparație cu celelalte masive din țara noastră, fiindcă e singura care ajunge la altitudini de peste 2.000 de metri, având ca rocă de bază calcarul. Calcarul creează un relief spectaculos în toate masivele din România, însă dimensiunile sunt impresionante în Piatra Craiului. Există pereți abrupți de calcar, în special pe versantul vestic, pe așa-numitul perete vestic al Pietrei Craiului. Aici sunt și cele mai spectaculoase trasee de vizitare. De asemenea, există un traseu unic în România, traseul de creastă al Pietrei Craiului, care oferă turistului satisfacții pe măsura efortului depus ca să-l parcurgă."
În Parcul Național Piatra Craiului se pot observa multe animale sălbatice. Mircea Vergheleț, directorul administrației. "Avem o populație în creștere de capre negre, care și-au schimbat comportamentul, datorită faptului că vânătoarea este interzisă în Parcul Național Piatra Craiului. Spre bucuria noastră, aceste animale pot fi observate uneori de la o distanță de cinci, șase metri în zona de creastă. De regulă, cei care merg în zona alpină și subalpină sigur vor vedea capre negre, iar cu puțin noroc pot vedea urși, cocoși de munte. Avem peste 120 de specii de păsări care pot fi observate în parc. Avem amplasate automate de bilete în zona parcului, la intrările principale. Unul se află chiar în centrul Zărneștiului, unde a apărut și un punct de informare turistică al Primăriei orașului. Mai există unul la sediul administrației parcului și încă unul la cabana Plaiul Foii. Biletul se mai poate achiziționa prin intermediul tuturor rețelelor de telefonie mobilă, prin sms sau de pe pagina de internet a Parcului Național."
În sud-estul României, în Parcul Național Domogled - Valea Cernei veți găsi multe atracții, unele chiar unicat, cum ar fi peșterile termale. Acestea sunt unice în România și sunt destul de rare la nivel european și chiar global. Una dintre aceste peșteri este Grota cu Aburi, o bijuterie speologică din care ies aburi fierbinți prin crăpături. Care ar fi însă, în ansamblu, caracteristicile care fac din Parcul Național Domogled - Valea Cernei o destinație inedită? Ionuț Papa, ghid montan și blogger de călătorii. "Este deosebit deoarece are importanță atât din punct de vedere al faunei, cât și al florei. Din punct de vedere al florei, aici găsim o specie de pin negru, denumit Pinul Negru de Banat. Este singura specie de acest fel din România. Aceștia se pot găsi doar în Băile Herculane și doar în câteva regiuni adiacente. Din punct de vedere al faunei, aici găsim urși, lupi, dar cel mai important e că acest parc găzduiește 45% din populația de fluturi a României. Pentru cineva pasionat de flora, fluturi sau natură, în general, Parcul Național Domogled-Valea Cernei oferă foarte multe activități și posibilități de observare."
Aproape de Delta Dunării, se întinde cel mai vechi lanț muntos din România, cu roci mai vechi și decât dinozaurii. Nu sunt munți foarte înalţi. Altitudinea maximă este de 467 de metri. Aici găsim peste jumătate dintre speciile de plante din România. În România sunt aproximativ 3.300 de specii de plante, iar în Munţii Măcinului găsim în jur de 1900-2000. Dan Staicu, directorul Centrului de Informare și Promovare Turistică Măcin. "Diversitatea peisagistică este dată de formațiunile megalitice și de un contrast între peisajul de stepă și de vegetația forestieră de la baza munților. Peisajul e presărat cu monoliți erodați a căror formă poate fi interpretată în funcție de imaginația fiecăruia. De altfel, există și 12 trasee de drumeție. Cel mai spectaculos ar fi Culmea Pricopanului, spre o culme formată acum 250 de milioane de ani. De-a lungul traseului se poate admira peisajul alpin cu stânci rotunjite și cu forme bizare. O formă bizară pe acest traseu este și Sfinxul Dobrogean pentru care vin cei mai mulți dinte turiști."
Linkuri utile
Copyright © . All rights reserved